環保垃圾酵素

作者: milk22 發表于 2009-2-28 11:52:13
18969 52
bd_fan 發表於 2009-12-18 09:58:18 |顯示全部樓層
係天台做番三幾大樽用下先‧......
回復

ChrisTsui 發表於 2009-12-18 15:38:00 |顯示全部樓層
我都浸o左一桶,用泰國金柚皮,唔知係唔係d皮太輕,全部浮晒水面~
回復

bd_fan 發表於 2009-12-18 16:53:44 |顯示全部樓層
柚皮浮面,正常 wor!!!
回復

亞實 發表於 2009-12-18 22:06:44 |顯示全部樓層
等我聽日整留枝旁下身先
回復

bd_fan 發表於 2009-12-21 12:22:04 |顯示全部樓層
坐言起行,已經係天台浸左一桶........
回復

knutknut 發表於 2009-12-23 01:41:15 |顯示全部樓層
今日晌廁所發現隻小小強,用少少未經稀釋的垃圾酵素(約2 teaspoons)就KO咗佢!勁!

不過大家用時要小心,我媽有次不小心噴到眼睛(又是未稀釋的),好"也母",所以之後放棄用唧唧樽,改用普通礦泉水樽。
回復

sisterping 發表於 2010-1-18 23:40:33 |顯示全部樓層
回復 18# EE閒人

我都做左一桶,請問噴蚊之是直接噴還是溝稀噴,比例是多少?
回復

孖吉 發表於 2010-1-19 00:43:26 |顯示全部樓層
睇完呢編文章,驚覺呢 d 所謂酵素只係 釀醋:

http://sunnysardine.blogspot.com/2009_04_01_archive.html

醋係有呢 d 功效o既,但是否要咁樣自家釀醋呢?有好多野都可以 DIY o既,各人有自己喜好啦~
回復

緲緲 發表於 2010-1-19 18:03:42 |顯示全部樓層
回復 28# marcuslee

初時睇到呢個貼都有啲拗頭,以我十分有限嘅記憶所記得n年前chem堂教嘅「酵素」即 enzyme,係各種化學作用中之「催化劑」嘅統稱。「催化劑」,顧名思義係負責促成化學作用嘅一種物質,點解會變咗做一個end product?唔通作者愛玩食字,將「發酵」呢個化學作用所產生之「素」簡稱為「酵素」???

咁不如認識一吓咩係「酵素」先啦:
維基百科:酶

根據上述Wiki內嘅資料,「生物酵素」多數屬於「蛋白質〕,例如人體消化系統中負責分解不同食物嘅各種 digestive enzymes ......

「發酵」過程會分解出 enzyme 嘅咩?請問呢到有冇chemistry高手幫忙解釋一下?我都想學下嘢。
回復

Freestar 發表於 2010-1-31 13:41:39 |顯示全部樓層
先要把糖煮熔,是不是?
回復

sisterping 發表於 2010-1-31 15:40:56 |顯示全部樓層
先要把糖煮熔,是不是?
Freestar 發表於 2010-1-31 13:41

不用煮,糖溶於水。
回復

Freestar 發表於 2010-2-1 11:45:55 |顯示全部樓層
回復 31# sisterping
太好了!~^^thank you!~立刻去弄!
回復

亞實 發表於 2010-2-1 14:26:05 |顯示全部樓層
我整左2支, 都未拎出來用
回復

農夫 發表於 2010-8-9 14:16:34 |顯示全部樓層
我都會試下整,但一下子邊度搵咁多新鮮果皮?
回復

孖吉 發表於 2010-8-9 14:24:39 |顯示全部樓層
我都會試下整,但一下子邊度搵咁多新鮮果皮?
農夫 發表於 2010-8-9 14:16

人地都話明係 Enzyme pseudoscience 點解大家重要整呢樣野?add3icon
回復

孖吉 發表於 2010-8-9 14:40:46 |顯示全部樓層
好吧, 為咗令多d花友明白 垃圾酵素 有幾咁垃圾,請大家看看中文的討論:

http://cforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=1549698
回復

孖吉 發表於 2010-8-9 14:54:37 |顯示全部樓層
在 馬來西亞,有人問研究 垃圾酵素 的專家,如何証實 垃圾酵素 的功效,但得到的結果顯示,這些 "科學家" 沒有做過一個 關於所謂功效 的實驗室試驗。會有這樣的 "科學家" 嗎?
http://thecuriouslayman.blogspot ... -or-just-plain.html
回復

owlcyr 發表於 2010-8-9 16:24:13 |顯示全部樓層
路過插嘴一下,o的所謂"enzyme",得閒可睇下以下連結...
http://en.wikipedia.org/wiki/Enzyme

1. 酵素肥料,有效分解土壤內含之營養份,供根部吸收 1cc 酵素: 100cc 水
2. 酵素殺蟲劑(昆蟲)有效抑制病害發生。 1cc 酵素: 1,000cc 水
4. 中和土壤酸鹼值,活化土壤。 1cc 酵素: 500cc 水
以上o既功效係有可能發生,因為係埋肥的功效,其實即係整堆肥......(不過大前提係真係整到堆肥,唔係只會得啖笑)

3. 藉著益菌分解,可以將有機臭分子完全去除,不同於使用任何化學除臭劑或方香劑 。1cc 酵素: 200cc 水
6. 除臭藉著活菌分解可以去除有機臭分子,達到完全除臭功能。1cc 酵素: 200cc 水
簡直係顛覆科學....

7. 固體排泄物分解快速氧化分解排泄物,同時也能分解一般不易分解的界面活性劑與油脂、
    紙類等,是解決臭味、固化物、堵塞滿溢困擾的最佳選擇。1cc 酵素: 200cc 水
8. 馬桶活菌清潔深入馬桶、瓷盆細微之處,分解有機殘垢並形成生物薄膜減少水垢附著,
     清洗後光潔如新。長期使用,可消除管路上沉積物,保持馬桶暢通。
9. 排水管維護清潔可氧化分解堵塞於排水管的有機物及附著充溢油脂截留槽的污染物對脂肪、
    蛋白質、澱粉、纖維素及清潔劑等有機物皆可有效氧化分解。
用醋都有咁o既效果.....
想真正做到環保清潔,可睇下
(http://www.climatechange.hk/cht/ ... leaning-trachi.aspx)

5. 洗髪液,沐浴露,洗衣液,洗碗用。 1cc 酵素: 1cc洗潔液 : 10 水
咁同用垃圾水洗o野同沖涼有咩分別????入面有咩你知唔知??
網上搵到o既o野要小心求證先好試啊!
回復

農夫 發表於 2010-8-9 17:38:21 |顯示全部樓層
路過插嘴一下,o的所謂"enzyme",得閒可睇下以下連結...

1. 酵素肥料,有效分解土壤內含之營養份,供根部 ...
owlcyr 發表於 2010-8-9 16:24

有時覺得醋同蘇打係萬能清潔劑.
回復

孖吉 發表於 2010-8-9 19:34:04 |顯示全部樓層
有時覺得醋同蘇打係萬能清潔劑.
農夫 發表於 2010-8-9 17:38

呢兩樣絶對係簡單又環保的首選~
回復