城市中的 magic

作者: 四少 發表于 2009-2-18 22:32:09
1183 7
Magic Hour
是指晴朗的天氣下,晨曦旭日初起/黃昏日落西山 之前的那小時,天空色彩豐富, 藍紫紅橙 .. .. 如魔術般變幻迷人,
暖暖的斜射光拉長了萬物的陰影,任何人事物在此刻都像有了魔力

(yahoo 知識 http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006111000795 )

虛宿寶瓶 發表於 2009-2-18 23:20:07 |顯示全部樓層
個天似油畫.....很美!
回復

candyafr 發表於 2009-2-18 23:41:54 |顯示全部樓層
夂陽無限好,只是近黃昏
回復

四少 發表於 2009-2-18 23:48:36 |顯示全部樓層
個天似油畫.....很美!
虛宿寶瓶 發表於 2009-2-18 23:20

剛剛先攪掂係手機拎返出黎 , 近日行完山 , 好多朋友仔都話用 DC 拍 or 技術唔好拍得唔靘 , 如 DSRL 比下去而唔發相 唔想 post 咁

不過, 我想同大家講, 其實好多好出色知名的照片都係用 DC 仔 or 手機拍的, 如果大家有留意 NATIONAL GEOGRAPHIC 就知一二 .. , 仲有好多攝影書都有介紹 DC / 手機 也是一種拍攝的好工具 , 特別係快拍 / 記錄照片 ...

好開心好好味, 平靘正的 滑旦蝦仁飯 .... 係一日我照常的去大排擋食 lunch 照常的食快餐, 竟然有咁大隻蝦 ... 忍唔住手把它拍下留念 同我去過食野的朋友都知, 我通常食果時唔會想影相 ... 因為

照片質素又唔一定係拍照的全部, 唔同的情況有唔同的需要, 可以將開心的時刻拍下, 真係好有意思 ...
回復

ht333147 發表於 2009-2-19 00:11:05 |顯示全部樓層
4# 四少

你成日去南蓮園池, 不是喜歡食齋嗎?
回復

四少 發表於 2009-2-19 00:29:41 |顯示全部樓層
4# 四少

你成日去南蓮園池, 不是喜歡食齋嗎?
ht333147 發表於 2009-2-19 00:11

無係果樹食過野 只係去試下鏡頭, 大大話話都去過約十次 or 有多 ... 有時去到都唔知影咩 ...
回復

ht333147 發表於 2009-2-19 01:32:25 |顯示全部樓層
6# 四少
的齋好正, 價錢成正比, 但值得一試.
回復

carlo 發表於 2009-2-19 01:52:42 |顯示全部樓層
我日日都影相架 , 咩都影 , 但係我既手機真係好差架 !
回復