我的小朱2009續......2010(10朱齊開lu ^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-27 00:39:40
6908 60

咩都唔識, 但係見到朱頂啲花又大又靚, 真係好難抗拒add6icon
所以買咗啲朱朱返屋企, 依家開始開花喇add6icon
不過朱頂啲品種真係太多, 又好似樣, 所以可能會寫錯, 麻煩各位多多指教呀

好似係Elvas

好似係Elvas

好似係Bogota1

好似係Bogota1

好似係Bogota2

好似係Bogota2

估吓吖 ^^

估吓吖 ^^

好似係Moonlight1

好似係Moonlight1

好似係Moonlight2

好似係Moonlight2

又估吓吖 ^^

又估吓吖 ^^

再估吓先 ^o^

再估吓先 ^o^

好似係Apple blossom

好似係Apple blossom
黃臉婆 發表於 2009-2-27 10:56:35 |顯示全部樓層
咩都唔識, 但係見到朱頂啲花又大又靚, 真係好難抗拒add6icon
所以買咗啲朱朱返屋企, 依家開始開花喇add6icon
不過朱頂啲品種真係太多, 又好似樣, 所以可能會寫錯, 麻煩各位多多指教呀 ...
hk88688 發表於 2009-2-27 00:39

恭喜妳呀,一開開咁多款,好靚呀。。。
攪番清楚個名,賞花時到會好開心D。

經我認人唔叻,但認朱都ok的分析如下:

Elvas 開出是對的, 哩個靚女咁靚,真係好易認。

Bogota 應該係 La Paz,
Bogota 個樣係咁....
IMG_0504 (Small).JPG

Moonlight 對

Apple blossom 應該係 San Remo
回復

hk88688 發表於 2009-3-3 01:42:35 |顯示全部樓層
繼續......
小朱又開花喇.add6icon

Magic Green

Magic Green

Magic Green

Magic Green

Magic Green

Magic Green

Magic Green

Magic Green

Magic Green

Magic Green

??

??

??

??

??

??
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-3 08:38:53 |顯示全部樓層
是否純白色?大花定小型花?
回復

hk88688 發表於 2009-3-3 10:57:40 |顯示全部樓層
是否純白色?大花定小型花?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(13).gif
黃臉婆 發表於 2009-3-3 08:38

黃女士, 佢朵花啲花瓣大部份純白色, 但係有一兩塊有啲奶白色,
花心有啲青綠色, 比Magic Green大少少, 都幾大朵,
白色朱朱真係好多好多......
啲樣又差唔多, 真係好難分add9icon
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-3 11:01:04 |顯示全部樓層
黃女士, 佢朵花啲花瓣大部份純白色, 但係有一兩塊有啲奶白色,
花心有啲青綠色, 比Magic Green大少少, 都幾大朵,
白色朱朱真係好多好多......
啲樣又差唔多, 真係好難分add9icon ...
hk88688 發表於 2009-3-3 10:57

白花最易分辨就係 Lemon Lime,
因為佢開花時給強日照過,花瓣會於第二天開始轉紅。
回復

hk88688 發表於 2009-3-4 14:47:41 |顯示全部樓層
黃女士, 都想買Lemon Lime, 但我訂嗰時已經無貨lu(

今日又有朱仔開咗花, 但我對咗圖好耐, 發覺佢又似Temptation, 又似Charismaadd9icon
但我淨係買咗Temptation, 咁究竟佢係咩呢add3icon
朱朱真係好難分呀add12icon
回復

花草之家 發表於 2009-3-4 15:49:25 |顯示全部樓層
嘩!嘩!嘩!
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-4 16:22:41 |顯示全部樓層
我覺得唔係好幾似 Charisma, 我果棵上半部的花瓣係紅色的, 你呢棵多白色喎
http://www.hkplants.com/redirect ... o=lastpost#lastpost (#42)
http://www.hkplants.com/viewthre ... ;extra=&page=15 (#282)
回復

hk88688 發表於 2009-3-4 16:31:59 |顯示全部樓層
花草, 中毒未?

唔該晒敏敏
我睇圖, 睇嚟睇去都好似差唔多樣
朱朱好難分呀add9icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-4 16:56:10 |顯示全部樓層
我棵 Charisma 仲開緊, 聽朝影多幾張俾你對吓啦
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-4 17:20:41 |顯示全部樓層
黃女士, 都想買Lemon Lime, 但我訂嗰時已經無貨lu(

今日又有朱仔開咗花, 但我對咗圖好耐, 發覺佢又似Temptation, 又似Charismaadd9icon
但我淨係買咗Temptation, 咁究竟佢係咩呢add3icon
朱朱真係好難分呀add12i ...
hk88688 發表於 2009-3-4 14:47

妳都無買到Charisma,咁佢咪係Temptation囉!嘻嘻 !
Lemon Lime 我有一年苗,唔介意遲D開花,我下次攞比妳喇!
白色的朱朱,實在太難分辨喇,sorry!幫妳唔到!嘜賣家無 mark 低到咩?
回復

hk88688 發表於 2009-3-4 17:32:05 |顯示全部樓層

唔該晒敏敏, 不過我唔係話你啲相唔清楚, 我睇到啲分別呀
因為流星之前俾過所有朱朱啲SAMPLE相, 叫我自己對,
太多喇...... 我睇到頭暈眼花add9icon

多謝黃女士add6icon
有禮物收, 我當然唔介意喇add4icon
賣家有MARK嫁, 不過一次種, 啲名牌撈到亂晒呀
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-5 09:47:17 |顯示全部樓層
88, 今朝影多2張俾你對吓, 雖然未必好清楚, 不過可以收窄範圍吖

回復

hk88688 發表於 2009-3-6 21:38:57 |顯示全部樓層
88, 今朝影多2張俾你對吓, 雖然未必好清楚, 不過可以收窄範圍吖

http://i279.photobucket.com/albums/kk136/yuwaiman/plant%206/SANY0 ...
yuwaiman 發表於 2009-3-5 09:47

敏敏,兩棵真係有啲唔同, 但要留心睇至睇到
好彩有你同黃博士响度, 唔係我又亂咁嚟

又有小朱開咗喇add14icon

Elvas

Elvas

Elvas

Elvas

Elvas

Elvas

好似係Ice Queen

好似係Double Record

回復

vincentma 發表於 2009-3-6 21:43:13 |顯示全部樓層
Fanny, 好靚呀!
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-7 09:47:38 |顯示全部樓層
重瓣嘅朱朱真係別有韻味呀
回復

蘑菇 發表於 2009-3-7 11:34:28 |顯示全部樓層
朱朱真係有好大嘅魔力~
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-7 11:36:51 |顯示全部樓層
磨菇, 你果d朱嘅魔力都唔弱
回復

黃臉婆 發表於 2009-3-7 11:51:18 |顯示全部樓層
Fanny,
點解妳的 Ice Queen 開成 Jewel 咁樣 ga ?
另外棵 Double Record又好似唔係喎, Double Record 應該唔係粉紅色架!
回復

1234下一頁