想請問......黃花風鈴木

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2009-2-20 03:25:45
4350 20
想請問有沒有花友知道香港那裡可以買到黃花風鈴木(樹/苗)?

黃花風鈴木
科別:紫葳科 Bignoniaceae.
學名:Tabebuia chrysantha
英名: golden trumpet-tree
別名:伊蓓樹、黃金風鈴木
特徵   落葉喬木,葉對生,掌狀複葉,小葉4-5枚,倒卵形,紙質有疏鋸齒,全葉被褐色細茸毛。圓錐花序,頂生; 萼筒管狀,不規則開裂,花冠漏斗形,也像風鈴狀,花緣皺曲,但為兩側對稱花,五裂,鮮黃色。 子房二室。蒴果二裂,18~25公分長,種子具翅。

黃花風鈴木是巴西國花。春天枝條葉疏,開著漂亮的風鈴狀的黃花,繽紛的花團形成一片金黃亮麗的花海。但是花期只有10天左右,要觀賞要快。

你入去睇吓好靚啊
http://yunol.stes.tc.edu.tw/0703/wind_bells/index.htm
hk88688 發表於 2009-2-20 03:36:56 |顯示全部樓層
我都想搵,
我淨係買到洋花風鈴木樹苗
仲未搵到黃花風鈴木
佢哋開花時真係好靚
回復

alextang 發表於 2009-2-20 08:18:09 |顯示全部樓層

我有一棵在家。黃色的。add8icon不過沒花。
add10icon但我送朋友種在山上的就正在開花。
會有種子時。可以送你。種子聽說好細,好易生!add6icon
紅色的我也想找!add6icon

我還可以試下插枝,還有高壓。add10icon
放心!add7icon
回復

格子 發表於 2009-2-20 11:47:53 |顯示全部樓層
花盆可以種嗎?
可以就排定隊,  1  Monse
                    2  88
                    3  格子
回復

花草之家 發表於 2009-2-20 11:54:12 |顯示全部樓層
我又排隊,1  Mones
                2   88
                3  格子
                    4  花草之家
回復

hk88688 發表於 2009-2-20 11:57:32 |顯示全部樓層
我有一棵在家。黃色的。add8icon不過沒花。
add10icon但我送朋友種在山上的就正在開花。
會有種子時。可以送你。種子聽說好細,好易生!add6icon
紅色的我也想找!add6icon

我還可以試下插枝,還有高壓。add10icon
...
alextang 發表於 2009-2-20 08:18

你搵嘅紅色係咪即係洋花風鈴木? 花好似係粉紅色,
我有呀, 係都好細棵未開花,
仲要溝埋其他一舊舊好似木嘅樹苗, 我都唔知邊棵係add9icon
Alex, 有無啲葉嘅相可以post出嚟等我分辨吓
回復

alextang 發表於 2009-2-20 13:51:09 |顯示全部樓層

唔洗咁快排隊嘛你地?add3icon
出緊葉之後先上相。
給花花你看先。
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-20 13:57:12 |顯示全部樓層
我又排隊,好靚呀!
1  Mones
2   88
3  格子
4  花草之家
5 黃臉婆
回復

hk88688 發表於 2009-2-20 14:00:03 |顯示全部樓層
唔洗咁快排隊嘛你地?add3icon
出緊葉之後先上相。
給花花你看先。
alextang 發表於 2009-2-20 13:51

有花花, 排定隊申領種子咪啱囉add4icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-20 14:21:57 |顯示全部樓層
咁大棵, 冇我份排添
回復

fnv234 發表於 2009-2-20 18:34:45 |顯示全部樓層
呢種以前聽過人地講,原來咁靚
1  Mones
2   88
3  格子
4  花草之家
5 黃臉婆
6 fnv234
回復

Monse 發表於 2009-2-20 20:41:18 |顯示全部樓層
唉呦!件事係咁既,我有個好朋友最近搬左入元朗,佢有個好靚既花園,今個星期二我同佢去左錦上路一間花/苗圃買花,剛好路過一間買樹的花園咁啱門口有一盆正在開滿花的“玉堂春”,但價錢唔啱最後就搭小巴走,在車上我地兩個被一棵開滿黃色花的植物吸引著,如果唔係攞住好多花我地一定下車看個究竟,跟著我朋友改變主意唔種“玉堂春”改種當時還不知名的花,上綱搵左2 日才搵到佢個名但又唔知香港那裡可以買到樹苗,所以上來問吓大家囉。

我只是幫好朋友搵,令到大家誤會真係唔好意思喇,我都好想種但無地方種樹!不過都可換起大家注意到這種咁靚既樹。

咁有無花友知道邊度有樹苗買吖?唔該。
回復

fnv234 發表於 2009-2-20 20:52:47 |顯示全部樓層
玉棠春係一種木蘭,賣幾多錢?
回復

Monse 發表於 2009-2-20 21:44:14 |顯示全部樓層
玉棠春係一種木蘭,賣幾多錢?
fnv234 發表於 2009-2-20 20:52

$700.00 + $200.00(運輸費) x 2 = $1,800.00
回復

spinnet 發表於 2009-2-20 22:03:17 |顯示全部樓層
有幾大棵?
回復

Monse 發表於 2009-2-20 22:09:43 |顯示全部樓層
有幾大棵?
spinnet 發表於 2009-2-20 22:03

兩個人咁高開滿花,花期已近尾聲。
回復

spinnet 發表於 2009-2-20 22:27:43 |顯示全部樓層
明白。都好大棵吓。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-2-20 23:31:38 |顯示全部樓層
好靚~add6icon 我又排~
1  Mones
2   88
3  格子
4  花草之家
5 黃臉婆
6 fnv234
7 tsoiyiu1009
回復

alextang 發表於 2009-2-21 00:38:25 |顯示全部樓層
我第一次見是在林村路口,都成10年啦。
之後好多地方都有。我早年在此都有post過這個花。
不過好似改版沒了。add1icon
你要小苗我可以試下幫你,大苗就要找花場了。
地點有需要PM問我。add10icon
回復

supermama 發表於 2009-2-23 11:38:29 |顯示全部樓層
好靚~ 我又排~
1  Mones
2   88
3  格子
4  花草之家
5 黃臉婆
6 fnv234
7 tsoiyiu1009
8 Supermama
回復

12下一頁