返回列表 發新帖

請教種嘉多利方法

作者: 屠子步 發表于 2009-3-21 01:52:24
5273 30
屠子步 發表於 2009-3-25 00:26:41 |顯示全部樓層
都合理,都是果句"要返工無計。"

睇下下年可唔可以去執平貨。
回復

屠子步 發表於 2009-4-22 13:35:38 |顯示全部樓層
本來就是買左e 5株($100,冇盤),所以唔買上面3盤的。

我用左屋企有的陶粒及樹皮做底及面,又用水苔包住d根。
...
屠子步 發表於 21-3-2009 12:58

當日買的5株($100,冇盤)平野,有2株(左下及右下)已經出左根。有一株仲有新芽添,相信已經適應環境。

問題是其餘3株,好似冇生新根。而左上的葉仲有d啡黃添,咁佢有機會生存嗎?

另外又想問下,有3株大size的,因為葉大成日都被吹歪,洗唔洗固定? 又係唔係因為咁而唔生根?
回復

清補涼 發表於 2009-4-23 09:41:29 |顯示全部樓層
22# 屠子步

一定要''固定'' d 葉架 最好在盆面加上小石塊tim......沃沃吓唔生根架 ....
回復

屠子步 發表於 2009-4-23 13:36:58 |顯示全部樓層
收到週末搞搞佢。
回復

屠子步 發表於 2009-5-4 21:38:24 |顯示全部樓層
固定左之後見到右上角果盤已有根生左出黎,相信是時間上既考合。

而下中果盤是情況最差既一盤,已有一片葉脫落左,根亦唔見有生,都唔知點好。

而右下角果株d葉轉左,紫紫紅紅咁,唔知係唔係晒親,所以試下搬入dd唔好咁晒,睇下有咩唔同。
回復

paulpaul 發表於 2009-5-5 21:25:01 |顯示全部樓層
唔同花期嘉多利亞會有唔同生長速度
等下啦
回復

黑仔天 發表於 2009-5-7 03:00:20 |顯示全部樓層
上木野放既種法..我都唔係叻..
都係交比個天....

棵棵都係我綁樹種..
有d會+半個拳頭咁大既水苔比佢..
有d我會+椰粒
而d鐵蘭係用黎保護d根..唔好晒到佢太乾..
而且我實驗過...唔加鐵蘭.就咁綁上樹.or木,,
d喜仔會好難適應...而且水份流失得好快...好易升天..
不過而家明顯都係唔太夠濕..d頭唔肥美~
但係佢地係我眼中都生得好好....

不過嘉仔係好晒既環境..根系真係生得好快..

之前冇加鐵蘭既..阿拉丁...葉都甩鬼晒..
而家加左鐵蘭一齊...出返芽仔..相信未來會更好

蕾麗亞..d根都叫生得ok啦...

市花嘉仔

肥方面有兩種...一種係海鳥..森森有得buy
呢隻我係直接落..落幾多..幾耐落..
我都係隨心而發...

另一種係緩解...但係我小用...都係用一般人用一樣..
一個小袋...掛係植株根系正上方 3cm處
回復

屠子步 發表於 2009-5-7 13:43:05 |顯示全部樓層

係有別於上面5盆,但都是在09花展時買的。依家打到花,咁應該表示環境是適合啦?!

個牌寫是Plc. Merry Green.

今日發現原來有2盤,應該是當時佢執錯左比我。

後記:這是開花照, 及睇錯只有一棵。
回復

屠子步 發表於 2009-5-7 13:46:37 |顯示全部樓層
黑仔兄,見到有毬蘭既葉喎。
回復

黑仔天 發表於 2009-5-8 19:32:52 |顯示全部樓層
黑仔兄,見到有毬蘭既葉喎。
屠子步 發表於 2009-5-7 13:46

有呀..而家開緊花
http://www.hkplants.com/thread-33278-1-1.html
回復

屠子步 發表於 2009-6-13 17:48:42 |顯示全部樓層
那5棵平野都仲未死(得晒),有一棵擬似打到花,請大家指點下。
回復