小小種植園-2011年年尾的瘋狂種植

作者: 月光光 發表于 2009-3-18 09:58:21
119605 1486
月光光 發表於 2010-7-19 13:23:13 |顯示全部樓層
月光光
你棵木瓜咁得人驚既
食唔晒話我知喎

你種果隻翠肉瓜得左呀, 好似好正咁, 我都有種子,  ...
miku 發表於 2010-7-19 13:10

我騐住你都有木瓜所以唔會吼我嗰d咋 下次聚會帶d比你,你將d舊坭撈埋d新坭一齊用丫馬,唔好嘥左d舊坭呀,
仲有我棵白茄子有瓜瓜喇,我無同佢摘側芽架,係咪真係要摘左佢先多瓜瓜架?同埋d茄子好似好細條,我已經一盆一棵ga la
回復

miku 發表於 2010-7-19 13:32:14 |顯示全部樓層
我騐住你都有木瓜所以唔會吼我嗰d咋 下次聚會帶d比你,你將d舊坭撈埋d新坭一齊用丫馬,唔好嘥左d舊坭呀,
...
月光光 發表於 2010-7-19 13:23

我d白茄子都冇同佢地摘頂, 係摘側芽咋, 種盤一定無種地咁大隻ka, 不過我睇書話一抽留一隻果會好d, 我見有時一抽有三四隻果ka
你比多d肥就會有大茄子, d茄子都幾食肥, 我尋日都摘左兩條白茄子炒烏冬, 我上年既茄子kill剩2棵, 佢地都仲好努力咁生茄子
新種果三棵有花啦, 但係佢又係d美國細細粒紫茄子, 白茄同長紫茄都發唔倒芽
我今年種既蜜瓜有囝花了, 未有囡, 但生長得唔錯
其實係咪每星期落d 苦錬油好d ka?
我唔係太想落藥, 但真係好多虫
落左會唔會連蜜峰都無ka?
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-19 13:36:30 |顯示全部樓層
回復 1160# miku

MIKU ,
你清左D什草之後, 等佢枯乾/ 晒乾之後, 用黎燒成草木灰, 再撈落舊泥度咪得囉~~
唔會SIDE野呀~ 燒左之後又唔怕佢D種子會生番草出來, 又唔會SIDE 舊泥 ~
回復

農夫 發表於 2010-7-19 13:41:57 |顯示全部樓層
月光光,
又有好收成啦,
paul柿好吸引呀
回復

月光光 發表於 2010-7-19 13:56:29 |顯示全部樓層
我d白茄子都冇同佢地摘頂, 係摘側芽咋, 種盤一定無種地咁大隻ka, 不過我睇書話一抽留一隻果會好d, 我見有 ...
miku 發表於 2010-7-19 13:32

係咪淨係落鉀肥得喇?種茄子我無咩心得架,白茄子同綠茄子苗遲d比你丫,依家未得住
回復

月光光 發表於 2010-7-19 13:59:03 |顯示全部樓層
月光光,
又有好收成啦,
paul柿好吸引呀
農夫 發表於 2010-7-19 13:41

可以食得既收晒喇,其他既長大中
回復

miku 發表於 2010-7-20 00:00:15 |顯示全部樓層
回復  miku

MIKU ,
你清左D什草之後, 等佢枯乾/ 晒乾之後, 用黎燒成草木灰, 再撈落舊泥度咪得囉~~
唔會 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-19 13:36

謝謝jicjicmon教路
我今晚扔左d草連一大堆根係天台中間等呢邊日勁晒佢
跟住先燒佢.希望呢排唔好落雨住啦add14icon

今晚整整下d草唔知有條毛虫係度, 搞到而家成頸都粒粒, 好痕add9icon
回復

miku 發表於 2010-7-20 00:10:22 |顯示全部樓層
係咪淨係落鉀肥得喇?種茄子我無咩心得架,白茄子同綠茄子苗遲d比你丫,依家未得住 ...
月光光 發表於 2010-7-19 13:56

係呀, 我上年最初d茄子唔結果, 跟住亞實教我勁落鉀肥, 我就每星期都加d全鉀肥比佢, 每次加少少, 一茶匙, 直至預計佢d果就來可以收就停, 等一個星期後, 收左d果後跟住再加.
間唔中加d雞屎肥, 跟住佢就會結好多果.
但我研究過, 如果想d果大, 就要狠心咁減少茄樹上既茄, 咁d果會大d ka.
回復

miku 發表於 2010-7-20 00:11:53 |顯示全部樓層
...
月光光 發表於 2010-7-19 13:23

其實我係想要你d種子
聽講夏威夷木瓜好正kaadd6icon
回復

月光光 發表於 2010-7-20 08:46:42 |顯示全部樓層
其實我係想要你d種子
聽講夏威夷木瓜好正ka
miku 發表於 2010-7-20 00:11

你係想要木瓜種子定茄子種子呀?
回復

miku 發表於 2010-7-20 21:19:20 |顯示全部樓層
茄子你比左我啦
下次我想要木瓜
回復

月光光 發表於 2010-7-21 08:27:51 |顯示全部樓層
茄子你比左我啦
下次我想要木瓜
miku 發表於 2010-7-20 21:19

木瓜我有苗呀,都有8吋高喇,下次攞比你丫
回復

miku 發表於 2010-7-21 09:44:39 |顯示全部樓層
木瓜我有苗呀,都有8吋高喇,下次攞比你丫
月光光 發表於 2010-7-21 08:27

THANKS!

我要夏威夷木瓜苗同綠茄子苗

尋晚我仲以為打得成風, 等我上天台堆埋晒d盤, 仲將d小苗同粟米拎左入樓梯入面
點知今日咁好天
我仲無淋水添呀, 唔知會唔會局死晒佢地....
回復

月光光 發表於 2010-7-21 10:42:05 |顯示全部樓層
THANKS!

我要夏威夷木瓜苗同綠茄子苗

尋晚我仲以為打得成風, 等我上天台堆埋晒d盤, 仲將d小苗同粟米拎 ...
miku 發表於 2010-7-21 09:44

我今朝都將d植物搬左入網室喇,我度依家落梗雨,唔駛淋水真係開心呀
回復

miku 發表於 2010-7-21 12:33:04 |顯示全部樓層
我搬左入樓梯呀, 無人淋水, 局死佢地.....add2icon
回復

miku 發表於 2010-7-31 15:55:35 |顯示全部樓層
月光光

呢隻就係我比你果隻疑似龍珠果
GOLDEN BERRY.JPG

有好多細細粒既果
d味聞落好香, 好似好熟咁
我睇番個袋
原來係菠蘿味
回復

月光光 發表於 2010-7-31 17:20:33 |顯示全部樓層
月光光

呢隻就係我比你果隻疑似龍珠果

有好多細細粒既果
d味聞落好香, 好似好熟咁
我睇番個袋
原來係菠 ...
miku 發表於 2010-7-31 15:55

呢排成日落雨,你比我嗰棵跌左好多果喇
回復

miku 發表於 2010-7-31 23:33:09 |顯示全部樓層
呢排成日落雨,你比我嗰棵跌左好多果喇
月光光 發表於 2010-7-31 17:20

我執晒佢地呀, 跟住放埋一邊睇下會唔會邊黃色, 我聞倒好香ka
回復

月光光 發表於 2010-8-9 14:04:59 |顯示全部樓層

好耐無update喇~

黑美人西瓜,雖然多核,但係好甜
DSC09846_調整大小 .JPG
DSC09869_調整大小 .JPG

短絲瓜
DSC00027_調整大小 .JPG
長絲瓜
DSC00030_調整大小 .JPG

黃色脆肉瓜
DSC09923_調整大小 .JPG

白灼黃脆肉同絲瓜
DSC09999_調整大小 .JPG

茄子們
DSC00006_調整大小 .JPG
DSC00007_調整大小 .JPG
DSC09988_調整大小 .JPG
DSC00009_調整大小 .JPG
DSC09971_調整大小 .JPG
DSC00033_調整大小 .JPG

疑似哈蜜瓜,好香蜜瓜味,但係食落無味
DSC09982_調整大小 .JPG
DSC00021_調整大小 .JPG

白苦瓜b,希望快高長大
DSC00042_調整大小 .JPG

雷公仔
DSC00047_調整大小 .JPG
DSC00051_調整大小 .JPG

另類西瓜
DSC00050_調整大小 .JPG

超甜西瓜b
DSC00053_調整大小 .JPG

超甜白沙瓜
DSC00054_調整大小 .JPG
DSC00055_調整大小 .JPG

早排北上買嘅沙田柚大左好多
DSC00064_調整大小 .JPG

人參果又結果
DSC00069_調整大小 .JPG

積媽的火龍果
DSC09838_調整大小 .JPG

八角櫻桃大左好多
DSC00052_調整大小 .JPG

小寶分享嘅洛神花做左左右護室使者
DSC09969_調整大小 .JPG

miku牌粟米仔遲左收,唔知仲依唔食得
DSC00034_調整大小 .JPG
DSC00035_調整大小 .JPG

紅潺菜唔知食得未,第一次種
DSC00062_調整大小 .JPG

紅刀豆勁開花,但係唔結豆,唔信係咪熱得滯
DSC00072_調整大小 .JPG

最後一水老黃瓜
DSC00046_調整大小 .JPG

又摘左好多木瓜
DSC00032_調整大小 .JPG

蘋果芒1個都有磅幾重
DSC00031_調整大小 .JPG

尋日去朋友阿叔塊田度影既
大樹菠蘿
DSC00084-1_調整大小 .jpg

火龍果
DSC00085_調整大小 .JPG
DSC00087_調整大小 .JPG

香草園
DSC00088_調整大小 .JPG
DSC00089_調整大小 .JPG
DSC00045_調整大小 .JPG

評分

查看全部評分

回復

lamolympia 發表於 2010-8-9 16:20:05 |顯示全部樓層
月光光~你種左幾多棵茄子呀?有咁多收成既?
回復