換水苔嚇親實錄

作者: 中豬毒者 發表于 2007-10-21 22:30:58
3904 5
今日無聊check下盆蛇仔下面盤腰水的導電值(用TDS筆),居然有成65ppm(好像說百幾ppm就會令食蟲生得唔好),我用來淋的蒸餾水的導電值為2ppm,那63ppm來自邊?
跟住把用開的那包乾水苔,浸下蒸餾水,然後再check導電值,居然有成125ppm,原來d導電物質來自乾水苔。好彩只係得百幾,如果包水苔硬度再高d,咁我d蛇仔就死硬了。
所以,養食蟲最好都係買枝TDS筆。
charles604498 發表於 2007-10-21 22:46:18 |顯示全部樓層
中豬毒者你玩得咁pro.連水既軟硬度都研究埋,蒸餾水的導電值為2ppm非常低,因冇其它礦物係順正既H2O!你包乾水苔都幾多礦物監,內有好多好導電既金屬離子如鈉、鎂、鈣離子等!
回復

中豬毒者 發表於 2007-10-21 23:38:50 |顯示全部樓層
我包水苔在花墟買的,我是旦在求其一間舖買的,邊間買都唔記得了。

水既軟硬度在之前都無研究,是見台灣的forum有人說過,我才在魚街買支tds筆玩下。
tds真係幾好玩,起碼可以知道返工飲的水乾唔乾淨。

我支筆出的單位是ppm,1ppm 大約= 2 μs。
回復

cf0 發表於 2007-10-25 08:44:55 |顯示全部樓層
唔知可唔可以使用 活性碳+腰水 浸一至二日把水苔的軟硬度變好呢?
回復

中豬毒者 發表於 2007-10-25 09:12:47 |顯示全部樓層
浸幾個鐘蒸餾水,然後壓走d水。之後再浸幾個鐘蒸餾水,然後壓走d水。咁樣d導電就會得翻8ppm。
回復

KUNO 發表於 2007-10-30 09:36:41 |顯示全部樓層
ppm(百萬分率),是Parts Per Million的簡寫,意指物質含量濃度的百萬分率.
回復