近日鎖碎事

作者: 四少 發表于 2009-2-27 23:50:04
3223 32

好驚 add8icon
今日, 有個跟我公司往來緊密嫁行家, 早午都有同佢 email ... 佢公司跟我公司差不多, 應該係比我公司仲要大 d ... 一直以黎佢公司跟我公司係某業務的 "量" 係全行的數一數二 ...
將近放工 ... 我同事 msn 同我講佢剛比公司裁左 add11icon 哎呀 ~~~
佢大大話話都做左四年 ... 一腳踢 ... 就係咁 add2icon 我仲震緊 add5icon 好驚 ....

************************ 我係分隔線 ************************

生意難做 add2icon
今日, 個行家打黎 ... 比我上司 ...
原因 ... 因為佢有生意比我地, 其實只係好濕碎 ... add3icon
但係 ... 佢老闆計過我地有賺小小 ... add8icon 佢老闆要求我地同佢白做 add5icon
只收小小手續費當係維持我地公司運作, 我上司拒絕左 add13icon
最後, 佢地都係找唔到其他行家幫手 ... add7icon 咁 .. 果個行家 d 人, 難向佢老闆交代 ...
找左個舊同事 (果個人因為有絕症所以無做野, 我唔知佢好返未) 打比我上司打友情牌 ... 無奈, 我地都係要接受 add9icon

************************ 我係分隔線 ************************

調黎調去 ...
上年年尾, 經濟唔好, 客人的一個女仔跟我聯絡開, 被調左返大陸 ... 由另個部門 d 人補上 ...
上星期六, 個女仔上司都有跟我上司通電 ... 週一 ... 我上司已找唔到佢 ...
佢 d 同事好似有隱憂的講佢已提早退休 佢地公司係美國方面的業務已經做唔住, 無訂單所以影響好大 ...

肥仔左 ...
早星期, 跟 d 攝影師兄去影相, 有個令月無見 ...
其中一個型仔師兄 ... 變左大肚腩師兄 ..
我問佢係咪過年食左好多 ..
佢話 ... 近日勁食火煱/飯局/飲酒 ...
嘩 ... 咁開心 ...
佢無奈咁同我講 ...
"無計, 近日勁多歡送會, 又時不時要陪 d 舊同事吹水飲酒 ... "
佢係 亞c 的攝影c ...

netvigator 呃 $$
呢排, 我想縮減開資 & 提高生活質素 ... 所以咪轉下 plan 或 網路公司 ...
咁, 打開電話問, 咪順手問下點解呢幾個月收多我幾十蚊 ???
原來, 係 $50 蚊兩個 now 朋道 ... 下 ...
早約一兩個月前, 佢地打來問過我, 送比我試兩個月, 我問佢係咪兩個月後要自己打去終止, 佢話係, 所以我已鐵鐵實實拒絕左 .. 而佢都無得我確實 ... 點知依家收緊我 $$
我已係電話同佢地講要投訴, 不過 ... 佢地只係回覆會 refund 返比我, 我都唔滿意重覆要投訴 ... 咁, 佢將我條線飛來飛去等來等去又斷線我打再又係飛來飛去等來等去仲衰到叫我留言 最後, 我都係屈服 .. 下期單收返 d $$ 算
大家小心 d ....

報告完畢 ... 好無聊 ...
cross 發表於 2009-2-27 23:52:52 |顯示全部樓層
好驚 add8icon
今日, 有個跟我公司往來緊密嫁行家, 早午都有同佢 email ... 佢公司跟我公司差不多, 應該係比我公司仲要大 d ... 一直以黎佢公司跟我公司係某業務的 "量" 係全行的數一數二 ...
將近放工 ... 我同事 ...
四少 發表於 2009-2-27 23:50

哈哈..我原本plan好買幾樣野都暫時唔做住先啦
我就黎浸死
回復

candyafr 發表於 2009-2-27 23:55:56 |顯示全部樓層
經濟唔好,裁員風盛
回復

carmen 發表於 2009-2-27 23:59:08 |顯示全部樓層
你留言比netvigator, 話去消委會投訴, 咁佢咪會覆你囉!
回復

四少 發表於 2009-2-28 00:00:22 |顯示全部樓層
哈哈..我原本plan好買幾樣野都暫時唔做住先啦
我就黎浸死
cross 發表於 2009-2-27 23:52

近日, 無咩野做, 有我都唔想做 .. 係咁上網 ..
不過又唔係好多網可以上, 因為 公司 比 $$ 人過濾 d 網 .. 好多 block 晒 (包括呢樹)
我係咁睇 d 攝影網 .. 死 .. 中晒毒 ...
明天開始就大出血 ... 好快會蒸氣5個位儲備 ...
呢幾晚流連 ebay 我有精神病 ... 我相信係 ....
以前多野做係咁 OT 就唔停食減壓 ...
依家經濟唔好就想買野平衡返下
回復

四少 發表於 2009-2-28 00:01:41 |顯示全部樓層
你留言比netvigator, 話去消委會投訴, 咁佢咪會覆你囉!
carmen 發表於 2009-2-27 23:59

佢地慣晒啦 ... 你自己去查下消委會投訴數字啦 ...
回復

carmen 發表於 2009-2-28 00:05:19 |顯示全部樓層
不過又唔係好多網可以上, 因為 公司 比 $$ 人過濾 d 網 .. 好多 block 晒 (包括呢樹)
明天開始就大出血 ... 好快會蒸氣5個位 ...
四少 發表於 2009-2-28 00:00

勁食野? 你肥左唔靚仔啦窩!
經濟唔好留返d錢扎袋好窩!
回復

四少 發表於 2009-2-28 00:07:57 |顯示全部樓層
勁食野? 你肥左唔靚仔啦窩!
經濟唔好留返d錢扎袋好窩!
carmen 發表於 2009-2-28 00:05

袋晒係隻眼下面 ... 好大個眼袋 ...

有無人用 "光纖入屋" 上網
回復

candyafr 發表於 2009-2-28 00:09:18 |顯示全部樓層
明天開始就大出血 ... 好快會蒸氣5個位 ...
四少 發表於 2009-2-28 00:00

你好似有d壓力,試下做運動減壓..........否則你d存款......我就煩遲d調部門,新人事,新作風,我d花要全部搬番屋企
回復

candyafr 發表於 2009-2-28 00:15:58 |顯示全部樓層
又或者泡下茶飲,用紫砂壺冲.......慢慢歎......
回復

carmen 發表於 2009-2-28 00:21:59 |顯示全部樓層
袋晒係隻眼下面 ... 好大個眼袋 ...

有無人用 "光纖入屋" 上網
四少 發表於 2009-2-28 00:07

我以為你放左係另一個袋...
回復

carlo 發表於 2009-3-9 09:52:25 |顯示全部樓層
四少 , 我老公都   HAHA ~
真係多得您刺激香港經濟  
  1. [url][IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg183/car-long/icon/thank.gif[/IMG][/url]
複製代碼
回復

八王爺 發表於 2009-3-9 15:33:55 |顯示全部樓層
炒風正暗吹哩!

大家冧冧,經濟咁差。
尤其銀業。獅子銀行一直暗暗地炒人,你地知唔知!
回復

vivi 發表於 2009-3-9 15:46:40 |顯示全部樓層
炒風正暗吹哩!

大家冧冧,經濟咁差。
尤其銀業。獅子銀行一直暗暗地炒人,你地知唔知!
八王爺 發表於 2009-3-9 15:33

其實獅子銀行係金融海嘯之前都係咁
有朋友係識員, 要佢meet D 根本冇可能meet的quota
話如果兩個月都meet唔到, 請你自己走
幾衰
回復

lammanfung 發表於 2009-3-9 15:50:45 |顯示全部樓層
我公司美國總部那邊已經風聲鶴唳‥‥
回復

vivi 發表於 2009-3-9 16:02:13 |顯示全部樓層
我公司美國總部那邊已經風聲鶴唳‥‥
lammanfung 發表於 2009-3-9 15:50

美國係咪重慘呀
唉, 呢鋪都好金吓
回復

claudiatang 發表於 2009-3-9 16:34:05 |顯示全部樓層
人人自危﹗找塊田準備自己耕。
回復

vivi 發表於 2009-3-9 16:35:43 |顯示全部樓層
人人自危﹗找塊田準備自己耕。
claudiatang 發表於 2009-3-9 16:34

唉, 有田耕吓都好吖
我咩都冇, 如果冇左份工, 死梗
回復

八王爺 發表於 2009-3-9 17:50:01 |顯示全部樓層
唔好講死!
無份工都唔使死。
無話無咗乜嘢唔得架!
最緊要求存,唔好講咁負面。只係叫大家要醒少少。
黎緊幾個月仲「甘」!
回復

江江 發表於 2009-3-9 22:19:20 |顯示全部樓層
保本持態,隨遇而安..最緊要係家人和健康
回復

12下一頁