卡路叔叔園圃 "劫後重生"

作者: carlot 發表于 2009-2-28 18:43:06
10242 88
may.sun 發表於 2009-4-6 11:27:51 |顯示全部樓層
种得好好呀我都有2棵蕃茄已結果,希望大到喇~~
回復

carlot 發表於 2009-4-8 20:20:52 |顯示全部樓層
過左兩個月,亦都係最後兩個月, 好彩d植物太得好快, 黎梗呢兩個月都有瓜食嚕~

青瓜第一輪~辣椒第三輪~

青瓜第一輪~辣椒第三輪~

近況: 呢排唔得閒... 塊田d蕃薯又走曬出黎....

近況: 呢排唔得閒... 塊田d蕃薯又走曬出黎....
回復

Jennie 發表於 2009-4-8 21:11:13 |顯示全部樓層
你D青瓜好靚!我果D青瓜仲係BB苗,唔知幾時先大。
回復

fae 發表於 2009-4-8 21:37:42 |顯示全部樓層
好羨慕呀~真係長時間有日照既農作物真係唔同d....
我都係差唔多時間種植~都係有瓜出...但係一直都唔識大隻
請問你平時落d 咩黎追肥...大慨幾耐落一次度呀^^
回復

carlot 發表於 2009-4-9 13:50:40 |顯示全部樓層

24# fae

最初用花生夫,骨粉同少少古早肥做基肥之後,
我平時一個星期淋一,兩次海藻水都冇乜點落
係上個月某個星期連續落左幾日大雨, 所以之後我再補落番d花生夫水 同骨粉
不過青瓜落地好快大~ 二月十幾號先落種, 尋日就已經有收成

之前問過阿姐, 原來青瓜又凍又番風就唔識大, 我有d瓜b都黃曬, 呢幾日暖番, 所以大得好快
回復

fae 發表於 2009-4-9 16:07:03 |顯示全部樓層
真係好快呀~我同你個度同一個時候種,但係可能我個度唔夠陽光吧...
出黎既效果真係差好遠呀...你個d 又大條又肥呀...
唔通海藻水咁神奇?!請問你係買邊隻嫁..我以前都用過一次..不過係粉狀..
之後發覺係疑似化學肥..所以無用了
謝謝你的資料哦^^
回復

eliho 發表於 2009-4-9 16:28:34 |顯示全部樓層
過左兩個月,亦都係最後兩個月, 好彩d植物太得好快, 黎梗呢兩個月都有瓜食嚕~
carlot 發表於 2009-4-8 20:20

好靚的青椒!!!
好專業咁wo!!!
回復

carlot 發表於 2009-4-9 19:56:28 |顯示全部樓層
26# fae

呢度陽光都麻麻, 得一個方向, 你見青瓜d 葉係向曬前面, 重有我棵較剪蘭係訓曬前面
所以前面影就好睇, 後面影真係好似影人後面乜都冇野睇

我d海藻水係裕記買一包包乾海藻再浸水:p
浸到溶溶爛爛水就淋, 渣就埋落泥
d海帶水都係自己浸, 好似對結果幾好
淋幾多都唔傷, 又唔惹蟲
回復

carlot 發表於 2009-4-9 19:59:17 |顯示全部樓層
好靚的青椒!!!
好專業咁wo!!!
eliho 發表於 2009-4-9 16:28

呢棵種左都有七個幾月, 上一次種左4個月先開花, 第5個月有幾條, 第6個月抽到呢度就移番落去, 結果越黎越大棵, 今次都唔知拎唔拎走好....
回復

chayote 發表於 2009-4-9 21:36:06 |顯示全部樓層
卡路先生:
恭喜你有收成!
請問你D青瓜是否自己買種培苗,還是果度有種/苗?
回復

carlot 發表於 2009-4-9 21:43:59 |顯示全部樓層
卡路先生:
恭喜你有收成!
請問你D青瓜是否自己買種培苗,還是果度有種/苗?
chayote 發表於 2009-4-9 21:36

我呢d係自己買種子同培苗, 不過果度都有園友會分享多出黎既
回復

fae 發表於 2009-4-9 22:00:16 |顯示全部樓層
28# carlot

我都係呀~都係裕記既出品...看來我都係等等等吓吧...可能真係d 骨粉唔多夠力...
我主要既陽光都俾前一塊d 既"巨型青瓜屏風"完全擋晒陽光..前面個塊田就起左個成米七既青瓜棚
有四五棵青瓜....我岩岩就係佢既後面...所以就算下午二三點...太陽都係得一邊照埋黎
連帶我所有既蕃茄都照唔到...連最前方既菜都受唔到光...真係擺隻手係個" 屏風"後面..一滴光都漏唔到過黎
哎...所以你所處既位置已經不錯,起碼同隔離塊田可以各照一面~大家都好^^
回復

亞實 發表於 2009-4-9 22:12:07 |顯示全部樓層
carlot 發表於 2009-4-8 20:20

D青瓜真係好大好靚
回復

chayote 發表於 2009-4-9 22:19:20 |顯示全部樓層
等我學你種青瓜先
回復

Jennie 發表於 2009-4-9 22:40:27 |顯示全部樓層
Chayote, 我發咗好多青瓜苗,我又租唔到廣叔D田,我屋企冇咁多地方種,再唔落地佢地唔掂啦,你要唔要,我攞比你!
回復

carlot 發表於 2009-4-9 22:50:39 |顯示全部樓層
28# carlot

我都係呀~都係裕記既出品...看來我都係等等等吓吧...可能真係d 骨粉唔多夠力...
我主要既陽光都俾前一塊d 既"巨型青瓜屏風"完全擋晒陽光..前面個塊田就起左個成米七既青瓜棚
有四五棵青瓜....我岩岩就 ...
fae 發表於 2009-4-9 22:00

你都係參加社區園圃?

呀~我好鐘意用古早肥紅標果隻果樹專用, 面頭寫有機, 不過成份就唔知
貪佢夠重肥, 谷芽谷花一流  可以試下, 不過而家冇左大包裝, 細包超貴
回復

chayote 發表於 2009-4-9 23:40:13 |顯示全部樓層
Jennie:
多謝你的好意!不過我剛剛在德國遊學團中買了三包歐洲青瓜種子,所以不用了!
你多左d青瓜苗可以試下問廣叔可不可以收留,佢應該幫到你!
我上次買薯種時,都不知種邊隻好,一口氣買了成袋,結果多左d薯種就分比其他田友o
d薯仔應該可以收割了!
回復

carlot 發表於 2009-4-10 17:24:02 |顯示全部樓層
今日去左施肥~, 同埋加竹仔
順便影埋另一邊:p 悄悄起革命

另一邊有好多備用既植物

另一邊有好多備用既植物

冇乜b既蕃茄

冇乜b既蕃茄

冇乜b既蕃茄2

冇乜b既蕃茄2

青瓜重有好多儲備

青瓜重有好多儲備
回復

fatinhk782827 發表於 2009-4-10 21:54:56 |顯示全部樓層
你地咁好野ga....
點解吾洗將d青瓜入瓜袋....
我舊年種果d青瓜..
因為無入瓜袋,,
所以無得食...
不過,,d 瓜果蠅就開心到爆....
一地都系爛瓜,d瓜入面d瓜果蠅幼蟲肥肥肥 肥到....不能形容咁大條....
回復

WENwendy 發表於 2009-4-10 22:45:18 |顯示全部樓層
你瓜棚好得意啊.青瓜生得好好呀!可是我無種
回復