蘆薈和一些品種

作者: 肥蚊蚊 發表于 2007-10-18 12:10:14
3857 22
本人有一些盆栽分享...謝謝各位支持....
各位朋友可交換一些不同的種子 / 肉質植物.../蕨類

本人是負責學校溫室工作...
想讓同學有更多不同種類的植物認識和觀賞.
我第一次分享, 若我程序和格式有錯, 煩請各位告訴我.

交收方法:
沙田火車站 星期一至五 (5點半後)/
上水火車站 星期一至五 (4:30-5:00點)

分享物品名稱: 蘆薈 (請看圖1)
份數: 30 (請留信息喜歡大/細) / (請問點留信息的?)

在這排隊:
1.
2.
3.
4.
5.

分享物品名稱: 小形品種的落地生根 (請看圖2)
份數: 20 盆
1.
2.
3.
4.
5.

分享物品名稱: 兔仔腳 (請看圖3)
份數: 5盆
1.
2.
3.
4.
5.

分享物品名稱: 落地生根 (請看圖4)
份數: 40片葉 (請列出想要多小)
1.
2.
3.
4.
5.

分享物品名稱: 柔蘭 (是叫柔蘭嗎) (請看圖5)
份數: 10盆 (可分細小珠的)
1.
2.
3.
4.
5.

圖1

圖1

圖2

圖2

圖3

圖3

圖4

圖4

圖5

圖5

評分

查看全部評分

noel 發表於 2007-10-18 12:16:58 |顯示全部樓層
(路過...)
e...打理得好好呀!
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-10-18 15:49:21 |顯示全部樓層
謝謝..是同學們和家長義工的努力
回復

hellohello 發表於 2007-10-18 16:58:43 |顯示全部樓層
好大型的分享!  讚!

(唔知有冇用)

香港的家庭用蘆薈來作室內植物裝飾者日多,這是可喜現象,因為蘆薈用途廣泛,而且粗生易種(唯一大忌是淋水太多,會淹死)

**俢改了,多謝提醒!

回復

prodorothyhkg 發表於 2007-10-18 17:06:42 |顯示全部樓層
圖中的蘆薈唔可以食ga,只可以外用,如燙傷
回復

hellohello 發表於 2007-10-18 17:22:46 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-10-18 17:06 發表
圖中的蘆薈唔可以食ga,只可以外用,如燙傷

**俢改了,多謝提醒!
回復

Little_Monster 發表於 2007-10-20 01:08:41 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-10-18 12:10 發表
本人有一些盆栽分享...謝謝各位支持....
各位朋友可交換一些不同的種子 / 肉質植物.../蕨類

本人是負責學校溫室工作...
想讓同學有更多不同種類的植物認識和觀賞.
我第一次分享, 若我程序和格式有錯, 煩請各位告訴 ...

交收方法:
沙田火車站 星期一至五 (5點半後)/
上水火車站 星期一至五 (4:30-5:00點)

份數: 30 (請留信息喜歡大/細) / (請問點留信息的?)

在這排隊:
1.
2.
3.
4.
5.

1.Little_Monster~thanks
2.
3.
4.
5.

1.
2.
3.
4.
5.

1.
2.
3.
4.
5.

2.
3.
4.
5.
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-20 14:05:49 |顯示全部樓層
你學校係小學呀?有冇參加今年小學種士多啤梨比賽呀?
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-10-22 08:18:03 |顯示全部樓層
Re羊咩咩
我的學校是中學, 只是申請了康文署的活動...
你是小學中人?
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-23 18:13:14 |顯示全部樓層
你好呀!!唔係呀~我只係小學生家長
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-10-23 20:43:28 |顯示全部樓層
我都係,,,有個女女小二lor
回復

八王爺 發表於 2007-10-24 09:25:58 |顯示全部樓層
我都係 小学生家長,一个3年級,一个一年級。
她們在家裡已认识很多花草。
最後 果個 唔係叫 「柔蘭」吧!?
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-10-24 10:06:53 |顯示全部樓層
我睇到公園d牌仔寫"油蘭",但我nxn年前小學自然爻教科書中寫是"吊蘭"

回復

羊咩咩 發表於 2007-10-24 12:01:16 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-10-23 08:43 PM 發表
我都係,,,有個女女小二lor

咁係咪你睇佢d功課呀?
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-10-24 15:04:48 |顯示全部樓層
o,,,, 等我看看先...因有一隻吊蘭又不是咁樣噢....

好...thx各位...

係呀..2年班已經好深了, 又多功課...>,<
回復

Little_Monster 發表於 2007-10-24 21:22:26 |顯示全部樓層
棵蘭好靚,落地生根好cute ar..多謝肥蚊蚊^^
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-10-25 08:51:00 |顯示全部樓層

有利是收呀

little monster

好開心呀!!
第一次在這交換花花草草...
大家可以認識多d呀..

特別是你好"利是"的種子包裝
thx~~
我快快約同學仔種先得
謝謝little monster.JPG
回復

Little_Monster 發表於 2007-10-25 09:27:43 |顯示全部樓層
哈哈...唔知搵咩袋..所以搵o左個利是封...hehe

o的茴香我第一次種出o左2片葉就全軍覆沒la...可能用jor個深盆搞到成日唔夠水ar..
依家再用扭蛋再浸水就出到3片葉la...希望你o個o的都快高長大la...
回復

nuage 發表於 2007-12-21 02:26:59 |顯示全部樓層
請問還有沒有 ?
如有可否給我 :

在這排隊:
1.nuage (細) 謝謝
2.
3.
4.
5.

2.nuage (謝謝)
3.
4.
5.

1.
2.
3.
4.
5.

1.
2.
3.
4.
5.

2.
3.
4.
5.
回復

plktr12 發表於 2007-12-21 05:11:24 |顯示全部樓層
你好! 我也是學校的=)
來年一月學校會有義賣活動, 給慈善機構籌款, 其中學生們想義賣小盆栽. 所以要多一點點可以嗎? 如果你需要學校詳細一點點的資料, 我可以再私下pm告訴你的呀!
謝謝你的幫忙!

在這排隊:
1.nuage (細) 謝謝
2-6. plktr12 (細) 謝謝
8.
9.

2.nuage (謝謝)
3-7. plktr12 (謝謝)
8.
9.

1-3. plktr12 (謝謝)
4.
5.

1-5. plktr12 (謝! 但這個想請問是否一塊葉子直插就可以呢?)
6.
7.
8.
9.

2-6. plktr12(謝)
7.
8.
9.
回復

12下一頁