卡路叔叔園圃 "劫後重生"

作者: carlot 發表于 2009-2-28 18:43:06
10241 88
carlot 發表於 2009-4-12 11:25:39 |顯示全部樓層
上次果d拎黎炒肉片, 好爽口好甜
今次摘左呢個星期既份量~

今朝好開心, 一早去左園圃同d園友傾左陣, 有個園友分享左盆士多啤梨俾我

有十條

有十條
回復

eliho 發表於 2009-4-12 11:54:18 |顯示全部樓層
上次果d拎黎炒肉片, 好爽口好甜
今次摘左呢個星期既份量~

今朝好開心, 一早去左園圃同d園友傾左陣, 有個園友分享左盆士多啤梨俾我
carlot 發表於 2009-4-12 11:25

想睇睇士多啤梨的相片!!!
可否貼上來呀???
回復

carlot 發表於 2009-4-12 12:32:26 |顯示全部樓層
想睇睇士多啤梨的相片!!!
可否貼上來呀???
eliho 發表於 2009-4-12 11:54

搵唔到大盆安置, 所以拎左番屋企搞
之後先發覺我新落左d風雨蘭唔記得淋水~_~
回復

eliho 發表於 2009-4-12 12:35:09 |顯示全部樓層
搵唔到大盆安置, 所以拎左番屋企搞
之後先發覺我新落左d風雨蘭唔記得淋水~_~
carlot 發表於 2009-4-12 12:32

士多啤梨好健康wo!!!
你知唔知係咩品種呀???
回復

Cy321 發表於 2009-4-12 12:42:27 |顯示全部樓層
d青瓜好靚呀
回復

lemonade 發表於 2009-4-12 17:08:04 |顯示全部樓層
卡路叔叔d青瓜好靚呀,羨慕ing~~
尋日朝早又去左園圃,有幾個園友d青瓜都長得好好,可惜畀唔知咩蠅定蜂針左幾野,我見有捕蠅紙多,於是畀左張佢希望佢用得著囉
回復

carlot 發表於 2009-4-12 17:46:48 |顯示全部樓層
尋日朝早又去左園圃,有幾個園友d青瓜都長得好好,可惜畀唔知咩蠅定蜂針左幾野,我見有捕蠅紙多,於是畀左張佢希望佢用得著囉 ...
lemonade 發表於 2009-4-12 17:08

我都未得閒落大街:p 不過我有上你blog睇

附近有隻貓好似會去園圃挖窿, 我記得之前都挖到d泥周圍都係, 同埋扁左既苗上面有好多腳印 ....
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-12 19:20:19 |顯示全部樓層
d青瓜種得好靚呀.......我棵青瓜仲係好細棵.......希望第日大左好似你果d咁好收成就好喇
回復

muitau 發表於 2009-4-13 19:07:19 |顯示全部樓層
好肥美呀啲青瓜, 種得好好呀!!!
回復

carlot 發表於 2009-4-13 20:32:58 |顯示全部樓層
青瓜因為丫丫都起孖所以早dd摘左其中一條先, 所以都未到最肥美  
但係我見我隔離果個, 佢有條青瓜唔知係咪留種  重粗過我隻手臂, 有d冬瓜既感覺,
今個禮拜尾去睇下摘左未  未既影相俾你地睇下

我成日都會諗抽到多塊就好, 索性全部種瓜 個個禮拜都有廿幾條瓜食都幾好
回復

carlot 發表於 2009-4-18 16:46:37 |顯示全部樓層
今個星期事務繁忙~_~ 成個星期都冇落過田
結果發生一連串慘劇......

上星期留果廿條青瓜b本來諗住呢個禮拜尾同朋友分享,
結果有大半俾雀仔食左幾啖, 個傷口好核突, 我都冇影相......

加上陽光太好, 青瓜老得好快~_~
剩一條自己食, 其餘都送左俾朋友...

植物生得太快, 好似個草叢堆.... 可惡既蕃薯又係泥裡面爬番出黎.....清極都清唔完....
做到一半又開始落雨...... 聽日先再去搞搞......

再遲多幾日, 應該粗過我隻手

再遲多幾日, 應該粗過我隻手
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-18 17:16:24 |顯示全部樓層
卡路叔叔隻手臂咁細嘅~
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 19:15:56 |顯示全部樓層
青瓜呀
呢排lunch食蝦仁青瓜粒沙律 eoe 做減肥餐... 咁多咁靚既青瓜~ 一定好好味啦!
回復

carlot 發表於 2009-4-18 20:03:24 |顯示全部樓層
卡路叔叔http://a2233.myweb.hinet.net/msn/sflsfl/sflsfl%20(46).gif隻手臂咁細嘅~
BanbieChan 發表於 2009-4-18 17:16

卡路叔叔營養不良
回復

小寶 發表於 2009-4-18 21:50:54 |顯示全部樓層
哎也, 浪費了, 所以點忙都想去睇下d植物~
回復

carlo 發表於 2009-4-19 06:15:08 |顯示全部樓層
唔好貪心啦 !  都已經好好啦 !
回復

zoechung 發表於 2009-4-19 09:00:55 |顯示全部樓層
尋日朝早又去左園圃,有幾個園友d青瓜都長得好好,可惜畀唔知咩蠅定蜂針左幾野,我見有捕蠅紙多,於是畀左張佢希望佢用得著囉 ...
lemonade 發表於 2009-4-12 17:08

捕蠅紙係點樣架 ? 係邊度有得買架  ? 約幾多錢呀 ?  同埋... 係唔係適合所有有瓜OR 果既植物架?
回復

carlot 發表於 2009-4-19 13:18:20 |顯示全部樓層
捕蠅紙係點樣架 ? 係邊度有得買架  ? 約幾多錢呀 ?  同埋... 係唔係適合所有有瓜OR 果既植物架?
zoechung 發表於 2009-4-19 09:00

其實海洋公園道呢一邊冇果蠅係因為周圍已經掛滿左捕蠅器同捕蠅紙

捕蠅紙係一張普通既顏色紙, 上面搽左d引誘藥劑同膠水混合物, 唔怕乾唔怕濕, d蚊蠅飛埋去就會黐住走唔到,
如果自己黐到就咁係好難洗, 不過可以先用食油捽下, 再用洗手液洗

花墟都有得賣, 幾蚊張, 散買其實都唔平, 因為捕蠅器支藥水都係7-12蚊左右

好處係一黐住就死硬, 唔好處係乜都會黐住, 塵,泥, 垃圾,植物,
不過基本上係無害, 你有種野都可以用架, 除左瓜果蠅, 所有會飛既野(包括害蟲)都有可能黐到, 而且死左既蟲又會吸引其他蟲飛埋去.....

如果唔多蟲既, 一般可以掛兩三個月, 多既一個月就要換, 同埋一張黐滿蟲既紙係好核突
回復

carlot 發表於 2009-4-19 13:41:37 |顯示全部樓層
福無重至, 禍不單行

暴雨帶黎好多蝸牛, 有d葉都好似爛爛地
最後個半月, 蕃茄唔知熟唔熟
西瓜生得太快, 本來諗住培苗到下一期, 點知而家母花都出埋~_~

好彩6棵燈籠椒都生得唔錯, 不過成日俾蝸牛食到一個窿一個窿

加影同場園友粟米 睇見到想摘番條

最大果兩抽, 應該熟到

最大果兩抽, 應該熟到

不過好多都好細

不過好多都好細

園友送的士多啤梨, 突然好多花:P

園友送的士多啤梨, 突然好多花:P

原來飢饉30係隔離

原來飢饉30係隔離

粟一燒:P

粟一燒:P

一堆粟一燒:P

一堆粟一燒:P
回復

carlot 發表於 2009-4-26 10:21:33 |顯示全部樓層
好大雨, 蕃茄d葉發霉.... 白粉病冇得醫....
不過好彩果實已經結左唔少
青瓜差唔多要連根拔, 全力谷燈籠椒同蕃茄
回復