垂筒花開花喇~開心死呀~

作者: 蘑菇 發表于 2009-2-25 23:26:43
4974 48
RIO 發表於 2009-2-27 15:03:35 |顯示全部樓層
好靚喎~嬌俏呢~99690
咁咪要大力d索囉?似糖?咁咪好sweet sweet??

係啊, 貼住個鼻就索到喇
回復

蘑菇 發表於 2009-2-27 23:03:22 |顯示全部樓層
公司睇唔到張相呀~ 今晚先睇~
磨菇 發表於 2009-2-27 14:13

似係花菖喎,冇大特寫好難睇,不過花菖好易認,因為肥過葉好多,而且我同你一齊睇果陣都起條隙到偷睇到有花菖,應該似喇~ 好野~ 就黎有花睇!! jgc20(186).gif

不過個盆真係細咗小小喎,雖然開完花之後,個球球會細d,但係都要留番d位俾佢生球仔,而家換應該都可1趕得切,唔好傷到d根就ok喇~
jgc20(189).gif 快脆d換盆啦,如果唔係第二時邊有球仔同人家換呀~
回復

may.sun 發表於 2009-2-27 23:09:42 |顯示全部樓層
似係花菖喎,冇大特寫好難睇,不過花菖好易認,因為肥過葉好多,而且我同你一齊睇果陣都起條隙到偷睇到有花菖,應該似喇~ 好野~ 就黎有花睇!!99848

不過個盆真係細咗小小喎,雖然開完花之後,個球球會細d,但係都 ...
磨菇 發表於 2009-2-27 23:03

咁好la,見你話交換仔仔.咁最細換乜size
回復

蘑菇 發表於 2009-2-27 23:24:57 |顯示全部樓層
咁好la,見你話交換仔仔.咁最細換乜size
may.sun 發表於 2009-2-27 23:09

你去黃女士嘅朱頂蘭編,果度有大量sample俾你睇喇~佢個post有好多種朱的知識,不妨爬吓,保證你獲益良多~

http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D1&page=8
回復

may.sun 發表於 2009-2-27 23:31:10 |顯示全部樓層
即去
回復

may.sun 發表於 2009-2-27 23:36:42 |顯示全部樓層
8號盆ok未
回復

seraphim 發表於 2009-2-28 00:33:58 |顯示全部樓層
估唔到呢種垂筒花都幾多人鍾意
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-28 11:05:02 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/home/attachment/200902/26/1909_12356555104s3c.jpg

以極近距離聞的話,
真係有香味,
好似~ ...
RIO 發表於 2009-2-26 21:55

我鼻敏感聞唔到,你唔講,都唔知佢有糖既甜香~
回復

蘑菇 發表於 2009-2-28 17:12:37 |顯示全部樓層
8號盆ok未
may.sun 發表於 2009-2-27 23:36

8號盆都ok,不過我家冇位,用6號。 jgc20(88).gif
回復

蘑菇 發表於 2009-2-28 17:13:11 |顯示全部樓層
估唔到呢種垂筒花都幾多人鍾意
seraphim 發表於 2009-2-28 00:33

粗生又靚嘛,衰鬼~
回復

蘑菇 發表於 2009-2-28 17:15:31 |顯示全部樓層
我鼻敏感聞唔到,你唔講,都唔知佢有糖既甜香~
hellokitty_971 發表於 2009-2-28 11:05

好美~ 唔知我果por幾時先可以種到成個盆滿晒呢~
回復

may.sun 發表於 2009-2-28 21:11:41 |顯示全部樓層
好美~ 唔知我果por幾時先可以種到成個盆滿晒呢~
磨菇 發表於 2009-2-28 17:15

你茅去咩我棵葡萄風信子發毛,我已浸百菌清2hrs,但d泥可以要ma?
回復

may.sun 發表於 2009-2-28 22:55:48 |顯示全部樓層
oh 賣葛,剛發現朱朱也發毛,有冇搞錯呀新手may暈 la
回復

蘑菇 發表於 2009-2-28 23:09:54 |顯示全部樓層
你茅去咩我棵葡萄風信子發毛,我已浸百菌清2hrs,但d泥可以要ma?
may.sun 發表於 2009-2-28 21:11

oh 賣葛,剛發現朱朱也發毛,有冇搞錯呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(68).gif新手may暈 lahttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(113).gif
may.sun 發表於 2009-2-28 22:55

點解你咁多毛架,不過我果d都有d毛呀,可能e+真係超級潮濕, 我就用真菌嘖霧殺殺殺, 買番支看吓門口啦, 另外,你係咪用德國黑泥呀, 我用親都毛架, 已經冇用喇~
回復

may.sun 發表於 2009-3-1 00:23:52 |顯示全部樓層
你未答ar--------但d泥可以要ma?thx,,
回復

蘑菇 發表於 2009-3-2 08:45:21 |顯示全部樓層
你未答arhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(21).gif--------但d泥可以要ma?thx,,
may.sun 發表於 2009-3-1 00:23

發毛呀!! 有真菌呀!!重用黎做咩呀~ jgc20(120).gif 不過如果你炒過或燒過d泥,總之殺死晒d菌咪用囉~此外,換盆果陣,"痴"住根果d泥要一併移到大盆,唔好傷到d根呀,整傷佢分分鐘唔開花架~
回復

may.sun 發表於 2009-3-2 10:01:36 |顯示全部樓層
發毛呀!! 有真菌呀!!重用黎做咩呀~ 100533不過如果你炒過或燒過d泥,總之殺死晒d菌咪用囉~此外,換盆果陣,"痴"住根果d泥要一併移到大盆,唔好傷到d根呀,整傷佢分分鐘唔開花架~ ...
磨菇 發表於 2009-3-2 08:45

謝謝菇菇~~
回復

蘑菇 發表於 2009-3-3 22:46:23 |顯示全部樓層

wakaka!!!開咗一朵咁大把呀~ 不過都開心死啦!! jgc20(127).gif

大力索之後,聞到..... 隔離屋嘅魚香茄子味~
回復

may.sun 發表於 2009-3-3 23:11:42 |顯示全部樓層
wakaka!!!開咗一朵咁大把呀~ 不過都開心死啦!!101036

大力索之後,聞到..... 隔離屋嘅魚香茄子味~
磨菇 發表於 2009-3-3 22:46

魚香茄子味~我好鐘意食ga
回復

RIO 發表於 2009-3-4 10:17:26 |顯示全部樓層
恭喜啊重有幾粒都快開喇~
回復