我既三色堇點解咁既..?

關閉 [複製鏈接]
作者: Ling_Lin 發表于 2009-3-22 13:07:24
952 6

呢盆係我妹妹係學校拎番黎既三色堇...
呢個星期既佢好似生得好慢咁樣...
之後又見到佢d葉邊開始枯黃..

請教下各位,可以點救佢呢...??

R子 發表於 2009-3-22 13:31:06 |顯示全部樓層
先說說你的種植環境、澆水次數
回復

Ling_Lin 發表於 2009-3-22 13:45:42 |顯示全部樓層
先說說你的種植環境、澆水次數
R子 發表於 2009-3-22 13:31

每朝淋一次水(量較少)

我屋企無陽光晒到...我放佢係窗邊種ge..

之後施過一~兩次緩解粒肥
回復

R子 發表於 2009-3-22 15:07:54 |顯示全部樓層
每朝淋一次水(量較少)

我屋企無陽光晒到...我放佢係窗邊種ge..

之後施過一~兩次緩解粒肥
Ling_Lin 發表於 2009-3-22 13:45

剔除有害蟲這個問題,可能是陽光不足原故,
因為三色堇很喜歡曬太陽,需要高光度既地方,
另外而家這種高潮濕天氣,唔駛天天澆水,
隔天澆一次都得,否則可能會造成爛根;

施完一次緩解粒狀肥,至少可維持3個月至半年唔駛再施肥。
回復

Ling_Lin 發表於 2009-3-22 18:12:54 |顯示全部樓層
剔除有害蟲這個問題,可能是陽光不足原故,
因為三色堇很喜歡曬太陽,需要高光度既地方,
另外而家這種高潮濕天氣,唔駛天天澆水,
隔天澆一次都得,否則可能會造成爛根;

施完一次緩解粒狀肥,至少可維持3個月至 ...
R子 發表於 2009-3-22 15:07

喔...但都無辦法la.... 可能要買燈俾佢...

但之前我都係咁養佢,都無問題..
會唔會係我落肥落得重手左?...
有無需要換泥..?
回復

R子 發表於 2009-3-22 18:45:54 |顯示全部樓層
喔...但都無辦法la.... 可能要買燈俾佢...

但之前我都係咁養佢,都無問題..
會唔會係我落肥落得重手左?...
有無需要換泥..?
Ling_Lin 發表於 2009-3-22 18:12

短時間陽光不足就唔會有問題,
長時間陽光不足,就會開始出事。
你可以將d 一粒粒既粒狀肥,拎起一部份,唔駛換泥。
回復

Ling_Lin 發表於 2009-3-22 19:32:37 |顯示全部樓層
短時間陽光不足就唔會有問題,
長時間陽光不足,就會開始出事。
你可以將d 一粒粒既粒狀肥,拎起一部份,唔駛換泥。
R子 發表於 2009-3-22 18:45

原來係咁....唯有諗下計仔..

好既!!等我一陣就去拎番起d粒粒肥..^^ thx!
回復