野生遭採光!極度憤怒!!

作者: herman 發表于 2009-3-8 04:17:00
7068 45
paulpaul 發表於 2009-3-8 22:31:37 |顯示全部樓層
嘩.....清晒 ?!?!?!
回復

Exodus 發表於 2009-3-8 22:48:43 |顯示全部樓層
原來就係講緊佢
要摘晒 真係幾晒功夫下..
回復

小天使 發表於 2009-3-8 23:36:42 |顯示全部樓層
睇到都心痛....香港政府真係要做吓野...
回復

肥仔文 發表於 2009-3-9 10:17:43 |顯示全部樓層
滅族呀..嗚...
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-9 10:24:58 |顯示全部樓層
可唔可以向報館投訴?
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-9 10:27:16 |顯示全部樓層
或者試下email俾 傳媒, 漁護署, 及立法會.
內容簡單講下你行山時發現有HK protected species (唔知係唔係, 要去AFCD 的website check), 懷疑被人非法除走, 有埋相的話, 局方必須回應的.
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-9 10:34:37 |顯示全部樓層
原來毛毯苔都有野生既,咁摘毛毯苔個人會犯法的嗎?
回復

lammanfung 發表於 2009-3-9 10:48:04 |顯示全部樓層
太可惡了!他們真的很 P ‥‥ K ‥‥
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-9 10:49:57 |顯示全部樓層
或者試下email俾 傳媒, 漁護署, 及立法會.
內容簡單講下你行山時發現有HK protected species (唔知係唔係, 要去AFCD 的website check), 懷疑被人非法除走, 有埋相的話, 局方必須回應的. ...
jellyfishy 發表於 2009-3-9 10:27

傳媒有用d,政府機構原則係多做多錯.................
回復

lian84 發表於 2009-3-9 10:52:09 |顯示全部樓層
27# hellokitty_971

犯法~~~喺受保護植物~~~香港毛既產量唔多~~~~

有時喺到稔~~~~香港d個咁灰暗既city~~~如果有一個超大green house比d市民去欣賞土生植物~~~你話幾好呢~~~!!!
回復

tsoilinda 發表於 2009-3-9 11:14:01 |顯示全部樓層
太過份了!!!!!!! 有冇刀呀!!!!!!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-9 12:17:53 |顯示全部樓層
太過份了!!!!!!! 有冇刀呀!!!!!!
tsoilinda 發表於 2009-3-9 11:14

冷靜..冷靜..
回復

花草之家 發表於 2009-3-9 12:26:37 |顯示全部樓層
太過份了,根本不是愛護大自然的人
我有一次和幾個朋友行山時,看見朋友們一邊行,一邊採摘植物"還帶了較剪",也不聽我勸說不要採,她們的行為令我太痛心、太失望
回復

小天使 發表於 2009-3-9 13:31:12 |顯示全部樓層
太過份了,根本不是愛護大自然的人
我有一次和幾個朋友行山時,看見朋友們一邊行,一邊採摘植物"還帶了較剪",也不聽我勸說不要採,她們的行為令我太痛心、太失望 ...
花草之家 發表於 2009-3-9 12:26

報警拉佢嘛...
回復

herman 發表於 2009-3-9 14:46:13 |顯示全部樓層
傳媒有用d,政府機構原則係多做多錯.................
prodorothyhkg 發表於 2009-3-9 10:49

最怕傳媒幫不到忙之餘,還帶來風氣。
回復

lian84 發表於 2009-3-9 15:13:03 |顯示全部樓層
香港真喺麻煩~~~
回復

八王爺 發表於 2009-3-9 15:27:51 |顯示全部樓層
如果係花墟見到佢地成族人被人出售,可否叫警察拉那個小販/商人?
回復

☆桃仔☆ 發表於 2009-3-9 15:27:56 |顯示全部樓層
好賤呀d人...........好過分呀!!!捉去打靶喇
回復

IVAN 發表於 2009-3-9 16:25:15 |顯示全部樓層
人有仁, 能愛家人, 愛親人, 愛朋友,
以至於對天地萬物, 都不忍見其受苦, 見其死
而極於樂觀萬物之生生不息, 贊天地之化育,
人既為萬物之靈, 應補天下之所不足 !
而非掠奪剝削, 導致生靈塗炭 !
回復

cccow 發表於 2009-3-9 20:00:57 |顯示全部樓層
我會講0既係,佢唔應該完全採摘晒,應該留返大部份係原居地等佢繁衍,得0的話當然係收集種子就算啦,但都唔好收甘多(如果無記錯,係香港野外收採植物或種子都係犯法)
換一個角度,我又想話,如果收採0既人係好專業,可以種好佢地,俾人收採未嘗唔係好事。我相信樓主去0既地方都唔會係好邊遠0既深山,都係有路行到去0既地方例如係郊野公園,呢0的地方多人行不在話,而且有時又會有工程做(如為修行人路),植物0既生存環境朝不保夕,部分族群轉移去人工環境繼續生活對植物仲有利(當然,先決條件係收採0既人係要有愛心同時又有專業知識)
回復