返回列表 發新帖

環保垃圾酵素

作者: milk22 發表于 2009-2-28 11:52:13
18970 52
prodorothyhkg 發表於 2010-8-10 11:30:00 |顯示全部樓層

而家先睇到呢個貼,樓主係讓緊醋呀,唔使睇孖吉大俠d結連都知啦~
去焦急市場買支最平既醋或者用過期醋都得啦~
仲有,是否講緊"臭氧 O3",生物分解唔會有臭氧產生(起碼而家未搵到有)
仲有,講起酵素,市面上好多xx酵素係取考產品,小心小心~
回復

cklife 發表於 2010-8-10 14:14:03 |顯示全部樓層
我做左,用過..但好野蟻...超多蟻...但D植物既葉大得好快好靚...真係天人交戰...最後唔敢再用..掉左佢...

唔知會唔會係太香既蔢蘿味所以野蟻呢...我果支係菠蘿皮同芯整既....放左一年仲係好多氣...不斷有氣...
回復

magichand 發表於 2010-12-14 11:43:55 |顯示全部樓層
我用"垃圾酵素"渣, 沒有曬干, 以為可以直接埋在土裏作肥料, 點知生左好多好多好多好多..
線蟲
好嘔心呀!!!!
文章話"垃圾酵素"可以擋"殺蟲劑", 但用了發覺D"跳蟲"一D都無減少到, "線蟲"就多咗好多!!!
我的"垃圾酵素"是一年半前做的,不知是否過期了!
回復

冰兒 發表於 2010-12-14 20:36:06 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

怎樣取考?願聞其詳。
回復

孖吉 發表於 2010-12-14 20:56:33 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2010-12-14 20:36
回復 prodorothyhkg 的帖子

怎樣取考?願聞其詳。

即係講個你唔明的名稱大你,等你任佢點,巿面上經常出現而十居其九係昆人的字眼有:

環保 / 納米 / 酵素 / 遠紅外線 / 骨膠原 ...

"環保酵素" 中咗兩個!恭喜!恭喜!
回復

孖吉 發表於 2010-12-14 21:07:55 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2010-12-14 11:43
我用"垃圾酵素"渣, 沒有曬干, 以為可以直接埋在土裏作肥料, 點知生左好多好多好多好多..
線蟲
好嘔心呀!!!! ...

線蟲?泥裏面的線蟲好細好難見到真身咖

在泥裏容易發現,白色 細到好似條 手術線 的蟲仔可能係 pot worm,係蚯蚓o既親戚來的 (即係好嘢來啵)。酸性的環境就啱哂佢地嘞 (記得你地的所謂 "酵素" 係醋黎咖咋,咁咪酸囉!),呢個 site 有圖有文,你可以睇吓似唔似 http://northwestredwigglers.com/tag/white-worms/

你的植物有冇死吓死吓先?如果冇唔使理啵!(如果謝謝地,俾少少石灰中和吓啲酸性,睇吓有冇改善先)
回復

magichand 發表於 2010-12-14 22:09:28 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2010-12-14 21:07
線蟲?泥裏面的線蟲好細好難見到真身咖  

在泥裏容易發現,白色 細到好似條 手術線 的蟲仔可能係 pot  ...

唔似"Pot Worm" 呀!!!
初頭見D線蟲生咗喺蕉皮度, (我加生蕉皮喺泥D度,就開始有很多"線蟲") 跟住加咗D"垃圾酵素"渣,D渣就生咗更加多"線蟲"啦...
回復

孖吉 發表於 2010-12-14 22:38:14 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2010-12-14 22:09
唔似"ot Worm" 呀!!!
初頭見D線蟲生咗喺蕉皮度, (我加生蕉皮喺泥D度,就開始有很多"線蟲") 跟住加咗D"垃 ...

照咁講你的植物冇事啵,係視覺上有d核凸啫

睇來佢地係啲腐食性的生物 (提一提,蚯蚓係好鐘意蕉皮咖),對植物應該唔係咁大威協,但凡你有未腐化堆肥都會有生物來開餐,佢地可以令你的堆肥加速腐化,好嘢黎咖!你慢慢習慣咗就冇事
回復

magichand 發表於 2010-12-15 17:57:16 |顯示全部樓層
我昨晚開始攞D泥去煲, 希望可以一次過殺殺殺..
我都希望果D喺蚯蚓, 但喺無lala D蕉皮點解會生咁多蚯蚓呢? 數以百計的呀!!!
回復

joelai 發表於 2011-2-18 08:19:37 |顯示全部樓層
我有用酵素,可能係大廈,幸好無蟻,幾好用,仲有用來洗廁所浴缸真係幾好,最重要係,我有用開廢油做皂,皂成會加水做皂液洗碗,以前加水做的皂液要用好多先洗得乾淨D碗,以家用酵素來開皂液,用以前一半的份量已經可以洗碗洗得好乾淨﹗又環保﹗SO GOOD
回復

owlcyr 發表於 2011-2-21 12:40:56 |顯示全部樓層
用廢油做皂當然work啦,同果o的垃圾垃圾酵素完全係2回事.......
其實都唔明o的睇完呢條thread(如果真係有睇晒),都仲會用呢o的o野去洗碗......................
回復

031504 發表於 2011-3-3 01:41:06 |顯示全部樓層
請問一開始的糖水係要用咩糖?
白糖應該唔得掛??
回復

joelai 發表於 2011-3-8 12:28:06 |顯示全部樓層
回復 031504 的帖子

我係用冰糖的
回復