和合石

作者: 四少 發表于 2009-3-2 19:57:14
2215 11

..... 其實, 拜山 都幾 ....

當日勁大霧, 喇 ... 唔係雨, 只係樹葉不停有水滴 ...  

年年都要諗插咩野花, 好多都試過. ...   所以今年試下新攪作, 我家人都極為滿意, 從來總有挑剔的大嫂, 今次也讚不絕口

$115 = 8盆蝴蝶蘭, 再加十蚊雞石竹 攪掂 依家仲有 8 盆蝴蝶蘭種下

vivi 發表於 2009-3-2 21:16:56 |顯示全部樓層
嘩, C HING
你拜山都不忘影靚相 & 靚花
回復

四少 發表於 2009-3-2 22:12:08 |顯示全部樓層
嘩, C HING
你拜山都不忘影靚相 & 靚花http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gif
vivi 發表於 2009-3-2 21:16

手機拍的記錄相, 年年拜山都要拍比家中老媽睇, 唔拍唔得 ^ ^

花, d 蝴蝶蘭勁平, 再者拜山緊係買 d 勁開, 唔洗要擺得耐 ...
所以呢 ... 好開心囉 ... 拜山用蝴蝶蘭好豪咁
回復

vivi 發表於 2009-3-2 22:16:54 |顯示全部樓層
拜山用蝴蝶蘭好豪咁 ...
四少 發表於 2009-3-2 22:12

係喎, 多數d人亂買d花
好少人用蝴蝶蘭
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-2 23:37:49 |顯示全部樓層
四少, 你真識諗. 拜完當燒肉咁回收~
回復

四少 發表於 2009-3-3 00:15:12 |顯示全部樓層
四少, 你真識諗. 拜完當燒肉咁回收~
jellyfishy 發表於 2009-3-2 23:37

收你個頭, 我比我老頭嫁 ....
剪左啦 .... 剩返個株葉未種佢下次開花囉 ....

有個賣花婆婆好衰, 我無手拎, 指比佢知我要邊盆, 佢一手炸落 d 花度, 炸爛左又甩埋 ... 我叫佢小心 d  ...
佢好唔老黎咁回應我 "呢 d 賣得咁平, 當賣個頭費時種"
下, 咁你不如剪晒 d 花去先賣 ...
最後, 比佢整爛果盆 ... 我比 $$ 時話唔要
拜山呀, 唔通買 d 得個花苞未開果可擺個幾月果 d 比我老豆慢慢欣賞咩 ...
話唔埋轉頭我地走左, 比山腳賣花又或石廠 d 人拎走 ...
心意啦 ... 我試過剪自己種的蘭花去送比仙人 ...
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-3 00:16:52 |顯示全部樓層
那個阿婆都幾無品架喎~
回復

claudiatang 發表於 2009-3-3 12:49:38 |顯示全部樓層
四少,個帳篷係你地自己一早搭好﹗第一次見。
回復

carlo 發表於 2009-3-3 18:54:30 |顯示全部樓層
您地成家人去咁好既 !  我地去吓去吓 ...... 都無咩人去啦 !  希望我 D 仔女唔會咁啦 !   好似您咁乖就好啦 !
回復

四少 發表於 2009-3-3 19:55:45 |顯示全部樓層
四少,個帳篷係你地自己一早搭好﹗第一次見。
claudiatang 發表於 2009-3-3 12:49

方便台布一卷, 用尼龍草拉起 ... 就係咁簡單 ....

您地成家人去咁好既 !  我地去吓去吓 ...... 都無咩人去啦 !  希望我 D 仔女唔會咁啦 !   好似您咁乖就好啦 !
carlo 發表於 2009-3-3 18:54

我地屋企人多, 依家我老媽還健在, 大家都好疼惜佢, 所以唔會叫老媽失望 ....
回復

carlo 發表於 2009-3-4 01:49:19 |顯示全部樓層
方便台布一卷, 用尼龍草拉起 ... 就係咁簡單 ....

我地屋企人多, 依家我老媽還健在, 大家都好疼惜佢, 所以唔會叫老媽失望 ....
四少 發表於 2009-3-3 19:55

您地真係乖 !
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-10 19:20:06 |顯示全部樓層
嘩..好鍾意第一張相..好鬼片呀 onion (27).gif
回復