Billy嘅種植記錄(13/12 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-3-23 20:11:52
38710 439
yuwaiman 發表於 2009-8-25 21:04:55 |顯示全部樓層
你早幾個月先去完台灣喎, 咁快又去多轉
回復

alextang 發表於 2009-8-25 21:19:39 |顯示全部樓層
唔知幾時返呢?
好想快D睇下有咩收獲啊!add6icon
回復

vincentma 發表於 2009-8-25 21:22:26 |顯示全部樓層
I am still in taiwan. I will try to bring some seeds to you.
fnv234 發表於 2009-8-25 18:16

Take care Billy ! You are wonderful !
回復

fnv234 發表於 2009-8-27 19:05:16 |顯示全部樓層
Take care Billy ! You are wonderful !
vincentma 發表於 2009-8-25 21:22

係喎,你收到我寄比你D種子未?唔見你覆o既?
如果收唔到o既話你可以pm我,有個朋友比o左D種子我,花樣同呢種應該一樣
o係清境農場影o既石竹(馬祖石竹?)
回復

vincentma 發表於 2009-8-28 13:08:10 |顯示全部樓層
係喎,你收到我寄比你D種子未?唔見你覆o既?
如果收唔到o既話你可以pm我,有個朋友比o左D種子我,花樣同呢種應該一樣
o係清境農場影o既石竹(馬祖石竹?)
144704 ...
fnv234 發表於 2009-8-27 19:05
收到喇 Billy,我以為覆左你添?對唔住,可能太、太忙喇呢輪!馬祖石竹我諗住遲多兩個星期先種,等涼 D 先,謝!
回復

fnv234 發表於 2009-8-31 00:10:00 |顯示全部樓層
今日番到屋企,好多花都死咗
回復

阿晴 發表於 2009-8-31 00:19:19 |顯示全部樓層

我係路人甲..

聽講Billy你去左台灣wor, 多唔多收獲?
我都有馬祖石竹種子, 我想問下馬祖石竹播種洗唔洗特別處理ga(姐係如冷凍催芽)?
回復

fnv234 發表於 2009-8-31 00:56:59 |顯示全部樓層
我係路人甲..

聽講Billy你去左台灣wor, 多唔多收獲?
我都有馬祖石竹種子, 我想問下馬祖石竹播種洗唔洗特別處理g ...
阿晴 發表於 2009-8-31 00:19

唔算太多,不過損失就好多
唔洗,秋天播種就得
回復

阿晴 發表於 2009-8-31 01:07:39 |顯示全部樓層
193# fnv234

Thx~ 明白~
損失好多? 係因為缺水?
你好似好... 唔好咁傷心la~
咁淨低個d仲有冇得救? 唔緊要la~~ 好快又秋天喇~~ 到時再繼續黎過la~~
回復

fnv234 發表於 2009-8-31 14:27:01 |顯示全部樓層
193# fnv234

Thx~ 明白~
損失好多? 係因為缺水?
你好似好... 唔好咁傷心la~
咁淨低個d仲有冇得救? 唔緊要la~~ 好快又秋天喇~~ 到時再繼續黎過la~~ ...
阿晴 發表於 2009-8-31 01:07

係呀,之前有幾棵花放咗入屋,不過比人搬咗出嚟,乾晒
返屋企之前以經預咗,所以冇咁
救到少少,不過有D朋友送嘅已經救唔返
我訂咗D種子嚟秋播,你有冇興趣?
回復

阿晴 發表於 2009-9-2 19:42:49 |顯示全部樓層
195# fnv234

hi~~ 而家d花點呀? 會唔會好d呀, 你唔記得交帶人同你淋下水?
係? 我都好有興趣想知有咩種子~~ hehe~
回復

fnv234 發表於 2009-9-2 20:05:56 |顯示全部樓層
195# fnv234

hi~~ 而家d花點呀? 會唔會好d呀, 你唔記得交帶人同你淋下水?
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(103).gif 係? 我都好有興趣想知有咩種子~~ hehe~ http://shiehcho22.myweb.hi ...
阿晴 發表於 2009-9-2 19:42

不嬲都冇交帶人,因為之前試過越幫越忙
今次就係有人幫我攞晒D花出去,又唔係淋水
種咗2年嘅狸藻同水龍已經喺我屋企絕咗種

一陣pm你
回復

阿晴 發表於 2009-9-2 22:23:17 |顯示全部樓層
197# fnv234

Thx~~
貍藻&水龍有水浸住都唔惦? add3icon
回復

fnv234 發表於 2009-9-2 23:51:53 |顯示全部樓層
197# fnv234

Thx~~ http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(3).gif
貍藻&水龍有水浸住都唔惦? add3icon
阿晴 發表於 2009-9-2 22:23

可能太陽太猛掛,冇晒水
回復

newbie 發表於 2009-9-3 00:49:46 |顯示全部樓層
水丁香
唔係太肯定個名,買嘅時候寫住黃花水龍
fnv234 發表於 2009-8-4 21:45

水丁香好靚呀!可唔可以插枝生架?如果得可否賣幾條比我呀?OR ANY SEEDS FOR SALE PLS ^^ THANKS
回復

fnv234 發表於 2009-9-3 00:56:30 |顯示全部樓層
水丁香好靚呀!可唔可以插枝生架?如果得可否賣幾條比我呀?OR ANY SEEDS FOR SALE PLS ^^ THANKS
newbie 發表於 2009-9-3 00:49

已經…
睇下會唔會生番出嚟啦
回復

newbie 發表於 2009-9-3 01:05:53 |顯示全部樓層
已經…
睇下會唔會生番出嚟啦
fnv234 發表於 2009-9-3 00:56

CRY CRY CRY... 希望有D種子自己留下來.......
回復

newbie 發表於 2009-9-3 01:27:12 |顯示全部樓層
BILLY, 你要唔要lee D枝條呀? 重瓣太陽花, 海豚花, 貓鬚草
IMG_2825 (Small).JPG
IMG_0705 (Small).JPG
回復

fnv234 發表於 2009-9-3 01:37:21 |顯示全部樓層
你棵海豚唔夠光
唔駛啦,我要準備秋播
回復

newbie 發表於 2009-9-3 01:49:50 |顯示全部樓層
你棵海豚唔夠光
唔駛啦,我要準備秋播
fnv234 發表於 2009-9-3 01:37

海豚唔夠光.. oh 以為夏天唔好咁晒佢... 搵個靚位先.. thanks
我都好心急秋播.... 幾時先得呀? 我剛播左d矮牽牛
回復