有冇人屋企可以養多隻貓貓

作者: 小天使 發表于 2009-3-19 12:57:15
6793 70
p@g 發表於 2009-3-23 14:36:54 |顯示全部樓層
哎喲 ~ 白雪雪妹妹喎 ~~ 喵喵 ~~ http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cats/cats%20(13).gif

改左名未呀 ??
avery 發表於 23/3/2009 13:53

暫時未改名呀!
仲諗緊, 不過佢成日"嗚嘩...嗚嘩..."咁叫
諗緊好唔好叫" rah rah",
不過都係等我亞媽諗, 尊重下佢
回復

p@g 發表於 2009-3-23 14:38:04 |顯示全部樓層
就叫雪雪啦
vivi 發表於 23/3/2009 14:30

你好利害呀
係漁記個時個職員問我佢叫咩名

我就係叫佢做雪雪架
回復

claudiatang 發表於 2009-3-23 14:51:10 |顯示全部樓層
黑豬﹗
回復

carlo 發表於 2009-3-23 16:38:48 |顯示全部樓層
你好利害呀
係漁記個時個職員問我佢叫咩名

我就係叫佢做雪雪架
p@g 發表於 2009-3-23 14:38

YEAH !   妳真係好人 !   我 PM 左妳 ! CHECK PLEASE !
回復

小天使 發表於 2009-3-23 20:32:59 |顯示全部樓層
聽你咁講你媽媽好似都接受佢...佢eyebrow d傷痕點呀?
遲d可能要帶佢去睇醫生做吓body check喇bor....
見返佢真係好開心呀...希望佢快d習慣呢個屋企啦...
回復

p@g 發表於 2009-3-23 21:25:45 |顯示全部樓層
聽你咁講你媽媽好似都接受佢...佢eyebrow d傷痕點呀?
遲d可能要帶佢去睇醫生做吓body check喇bor....
見返佢真係好開心呀...希望佢快d習慣呢個屋企啦...
小天使 發表於 23/3/2009 20:32

昨晚我已經同佢洗白白
都有幾十隻芝麻....不過都唔算多啦!

唔知佢之前係唔係有人養開
佢都幾肥下, 背脊骨都摸唔到, 好少流浪貓會咁肥
如果唔係有人養開, 我有d擔心佢會唔會有左
回復

p@g 發表於 2009-3-23 21:27:34 |顯示全部樓層
不過我諗住隔離多兩星期至帶佢去打針
到時就知分曉
回復

gege188 發表於 2009-3-23 22:19:23 |顯示全部樓層
如果無bb既話..就要去做desex了!!!!
回復

claudiatang 發表於 2009-3-24 09:53:23 |顯示全部樓層
46# p@g

我都懷疑牠不是流浪街貓。若非迷路就是給人遺棄。點都好,牠現在遇上你就是牠的福氣。希望牠不會帶給你太多麻煩。生生性性,身體健康。
回復

p@g 發表於 2009-3-26 10:39:25 |顯示全部樓層
報告下貓女近況先

我媽咪已幫佢改名為 "ling ling"
因為我屋企養緊隻茶茶, 所以一齊叫就 lingling 茶茶 啦!

ling ling 近兩日晚五時三更就係咁叫(好慘! 我無得訓)
想人同佢玩, 抱抱.....

想問問大家有無解決方法
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-26 10:42:22 |顯示全部樓層
係咪發情呀,如果desex左會好d
回復

p@g 發表於 2009-3-26 11:02:34 |顯示全部樓層
係咪發情呀,如果desex左會好d
prodorothyhkg 發表於 26/3/2009 10:42

我見到佢個肚有少少賬
懷疑佢已經有左啦
同埋又見到佢無貓發情時爬低樹高個 pat pat個樣
(定係會唔會貓發情不一定咁樣架??)

其實洗唔洗要隔離2星期至可以帶佢睇醫生架?
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-26 11:08:26 |顯示全部樓層
睇醫獸醫隨時可以架,只要隔離唔好比茶茶同佢玩住,問下獸醫詳細d唔使估估下~
回復

p@g 發表於 2009-3-26 11:17:01 |顯示全部樓層
53# prodorothyhkg

唔該晒
回復

小天使 發表於 2009-3-27 00:56:21 |顯示全部樓層
唉.....又有隻貓貓被捉了....真係好唔開心....
回復

p@g 發表於 2009-3-27 17:53:54 |顯示全部樓層

55# 小天使

你係果間公司做係會成日見到....
我都明白有貓捉到係會好唔開心
一想到他死期就到個心會拿住......

以公司角度, 佢地係唔會理會小動物架
只理會佢d客....
其實你或者可唔可以聯同有心果d同事去研究可唔可以將捉到d貓貓搵人收養

不過我都知道會好難,好難做
尤其是經濟唔好......

p.s: 其實入得漁記, 老實講除非有動物協會d member 可以幫到外
其他外人真係好難幫, 因為幫到一隻, 下次好難以同一個人身份又話唔見貓
去報失再去漁記取貓; 所以希望真係有第二個奇蹟幫到佢地, 我聽到呢個消息我都好唔開心
回復

小天使 發表於 2009-3-28 11:45:06 |顯示全部樓層
55# 小天使

你係果間公司做係會成日見到....
我都明白有貓捉到係會好唔開心
一想到他死期就到個心會拿住......

以公司角度, 佢地係唔會理會小動物架
只理會佢d客....
其實你或者可唔可以聯同有心果d同事去研究可 ...
p@g 發表於 2009-3-27 17:53

你完全明白我的心情,亦都好理解我現在面對的苦況,真的非常謝謝你...
回復

小天使 發表於 2009-4-5 22:56:34 |顯示全部樓層
應該都唔會再貼post出黎叫人救貓喇~
ling ling 依家點呀?
回復

p@g 發表於 2009-4-9 22:31:14 |顯示全部樓層
ling ling 依家整日係廁記悠閒自得--->訓覺

不過唔知係唔係我同佢清耳清得太利害
佢成日fing 頭, 可能有水係入面
不過我用布又吸唔到d咩野出黎....add3icon

前兩日去睇左醫生 body check &  打針
不過都係唔知佢有無大肚, 因為ling ling 番黎番去, 用唔到超聲波照
照到少少就好似無, 但係摸到就好似有.....(即係唔知有無....)
醫生話下個月打針時再睇下有定無喎add9icon
回復

p@g 發表於 2009-4-9 22:34:21 |顯示全部樓層
仲有 ling ling 對我班百厭小子們好惡....
...打打打...... vi...vi...vi...add1icon

連我果隻屋企貓惡霸見到佢要避左佢add4icon
回復