黃臉婆的百合~棒棒糖~開咗喇-#179

作者: 黃臉婆 發表于 2009-3-21 16:05:49
22613 182

黃臉婆的百合都是由種子開始。。。。

細葉台灣百合...唔該theresagood正名!
2008-10-24......將種子放在P3的數學簿間仔上看看,原來細葉台灣百合的種子是這麼細小!
DSC04943 (Small).JPG

在膠盒內放上廁紙加水至全濕,將種子放上,加蓋子蓋好.......
將之放進雪櫃,雪肉個間內....等待發芽......其間要看看有否缺水.....
DSC04946 (Small).JPG

2009-02-22......完全忘記了她的存在,好彩看看,原來已發芽了.....
DSC08489 (Small).JPG

即日上盆....
DSC08495 (Small).JPG

2009-02-26.......上盆後第4天...
DSC09021 (Small).JPG

2009-03-16....
IMG_0266 (Small).JPG
黃臉婆 發表於 2009-3-21 16:16:40 |顯示全部樓層
$10有3球的花墟香水百合....
2008-11-23....
DSC05954 (Small).JPG
DSC06650 (Small).JPG
DSC07683 (Small).JPG
IMG_0592 (Small).JPG
2009-03-05。。。。吓!又話係粉紅色?點解開出白色?
IMG_0693 (Small).JPG
又來花苞 lu。 。唔知會係咩野色呢?
IMG_0593 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-21 16:26:25 |顯示全部樓層
新敗的。。。。上盆 lu。。。。。
DSC09199 (Small).JPG
回復

fnv234 發表於 2009-3-21 18:19:21 |顯示全部樓層
加油呀,我次次用種子種都唔得
回復

theresagood 發表於 2009-3-21 18:49:49 |顯示全部樓層
正名應為細葉台灣百合(Lilium formosanum W. var. microphyllum),係台灣百合的變種,
鐵砲百合(Lilium longiflorum) 係另外一種台灣原生百合
細葉台灣百合我都有用種子種緊呀,最大嗰棵有3塊真葉了
宜家仲有百合買咩?
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-21 22:00:25 |顯示全部樓層
正名應為細葉台灣百合(Lilium formosanum W. var. microphyllum),係台灣百合的變種,
鐵砲百合(Lilium longiflorum) 係另外一種台灣原生百合
細葉台灣百合我都有用種子種緊呀,最大嗰棵有3塊真葉了
宜家仲有百合買咩? ...
theresagood 發表於 2009-3-21 18:49

有.....嘜您有興趣呀?
引用分享者~~~台灣michael大大的圖片,正名應為什麼呢?
回復

theresagood 發表於 2009-3-21 22:04:16 |顯示全部樓層
有.....嘜您有興趣呀?
引用分享者~~~台灣michael大大的圖片,正名應為什麼呢?
黃臉婆 發表於 2009-3-21 22:00

這是細葉台灣百合呀,
咁邊你岩岩買嗰d百合咩品種嫁?

鐵砲百合(麝香百合)(Lilium longiflorum var. scabrum)
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-21 22:08:38 |顯示全部樓層
這是細葉台灣百合呀,
theresagood 發表於 2009-3-21 22:04

咁...咪同您D一樣囉?
您種咗幾耐才有3塊葉呀?
回復

theresagood 發表於 2009-3-21 22:13:14 |顯示全部樓層
咁...咪同您D一樣囉?
您種咗幾耐才有3塊葉呀?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(22).gif
黃臉婆 發表於 2009-3-21 22:08

我十月尾種的,唔計子葉,有3塊真葉,不過我冇雪佢呀,我直接種的呀
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-21 22:24:11 |顯示全部樓層
這是細葉台灣百合呀,
咁邊你岩岩買嗰d百合咩品種嫁?

鐵砲百合(麝香百合)(Lilium longiflorum var. scabrum)
theresagood 發表於 2009-3-21 22:04

我剛剛買的是:
以下圖片來自:http://www.bulb.com/varpics/uk_search.asp?vari=2
L/A hybrids - Brindisi
Oriental hybrids - Siberia
Oriental hybrids - Sorbonne
L/O hybrids - Triumphator
O/T hybrids - Yelloween
Longiflorum hybrids - White Heaven
回復

theresagood 發表於 2009-3-21 22:30:06 |顯示全部樓層
之前大陸壇搞的團購?
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-21 22:31:50 |顯示全部樓層
之前大陸壇搞的團購?
theresagood 發表於 2009-3-21 22:30

是呀!
回復

theresagood 發表於 2009-3-21 22:36:33 |顯示全部樓層
今次的球好似話都幾好質素呀,好好+油呀,等睇靚花
不過唔係話冇Triumphator咩?
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-21 22:48:16 |顯示全部樓層
今次的球好似話都幾好質素呀,好好+油呀,等睇靚花
不過唔係話冇Triumphator咩?
theresagood 發表於 2009-3-21 22:36

我唔識種架,您要睇住我呀,當我有錯時,記得要提提我呀!
不過唔係話冇Triumphator咩?有呀!
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-26 10:49:40 |顯示全部樓層

$10有3球的花墟香水百合

$10/3球的花墟香水百合....
第二朵花就嚟開 lu,
睇落應該是粉紅色!
IMG_0038 (Small).JPG
回復

pauline 發表於 2009-3-26 11:01:01 |顯示全部樓層
用種子種..........咪要好耐才有花!!!!!
你真好野啊, 我無想過百合也可用種子發的.
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-26 11:09:45 |顯示全部樓層
用種子種..........咪要好耐才有花!!!!!
你真好野啊, 我無想過百合也可用種子發的.
pauline 發表於 2009-3-26 11:01

嘜到試下囉!
妳有無種百合呀?
原來又幾好玩架,花又香,花期又長!
回復

蘑菇 發表於 2009-3-26 11:18:55 |顯示全部樓層
d高手通常都係向難度挑戰先會更上一層樓。
好彩我對百合有免疫啫,咪又俾你毒親~
回復

pauline 發表於 2009-3-26 11:19:21 |顯示全部樓層
我有最普通的白合, 種了幾年, 每年都有2個花包, 今年就快開了!
上年12月花墟買了3個, 公主又送了1個給我,到現在才開始生長~
回復

nuage 發表於 2009-3-26 13:25:26 |顯示全部樓層
$10有3球的花墟香水百合....
2008-11-23....
2009-03-05。。。。吓!又話係粉紅色?點解開出白色?
又來花苞 lu。 。唔知會係咩野色呢?
1059 ...
黃臉婆 發表於 2009-3-21 16:16

香水百合好抵喎﹗
我試過用種子種百合唔成功﹗種朱頂蘭就無問題﹗依家好似風雨蘭嘅球球咁大﹗
回復