Billy嘅種植記錄(13/12 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-3-23 20:11:52
39150 439
fnv234 發表於 2009-12-15 20:13:44 |顯示全部樓層
黃香岩開咗啦
不過唔覺有味
DSC_0156 [1024x768].JPG
DSC_0157 [1024x768].JPG
DSC_0160 [1024x768].JPG
DSC_0162 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2009-12-15 22:18:33 |顯示全部樓層
今日買嘅兔仔花/仙客來,18蚊,不過好似好怕熱
DSC_0163 [1024x768].JPG
DSC_0164 [1024x768].JPG
DSC_0165 [1024x768].JPG
DSC_0166 [1024x768].JPG
鈴蘭見到花蕾啦,應該好多花
DSC_0167 [1024x768].JPG
DSC_0169 [1024x768].JPG
回復

vincentma 發表於 2009-12-18 20:16:27 |顯示全部樓層
Billy, 放假喇!又可以去花墟掃下貨!
回復

fnv234 發表於 2009-12-18 20:20:54 |顯示全部樓層
Billy, 放假喇!又可以去花墟掃下貨!
vincentma 發表於 2009-12-18 20:16

而家冇晒位啦
回復

mandywowo 發表於 2009-12-18 21:16:34 |顯示全部樓層
白色兔仔花好靚add6icon
回復

vincentma 發表於 2009-12-19 09:54:05 |顯示全部樓層
而家冇晒位啦
fnv234 發表於 2009-12-18 20:20

位既野,要搵就一定搵到既!^.^
回復

珮兒 發表於 2009-12-19 11:23:49 |顯示全部樓層
我都想種兔仔花!
回復

fnv234 發表於 2009-12-20 18:50:31 |顯示全部樓層
一堆浸緊百菌清嘅球根,一陣就可以種啦
DSC_0170 [1024x768].JPG
唯一一棵嘅黃色牛油豆
DSC_0171 [1024x768].JPG
生到好長嘅鈴蘭
DSC_0172 [1024x768].JPG
DSC_0173 [1024x768].JPG
DSC_0177 [1024x768].JPG
Oxalis luteola 'Glauca'
DSC_0174 [1024x768].JPG
白色番紅花
DSC_0175 [1024x768].JPG
黃色風信子
DSC_0176 [1024x768].JPG
黃花香岩桐Sinn. conspicua
要2日先有檸檬味
DSC_0178 [1024x768].JPG
DSC_0179 [1024x768].JPG
回復

vincentma 發表於 2009-12-20 20:08:04 |顯示全部樓層
Billy, 一盆咁多粒番紅花!一齊開花一定好靚!
回復

fnv234 發表於 2009-12-20 21:40:59 |顯示全部樓層
Billy, 一盆咁多粒番紅花!一齊開花一定好靚!
vincentma 發表於 2009-12-20 20:08

唔發霉嘅話應該開到
前2年種嘅因為發霉,一朵都冇開過,所以今年淨係買咗4種
回復

corina 發表於 2009-12-21 08:35:04 |顯示全部樓層
我都種緊你比我d番紅花,已經出咗芽仔了!add6icon
回復

vincentma 發表於 2009-12-21 08:53:33 |顯示全部樓層
唔發霉嘅話應該開到
前2年種嘅因為發霉,一朵都冇開過,所以今年淨係買咗4種 ...
fnv234 發表於 2009-12-20 21:40

到時 post D 靚花花黎睇下!
     我種既 Tulip 收到既時候都發霉,C 喇!我都驚開唔到花啊!
回復

fnv234 發表於 2009-12-21 18:54:48 |顯示全部樓層
到時 post D 靚花花黎睇下!
     我種既 Tulip 收到既時候都發霉,C 喇!我都驚開唔到花啊! ...
vincentma 發表於 2009-12-21 08:53

今年已經有2個番紅花同snowdrop爛咗,唔知D菌會唔會傳染到其他球根度,所以琴日淋咗D百菌清
回復

fnv234 發表於 2009-12-24 17:56:21 |顯示全部樓層

鈴蘭
嚟緊果4日都見唔到佢,希望開得慢D
DSC_0189 [1024x768].JPG
DSC_0190 [1024x768].JPG
黃香岩
呢朵開咗好耐啦,其它岩桐唔夠一個星期就謝
DSC_0191 [1024x768].JPG
DSC_0193 [1024x768].JPG
DSC_0194 [1024x768].JPG
DSC_0195 [1024x768].JPG
呢朵就開啦
DSC_0192 [1024x768].JPG
臘梅
唔知幾時開…
DSC_0196 [1024x768].JPG
DSC_0197 [1024x768].JPG
回復

wong 發表於 2009-12-24 18:17:38 |顯示全部樓層
臘梅怕唔怕熱???
回復

fnv234 發表於 2009-12-24 18:20:29 |顯示全部樓層
番紅花Crocus
'Blue Pearl' & 'Cream Beauty'
撈亂咗,唔知邊盆打邊盆
DSC_0198 [1024x768].JPG
DSC_0199 [1024x768].JPG
'Prins Claus'
剩番8個,都唔知開唔開到
vernus類好似易種過chrysanthus類
DSC_0200 [1024x768].JPG
DSC_0201 [1024x768].JPG
'Jeanne d'Arc'
生得好快,見到花蕾啦
DSC_0202 [1024x768].JPG
DSC_0203 [1024x768].JPG
DSC_0204 [1024x768].JPG
花韭Ipheion
'Rolf Fiedler' & 'Wisley Blue'
又係撈亂咗,不過有種就開花,到時就知邊種
DSC_0205 [1024x768].JPG
琴晚加泥都唔見有花蕾,生得好快
DSC_0206 [1024x768].JPG
DSC_0207 [1024x768].JPG
荷蘭鳶尾
越生越大,但係仲未見花蕾
DSC_0208 [1024x768].JPG
回復

fnv234 發表於 2009-12-24 18:24:20 |顯示全部樓層
臘梅怕唔怕熱???
wong 發表於 2009-12-24 18:17

唔係好怕,不過夏天要放喺比較陰涼嘅地方,唔好太多水
回復

fnv234 發表於 2009-12-24 18:37:36 |顯示全部樓層

酢醬草Oxalis
purpurea 'Cherry'
DSC_0209 [1024x768].JPG
fragrans
DSC_0210 [1024x768].JPG
purpurea 'Ken Aslet'
DSC_0211 [1024x768].JPG
DSC_0212 [1024x768].JPG
callosa
DSC_0213 [1024x768].JPG
purpurea 'Cherry'旁嘅苗
DSC_0214 [1024x768].JPG
inaequalis
DSC_0215 [1024x768].JPG
adenodes
D葉咁黃嘅?但係有花蕾喎
DSC_0216 [1024x768].JPG
DSC_0217 [1024x768].JPG
DSC_0218 [1024x768].JPG
simplex
DSC_0219 [1024x768].JPG
DSC_0220 [1024x768].JPG
callosa
DSC_0221 [1024x768].JPG
flava
新生嘅葉咁怪嘅?
DSC_0222 [1024x768].JPG
買番嚟果陣嘅葉
DSC_0223 [1024x768].JPG
回復

vincentma 發表於 2009-12-25 16:40:50 |顯示全部樓層
最後兩張相D葉好 Cute!
回復

fnv234 發表於 2009-12-29 00:29:16 |顯示全部樓層

今日番到嚟,見到有幾盆花比人搞過
D喜蔭比人剪咗
CIMG2329 [1024x768].JPG
CIMG2330 [800x600].jpg
CIMG2331 [800x600].jpg
棵臘梅比人加咗泥(呢盆用沙種
CIMG2335 [1024x768].JPG
都唔知邊個咁得閒幫我「整理」D花
回復