用緊咩砂呀???

作者: bonbonpig 發表于 2009-2-24 12:12:57
4100 34
我想問問大家隻寶貝係用緊咩砂架??
豹豹而家用緊珠砂..但係聽人講唔係太好..因為好多化學野...同埋.佢一有水就會痴住...我怕佢食左落肚~
而家諗緊下次轉豆腐渣好丫定木砂好呢???
claudiatang 發表於 2009-2-24 12:38:51 |顯示全部樓層
我用黃桶藍蓋那種﹗有香味的。
回復

vivi 發表於 2009-2-24 13:02:43 |顯示全部樓層
我用桃味 or 菠蘿味 日本果隻...
有水就變成一舊咁
不過有塵o架
但係換第二種, d豬仔又唔識用喎, 激死
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-24 13:47:11 |顯示全部樓層
之前齋用結砂, 貓貓就"印"到間屋好多塵; 換咗豆腐砂, 又吸唔哂d 味, 攪到貓貓唔肯用, 最後四圍解決...(咪我兩公婆善後囉)
依家只好暫時用結砂 + 豆腐砂, 效果尚可, 希望早日找到更合適的吧!
回復

bonbonpig 發表於 2009-2-24 15:37:33 |顯示全部樓層
豆腐砂和木砂兩溝....唔知又得唔得呢~
回復

vivi 發表於 2009-2-24 16:08:58 |顯示全部樓層
bonbonpig 發表於 2009-2-24 15:37

試下囉
趁佢重細個, 容易習慣d
大左好難改o架啦
回復

claudiatang 發表於 2009-2-24 17:40:43 |顯示全部樓層
若想換新沙就留些舊沙兩種混在一起。
回復

農夫 發表於 2009-2-24 20:14:51 |顯示全部樓層

豆腐砂同木砂都用過
如果用兩層廁所木砂係好耐用(20lbs 我九貓用成個幾月)
豆腐砂就好吸味(要選岩牌子)好乾淨
天氣潮濕我剛剛又用番豆腐砂,間屋即時無晒尿味
不過係貴少少啦
豆腐砂我推薦貓砂樂園及元祖
但元祖成日決貨架,記注有果陣要入多d貨
回復

農夫 發表於 2009-2-24 20:15:44 |顯示全部樓層
bonbonpig 發表於 2009-2-24 15:37

我都試過咁樣過渡,無問題.
回復

農夫 發表於 2009-2-24 20:16:36 |顯示全部樓層
之前齋用結砂, 貓貓就"印"到間屋好多塵; 換咗豆腐砂, 又吸唔哂d 味, 攪到貓貓唔肯用, 最後四圍解決...(咪我兩公婆善後囉)
依家只好暫時用結砂 + 豆腐砂, 效果尚可, 希望早日找到更合適的吧! ...
Pinkcat 發表於 2009-2-24 13:47

你用邊隻豆腐砂,有d牌子真係吸唔到架
試下豆腐砂溝小麥,效果都好好,咁樣就可以全部沖落廁所啦
回復

carlo 發表於 2009-2-25 02:31:47 |顯示全部樓層
之前用矽沙 $ 70 / 3 日  , 好唔化算 , 而家改晒用片
回復

claudiatang 發表於 2009-2-25 09:27:42 |顯示全部樓層
用片?完事後就不可以撥沙 lo?
回復

corina 發表於 2009-2-25 09:53:02 |顯示全部樓層
我有三隻貓貓,两個貓盆,用Woodycat 木沙,可沖落厠所,放便耐用.以前用過結砂,唔使七日貓貓腳仔d毛由白色變灰色,木沙冇呢個問題,好用!
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-25 09:59:22 |顯示全部樓層
你用邊隻豆腐砂,有d牌子真係吸唔到架
試下豆腐砂溝小麥,效果都好好,咁樣就可以全部沖落廁所啦
農夫 發表於 2009-2-24 20:16

可能真係牌子問題吧, 砂一直由我老公負責買的.....   
小麥是哪一種呢? 是否買嚟種的小麥 ? 還是另有渠道購買的?
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-25 10:05:09 |顯示全部樓層
昨晚剛用完貓砂, 事態緊急買了一包有苿莉味結砂頂住先. 又多咗一個月時間研究研究點樣樣攪到貓砂好用d!  謝謝各高人指路~
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-25 10:06:13 |顯示全部樓層
我有三隻貓貓,两個貓盆,用Woodycat 木沙,可沖落厠所,放便耐用.以前用過結砂,唔使七日貓貓腳仔d毛由白色變灰色,木沙冇呢個問題,好用!
corina 發表於 2009-2-25 09:53

Really? 可惜我住果頭唔係好見有木砂賣, 似乎要搵搵先得喇!
回復

corina 發表於 2009-2-25 10:28:56 |顯示全部樓層
上網訂,又平d又唔使自己ling,木沙要用雙層盆先com用,唔係都用得好快!我早晚都洗貓盆,所以每次都是比少少沙,一包真係用好耐!
回復

農夫 發表於 2009-2-25 12:02:07 |顯示全部樓層
之前用矽沙 $ 70 / 3 日  , 好唔化算 , 而家改晒用片
carlo 發表於 2009-2-25 02:31

矽沙都咁貴?
你好多貓貓?
回復

carlo 發表於 2009-2-25 14:42:18 |顯示全部樓層
矽沙都咁貴?
你好多貓貓?
農夫 發表於 2009-2-25 12:02

係 Q - PET 買架 , 不過而家唔使買啦 !  用左片

而家唔多 ,  有 2 隻上年去左 !  ........... 唔多 -  2 隻呀 !   但係佢地好煩 , 一痾左就唔再痾架啦 !  所以一痾左就要立即洗沙盤架啦 !  都幾煩 !

有少少資料 http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=14497
回復

JenniferC 發表於 2009-2-25 22:18:40 |顯示全部樓層
若果貓貓太細仲會玩砂的話,用豆腐砂安全d。
豆腐砂最吸味的了。
回復

12下一頁