用Bio Kill 為AV 消毒

作者: mokice 發表于 2009-2-22 22:11:46
4565 19
請問大家如果用Bio Kill 為AV 消毒, 有咩技巧?

例如, 要幾近噴? 一次要spray幾多下?
係咪要向葉 AND 向泥spray?
係咪唔洗沖水?
gege188 發表於 2009-2-22 22:19:06 |顯示全部樓層
0岩0岩想出個TOPIC問..HEHE..比你問左先..咁我又順手搭下單黎問下..

其實大家有冇USE過SUN & SUN(寵物消毒洗地水) 消毒? 佢同BIO KILL邊隻好D??

因為公司D花有時有蚊枝仔,我都係打屎D蚊仔再拎SUN & SUN開水噴下,其實
係未拎BIO KILL會好D???
回復

孖吉 發表於 2009-2-22 22:23:34 |顯示全部樓層
用過幾次 Bio Kill,就算只在附近噴幾下都會中心爛葉,情況好似 leave #23 咁:
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
回復

mokice 發表於 2009-2-22 22:30:33 |顯示全部樓層
用過幾次 Bio Kill,就算只在附近噴幾下都會中心爛葉,情況好似 leave #23 咁:
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
marcuslee 發表於 2009-2-22 22:23

咁驚...
但係會唔會自然康復先..
回復

孖吉 發表於 2009-2-22 22:50:07 |顯示全部樓層
小則中心幾片枼爛,重者會好以切頭咁分幾個側芽
我試過直接噴泥 ... 之後我多左個吉位
回復

mokice 發表於 2009-2-22 22:59:10 |顯示全部樓層
咁你依家用咩黎消毒呀...
回復

雍正 發表於 2009-2-23 19:44:13 |顯示全部樓層
咁你嘖完後有冇過水呀
回復

孖吉 發表於 2009-2-23 21:05:09 |顯示全部樓層
咁你依家用咩黎消毒呀...
mokice 發表於 2009-2-22 22:59

如果只係預防,我用 消毒火酒融樟腦 水壼四圍噴
如果要殺蟲,我有帝仙隆 (未用過 - touch wood 啪~啪~啪~)
回復

孖吉 發表於 2009-2-23 21:09:17 |顯示全部樓層
咁你嘖完後有冇過水呀
雍正 發表於 2009-2-23 19:44

己經係拎走av,噴完四週,抺乾,再放返av - 冇掂都爛芯呀!如果直接噴左先沖水,死左好耐喇~
回復

sammy 發表於 2009-2-23 21:10:27 |顯示全部樓層
如果要殺蟲,我有帝仙隆 (未用過 - touch wood 啪~啪~啪~)
marcuslee 發表於 2009-2-23 21:05

但係樟腦好快揮發喎
買左D有機磷農藥都唔知點算好, 屋企噴又好臭, 走廊噴又驚鄰舍鬧, 睇住佢一日一日咁失效
回復

孖吉 發表於 2009-2-23 21:13:33 |顯示全部樓層
嗚~~~~
真係唔知點算好呀 -.-"
回復

雍正 發表於 2009-2-23 22:27:18 |顯示全部樓層
己經係拎走av,噴完四週,抺乾,再放返av - 冇掂都爛芯呀!如果直接噴左先沖水,死左好耐喇~
marcuslee 發表於 2009-2-23 09:09 PM

咁就奇啦?想知道妳係用咩色既Bio Kill,我用紅色既
因為我經常都用,直接噴成棵既葉面or葉底都冇一棵死過
過水只不過係唔想葉面有層薄膜,其實唔過都唔會有事
回復

孖吉 發表於 2009-2-24 09:30:19 |顯示全部樓層
我都係用紅色呀!嗚~~~~~
回復

mokice 發表於 2009-2-24 09:36:11 |顯示全部樓層
12# 雍正

咁你點spray ga?
遠距離兜頭spray?
會唔會近距spray  埋植料?
回復

kong 發表於 2009-2-24 11:14:01 |顯示全部樓層
marcuslee 發表於 2009-2-23 21:05

兩樣都是危險的東西, 不用為妙!!
若然你的av 葉子噴過 bio kill 會爛得似#23, 我想葉子本身己被蟎咬過了, 一般健康的葉子直接噴上bio kill 沒事. 但不能噴多至浸著葉子似的!!
回復

chungs 發表於 2009-2-24 11:23:58 |顯示全部樓層
因為我養鸚鵡,所以都用bio kill,我也試過見好多蚊之仔係植物都飛下飛下,
我用bio kill噴下..又OK喎~
回復

rosekarming 發表於 2009-2-24 13:50:58 |顯示全部樓層

我就拿走晒去第2個位置先噴(作預防), 噴完乾左之後又拿番晒d AV苗入去原本位置, 冇事喎, 不過冇試過直接噴落棵苗度
回復

kong 發表於 2009-2-24 21:03:40 |顯示全部樓層
剛買回家的堇嘅消毒一般係換泥, 用眼睛觀察泥土有沒有蟲蟲,根部是否健康,如根爛就切根.
較為小心的花友會去泥之後整株堇放入稀釋了的洗潔精加漂白水浸十多分鐘,
沖水, 吹乾,下泥, 隔離約一個月.
除非知道有蟲, 否則不應一買回家就噴 bio kill. 噴了亦不等如安全, 因av 常見的綿花蟲
會附在根部,只噴av 葉不能殺死它們, 及泥土中的千奇百怪小動物都可能避過bio kill或
其他殺蟲噴劑,換泥是必要的.
回復

雍正 發表於 2009-2-24 23:37:22 |顯示全部樓層
12# 雍正

咁你點spray ga?
遠距離兜頭spray?
會唔會近距spray  埋植料?
mokice 發表於 2009-2-24 09:36 AM

整株上下360度噴,肯定會有一部分流入泥中,真係咩事都冇
回復

mokice 發表於 2009-2-25 00:14:07 |顯示全部樓層
19# 雍正

我已經spray 佐啦今晚..
因為上面花友話試過spray 完後死佐...
謹慎起見...我只係將其中一株生長好緩慢ge 出黎...好似你咁360 度spray..
過幾日睇下有無出事先...
回復