請教種嘉多利方法

作者: 屠子步 發表于 2009-3-21 01:52:24
5271 30
今年在花展買左幾盤嘉仔,想問下有無參考資料各師兄可以提供下。

暫時睇到的資料好有限,可能搵錯地方。只知嘉仔都比較粗生,一定要晒起碼要有半日晒(但避正午陽光),植料就以疏水為主,可以一星期去澆水一次。開完了的嘉仔,會進入休眠期,唔好落肥。

唔知是否正確,請各師兄指教下。
alanlam 發表於 2009-3-21 10:40:10 |顯示全部樓層
我也喜歡種嘉仔
加水要看用什么植料、樹皮+石要隔天加水;水笞要4,5天加水。
加水時間主要看植料及天氣;乾要全乾了再加!!!
開花後可以加些淡肥、促進發新芽。(開花不要開盡、有利發新芽、特別是剛買回來的花、環境轉變、最好2,3天剪掉,有利曰后生長)...........個人種嘉仔意見)、有空去看我貼的嘉仔相
回復

corina 發表於 2009-3-21 12:15:40 |顯示全部樓層
2# alanlam
我的嘉多利是早前拾回來,我更換了蘭石同樹皮,原來要隔天加水,請問幾耐比一次肥呢,因為佢好瘦,謝謝!
回復

屠子步 發表於 2009-3-21 12:44:22 |顯示全部樓層

另外,同時買的3盤。本來唔買的,但因為佢肯$100 3 盤最終都是敗左。依間麗x的女Sales auntie好利害。 (其實預左今明2日會仲平,可惜無時間)

問題是依3盤阿"美少女"話3盤都有花芽,想問下真的是花芽定是葉芽來的?  如果是的話,咁我是否最都係咩都唔好做,唔好換盤及植料。

回復

屠子步 發表於 2009-3-21 12:58:57 |顯示全部樓層

本來就是買左e 5株($100,冇盤),所以唔買上面3盤的。

我用左屋企有的陶粒及樹皮做底及面,又用水苔包住d根。
回復

黑仔天 發表於 2009-3-21 17:40:17 |顯示全部樓層
嘉仔係新芽會出花菖...所以你話佢出葉又得出花都得..
但係..要有返咁上下大盆新芽先會出花

我d嘉多利都係綁木掉出去暴晒~
一個好無良心既種法~
整個袋~包d魔肥同美能安..放係嘉多利上方3吋位置..
淋水都係放工返黎淋~有d細舊既~就成舊木拎出黎沉水5分種
而家大部份都算幾肥美...花就一般啦~
冇花場種既咁大..亦冇d前輩種既一菖4-5個花..
回復

corina 發表於 2009-3-21 20:21:31 |顯示全部樓層
嘉仔係新芽會出花菖...所以你話佢出葉又得出花都得..
但係..要有返咁上下大盆新芽先會出花

我d嘉多利都係綁木掉出去暴晒~
一個好無良心既種法~
整個袋~包d魔肥同美能安..放係嘉多利上方3吋位置..
淋水都係放工返黎 ...
黑仔天 發表於 2009-3-21 17:40

請問可否post相片,[整個袋~包d魔肥同美能安..放係嘉多利上方3吋位置..]即係點樣?
回復

Terry 發表於 2009-3-22 00:03:20 |顯示全部樓層
佢果度冇盤果D唔知係咪病株切剩的,幾次買都種唔起,可能我技術太差吧。
另外,麗X和台X的,回去最後把植料去除再重。蘭場起苗至出售,D 植料(爛水苔)冇換過,幾次買回去都嗅得很,唔換一下子棵花適應唔到你屋企環境同你既淋水方法,好易敗根而死!
回復

屠子步 發表於 2009-3-22 14:52:25 |顯示全部樓層
其他無芽的已盡量除去舊水苔,再加新苔及陶粒。

問題是已有芽,唔搞佢是否好d?

買無盤的係本一個試下試下的心態,不過買下買下就.......... 差d又好似舊年咁,清袋至離開。
回復

geminickh 發表於 2009-3-22 21:52:31 |顯示全部樓層
我今年淨係睇咩都無買呀,因看不到心直對像,我想找 鬍鬚佬 ( 豬哥 ) 但見唔到呢
回復

alanlam 發表於 2009-3-23 01:05:53 |顯示全部樓層
若用水笞種植:最好用素燒盆,盆底加一些碎發泡膠、用水笞包著籣花根部種植、不要再加籣石及樹皮、樹皮長期濕容易變壞。種定後、一個月后再加肥;肥最好用有机肥、水最好在水苔乾透后再加水、約4-7天。
回復

黑仔天 發表於 2009-3-23 11:42:59 |顯示全部樓層
我今年淨係睇咩都無買呀,因看不到心直對像,我想找 鬍鬚佬 ( 豬哥 ) 但見唔到呢
geminickh 發表於 2009-3-22 21:52

上X 有拎出黎呀=0=
大豬哥小豬哥~都有..不過係謝左花...
大豬個開價都幾貴....6枝棍...3個新芽...個價錢標出黎係2000HKD= =
回復

semi-alba 發表於 2009-3-23 16:47:00 |顯示全部樓層
geminickh 發表於 2009-3-22 21:52

台大有豬哥賣,不過只係中苗,到最後半價賣$70
回復

屠子步 發表於 2009-3-23 17:46:03 |顯示全部樓層
Semi-alba, 你指最後是22/3最後一日半價?
回復

semi-alba 發表於 2009-3-23 17:53:59 |顯示全部樓層
我記得佢20/3已經半價緊
回復

Exodus 發表於 2009-3-23 19:54:16 |顯示全部樓層
Semi-alba, 你指最後是22/3最後一日半價?
屠子步 發表於 2009-3-23 17:46

最後一日?
台大年年尾二果日都執野走
回復

semi-alba 發表於 2009-3-23 20:16:16 |顯示全部樓層
最後一日?
台大年年尾二果日都執野走
Exodus 發表於 2009-3-23 19:54

huh?但係今年最後果日重見到佢,佢走果時都重同我say bye,不過果時只係下午
回復

Exodus 發表於 2009-3-23 20:22:25 |顯示全部樓層
huh?但係今年最後果日重見到佢,佢走果時都重同我say bye,不過果時只係下午
semi-alba 發表於 2009-3-23 20:16

咁果攤幾時變成咁呢
係wo我好晏去
回復

屠子步 發表於 2009-3-25 00:09:49 |顯示全部樓層
我記得佢20/3已經半價緊
semi-alba 發表於 23-3-2009 17:53

咁我心理上都好受d,我就是20號晚半價買了4株。

記得舊年可能太早去,最尾果日的價錢是我比的1/3。
回復

paulpaul 發表於 2009-3-25 00:16:05 |顯示全部樓層
我最後1日中午去
台大買普通嘉仔$100/3盤
回復

12下一頁