懶洋洋的耕種 (updated on 19/4/09)

作者: 貓貓 發表于 2009-2-21 23:21:06
10885 108
lammadick 發表於 2009-3-18 15:02:58 |顯示全部樓層
有乜野忙...現在只係種緊些香草...菜呀...車厘茄咋
我一星期都會上來三兩次呀...不過相機壞了
所以冇開新帖喇
回復

貓貓 發表於 2009-3-25 17:59:09 |顯示全部樓層
呢個星期好多種子都發左芽喇!

白豆角
resize P3240006.JPG
青瓜
resize P3240007.JPG
刀豆
resize P3240005.JPG
南瓜
resize P3250019.JPG
還有斑比的士多啤梨開花(唔知點解我遲你地咁多至開花呢?)
resize P3250010.JPG
俾d狗踏扁左的無花果再現生機。
呢3個月都係光豬豬,而家終於出新葉,好彩無掉到!
resize P3250016.JPG
香茅就生到「爸爸聲」!
resize P3250012.JPG
水種薄荷等緊出根再落盆。
resize P3250009.JPG
回復

小寶 發表於 2009-3-25 21:06:46 |顯示全部樓層
樣樣都好靚呀! 有好的開始喔~
回復

jessicayip31 發表於 2009-3-25 22:40:42 |顯示全部樓層
6# 貓貓
貓貓~棵西瓜芽仔種了幾多天啊?我都想我個棵苗快高長大啊!add6icon
回復

貓貓 發表於 2009-3-25 22:57:25 |顯示全部樓層
6# 貓貓
貓貓~棵西瓜芽仔種了幾多天啊?我都想我個棵苗快高長大啊!add6icon
?ib_____DFQxjpsXi ...
jessicayip31 發表於 2009-3-25 22:40

之前果棵落完後巳經歸天喇,而家再播過種。
種西瓜d泥要加多d疏水植料,唔係好易浸死。
其實西瓜曬下太陽就會大得好快,呢排天陰係慢d嫁喇,你唔好咁心急啦!
不過你似乎要加返d泥,棵西瓜苗的根露左出泥喇,或者將佢d根埋返入泥都得。
但係要快,唔拖得。
回復

豬豬仔 發表於 2009-3-25 23:02:35 |顯示全部樓層
貓貓, 請問粟米到收成時有幾高嫁? (我粒糯米粟剛剛發芽)
回復

貓貓 發表於 2009-3-25 23:14:45 |顯示全部樓層
貓貓, 請問粟米到收成時有幾高嫁? (我粒糯米粟剛剛發芽)
豬豬仔 發表於 2009-3-25 23:02

一般最少都高過1米,如果d泥夠肥,可以種到同個人一樣咁高嫁。
如果用盆種,一定要個大d盆多d泥多d肥至有好收成嫁,一個發泡膠盒最多種兩棵好喇。
你可以睇返花園仔老師ge貼,學下邊個階段落d嘜野肥,獲益良多嫁!
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-25 23:55:09 |顯示全部樓層
無影D百里香既?

你種好多野wor, 你比我D香矛真係bang bang聲
近多田雞呀

還有, 你半代沙....pm我等我留係屋企
回復

貓貓 發表於 2009-3-26 00:06:06 |顯示全部樓層
無影D百里香既?

你種好多野wor, 你比我D香矛真係bang bang聲
近多田雞呀

還有, 你半代沙....pm我等我留係屋企
gtrnismo 發表於 2009-3-25 23:55

唔好講喇,本來d百里香都生得唔錯,上星期我仲幫佢換個闊口盆,等佢唔好生晒出盆邊。
之後我離開香港一個星期,噚日返黎見到死左一半,仲好醜樣,所以唔敢見人呀!
始終打破唔到宿命,我估秋天都要再去你處搶過d百里香。

朱古力薄荷同東風草就好壯健,俾d相你睇返。
resize P3180005.JPG
最初個樣
resize P1120017.JPG
而家個樣
resize P3070036.JPG
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-27 00:16:57 |顯示全部樓層
唔好講喇,本來d百里香都生得唔錯,上星期我仲幫佢換個闊口盆,等佢唔好生晒出盆邊。
之後我離開香港一個星期,噚日返黎見到死左一半,仲好醜樣,所以唔敢見人呀!
始終打破唔到宿命,我估秋天都要再去你處搶過d百 ...
貓貓 發表於 2009-3-26 00:06

搶....

照計唔會架, 應該係花盆底問題
是否落雨無裸走花盆底?
回復

草民 發表於 2009-3-27 00:36:13 |顯示全部樓層
我呢隻檸檬百里香放戶外,落雨照頭淋,而家都生得幾好。
葉子比GTR送既百里香大些。
2009-3-24平台植物 023a.jpg
回復

Minijack 發表於 2009-3-27 11:05:14 |顯示全部樓層
你好勁呀, 種到咁多野! 我無心機 除虫..又俾D 粉蚤軍隊搞到無晒心機......塊田就黎荒廢咁...

唔得,我要振作!
回復

bearbear 發表於 2009-3-27 11:38:30 |顯示全部樓層
呢個星期好多種子都發左芽喇!

白豆角
青瓜
刀豆
南瓜
還有斑比的士多啤梨開花(唔知點解我遲你地咁多至開花呢?)
俾d狗踏扁左的無花果再現生機。
呢3個月都係光豬豬,而家終 ...
貓貓 發表於 2009-3-25 17:59

貓貓,妳就好喇,有咁多地方種野,仲要懶洋洋咁都種得咁好
回復

曇花一現 發表於 2009-3-29 23:39:20 |顯示全部樓層
係時係交功課

夠高換未呢 ??

回復

貓貓 發表於 2009-3-30 00:23:33 |顯示全部樓層
gtr 同草民兄,我會再努力過鑽研下種百里香的方法,睇下究竟邊方面出現問題,俾d時間我添。

你好勁呀, 種到咁多野! 我無心機 除虫..又俾D 粉蚤軍隊搞到無晒心機......塊田就黎荒廢咁...

唔得,我要振作!
Minijack 發表於 2009-3-27 11:05

係!我地都會支持你。
我都由最初嘜都唔識到而家有少少把握,呢到真係學到好多野嫁!
回復

貓貓 發表於 2009-3-30 00:30:50 |顯示全部樓層
係時係交功課

夠高換未呢 ??

http://i148.photobucket.com ...
曇花一現 發表於 2009-3-29 23:39

resize DSC08137.jpg
嘩!你仲種得靚過我果d。

resize P3290010.JPG
我俾唔夠水,所以葉邊有少少燶,唔怪得叫水稻,真係要多d水。

而家可以轉盆喇,我剛剛整完d泥,都打算呢幾日得閒就插秧!
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 00:36:08 |顯示全部樓層
貓貓樣樣都種得好靚啵!
回復

貓貓 發表於 2009-3-30 00:40:48 |顯示全部樓層
貓貓樣樣都種得好靚啵!
花園仔 發表於 2009-3-30 00:36

多得老師無私的指導,我地先可以學到咁多有關種植的知識。
回復

曇花一現 發表於 2009-3-30 18:00:24 |顯示全部樓層
嘩!你仲種得靚過我果d。
我俾唔夠水,所以葉邊有少少燶,唔怪得叫水稻,真係要多d水。
而家可以轉盆喇,我剛剛整完d泥,都打算呢幾日得閒就! ...
貓貓 發表於 2009-3-30 00:30

其實係因為我住西貢呢邊日日唔係落雨就大霧
我會拿拿聲整d水泥用黎插秧
唔該貓貓
回復

貓貓 發表於 2009-3-31 15:52:41 |顯示全部樓層
其實係因為我住西貢呢邊日日唔係落雨就大霧
我會拿拿聲整d水泥用黎插秧
唔該貓貓
曇花一現 發表於 2009-3-30 18:00

水泥??????

砌磚用果d?

XDDDDDDDDD
回復