小小種植園-2011年年尾的瘋狂種植

作者: 月光光 發表于 2009-3-18 09:58:21
119607 1486
月光光 發表於 2010-8-19 14:02:27 |顯示全部樓層
公主~我都話月光光勁架啦!真係.....Good Good Good!!!
lamolympia 發表於 2010-8-19 09:54

emily~你唔好笑我啦,今朝趁冇雨收左d極醜樣嘅茄子,冇你d咁四正架,你睇
DSC00149_調整大小 .JPG
DSC00150_調整大小 .JPG
回復

月光光 發表於 2010-8-19 14:08:41 |顯示全部樓層
回復  月光光

有菜食又有飯後果, 正呀!!
小寶 發表於 2010-8-19 10:06

小寶~我都想日日有菜同飯後果食呀,不過飯後果就真係幾難種囉,我覺得
個白沙瓜切左喇,都幾清甜,我覺得好似蜜瓜咁,但係冇蜜瓜咁濃香,可能係我種得唔好

DSC00153_調整大小 .JPG
DSC00154_調整大小 .JPG
回復

月光光 發表於 2010-8-19 14:12:40 |顯示全部樓層
大大個沙田柚,無啦啦跌左落黎

DSC00064_調整大小 .JPG
DSC00151_調整大小 .JPG

劏開左都幾靚仔
DSC00156_調整大小 .JPG

原來有蟲入侵,仲有d肥蟲係度捐黎捐去,好嘔心
DSC00158_調整大小 .JPG
DSC00157_調整大小 .JPG

評分

查看全部評分

回復

月光光 發表於 2010-8-19 14:56:23 |顯示全部樓層
回復  月光光

嘩~~好犀利呀~~所有瓜果都種得好靚呀...睇見都好開心呢.... ...
吉祥 發表於 2010-8-18 20:54

多謝呀,其實有好多都唔靚架,只不過冇show出黎咋
回復

cklife 發表於 2010-8-19 17:25:53 |顯示全部樓層
哎呀...沙田柚真係唔抵呀...咁大個....

我睇到覺得好激心呀.....好鬼想食....自家種有機沙田柚正到暈呀....
個心被虫蛀左...個皮唔好掉呀....可以做柚皮呀..好好食架...
回復

月光光 發表於 2010-8-19 17:32:33 |顯示全部樓層
哎呀...沙田柚真係唔抵呀...咁大個....

我睇到覺得好激心呀.....好鬼想食....自家種有機沙田柚正到暈呀... ...
cklife 發表於 2010-8-19 17:25

我唔識整柚皮架,同埋我已經掉左la
回復

cklife 發表於 2010-8-19 17:41:12 |顯示全部樓層
掉左呀....丫..............哀悼...塊柚皮啦....
好...搵下柚皮既食譜...貼番係我個POST度....咁大家以後多樣野食囉...
回復

月光光 發表於 2010-8-20 14:06:31 |顯示全部樓層
啱啱發現左一孖好大個嘅唔知咩菇?
DSC00161_調整大小 .JPG
回復

miku 發表於 2010-8-21 00:17:47 |顯示全部樓層
月光光

你D茄子諗住拎去賣呀, 咁多既...

我有一棵西瓜前口結左3個西瓜都係唔成功, 佢地大到一定SIZE就會變型
一邊靚一邊好樣衰, 隻隻都係咁, 都唔知點解.....
回復

lamolympia 發表於 2010-8-22 13:32:38 |顯示全部樓層
最慘係種左D果果比蟲入侵!成擔心機就咁無晒!
回復

miku 發表於 2010-8-22 23:21:56 |顯示全部樓層
最慘係種左D果果比蟲入侵!成擔心機就咁無晒!
lamolympia 發表於 2010-8-22 13:32

係呀!
我到而家都未食過西瓜, 我好比心機種kaadd2icon
回復

lamolympia 發表於 2010-8-22 23:45:29 |顯示全部樓層
月光光~我個防蟲網有漏洞呀!還有很多昆蟲都走到入去既!有咩補救方法呀?
回復

miku 發表於 2010-8-22 23:58:24 |顯示全部樓層
月光光~我個防蟲網有漏洞呀!還有很多昆蟲都走到入去既!有咩補救方法呀? ...
lamolympia 發表於 2010-8-22 23:45

係咪要好似公主所講, 要包埋個底呀?
回復

月光光 發表於 2010-8-23 09:05:00 |顯示全部樓層
月光光~我個防蟲網有漏洞呀!還有很多昆蟲都走到入去既!有咩補救方法呀? ...
lamolympia 發表於 2010-8-22 23:45

我個網室都有昆蟲,果蠅架,不詔唔係咁多,你個網室底係咪好大條罅架,係就要諗辦法攪la
回復

lamolympia 發表於 2010-8-24 23:14:58 |顯示全部樓層
月光光~個西瓜要幾大個先食得架?
回復

miku 發表於 2010-8-25 01:16:34 |顯示全部樓層
我個西瓜係尋晚大風大雨時吹左落地,
佢應該差唔多一個月大, 咁點好, 係咪就咁放係度等佢熟?
定係放入雪櫃??
回復

月光光 發表於 2010-8-25 08:56:03 |顯示全部樓層
我個西瓜係尋晚大風大雨時吹左落地,
佢應該差唔多一個月大, 咁點好, 係咪就咁放係度等佢熟?
定係放入雪櫃? ...
miku 發表於 2010-8-25 01:16

我覺得就咁放係度等佢會快熟d
回復

lamolympia 發表於 2010-8-29 14:35:22 |顯示全部樓層
月光光 ~ 喂!好忙呀????咁耐無見你上線既?好掛著你呀!
回復

月光光 發表於 2010-8-30 10:45:42 |顯示全部樓層
月光光 ~ 喂!好忙呀????咁耐無見你上線既?好掛著你呀!
lamolympia 發表於 2010-8-29 14:35

我有上黎架,不過齋睇咋,下個月搵日食飯幫你慶祝生日
回復

lamolympia 發表於 2010-8-30 12:51:56 |顯示全部樓層
我有上黎架,不過齋睇咋,下個月搵日食飯幫你慶祝生日
月光光 發表於 2010-8-30 10:45

好呀!謝謝你!都好耐無見啦!出黎飯聚丫!
回復