有用人工照明設備(燈)的,一天平均照多小時?

作者: R子 發表于 2009-2-18 19:13:43
4617 10

有用人工照明設備(燈)的,一天平均照多小時?
最好列明是種植哪類植物用哪種照明設備  

謝謝你的投票
單選投票, 共有 42 人參與投票 查看投票參與人
2.38% (1)
4.76% (2)
26.19% (11)
28.57% (12)
38.10% (16)
您所在的用戶組沒有投票權限
孖吉 發表於 2009-2-18 21:06:07 |顯示全部樓層

I use a T5 tube for AVs.
I also use a LED array of 32 LEDs at another location.

About 14 hours a day.
回復

EMIRU 發表於 2009-2-18 22:03:04 |顯示全部樓層
我用T5燈照超迷你岩桐既   佢地對光要求好低 同埋每日照14小時
回復

孖吉 發表於 2009-2-18 23:20:06 |顯示全部樓層
I use a T5 tube for AVs.
I also use a LED array of 32 LEDs at another location.

About 14 hours a day.
marcuslee 發表於 2009-2-18 21:06

如非不得己,我都唔會用 LED 燈,棵 av 大少少都照唔到,T5 材料費細佢十倍都唔只
回復

avery 發表於 2009-2-19 10:02:57 |顯示全部樓層
開得呢D咁既投票 option , 就知你連花都未識種 ... 仲投咩鬼野票吖 ....
回復

R子 發表於 2009-2-19 11:40:34 |顯示全部樓層
開得呢D咁既投票 option , 就知你連花都未識種 ... 仲投咩鬼野票吖 ....
avery 發表於 2009-2-19 10:02

我真的是園藝初學者,
那大家要多多請教你這位園藝大師父
回復

Tony 發表於 2009-2-20 17:19:21 |顯示全部樓層
大家可以用LED植物燈,環保節能,
植物燈 發表於 2009-2-18 22:11

棵野大D都用唔倒~
回復

孖吉 發表於 2009-2-20 21:50:08 |顯示全部樓層

而家講 solid state 燈真係得啖笑

一支 2呎 T5 管 14W ,可以照 8棵 標準 SIZE 的 非洲紫羅蘭
豪俾佢 $1 一度電計,每月電費 $5

用 solid state 係可以節能,但可以同我慳幾多錢? 慳到 $6 我一定買,(重會買好多添)

但係你問吓 2呎長o既 array 要幾錢 ? ... 如果只係將電燈公司賺o既錢俾另一間公司賺,而我又要俾多 d o既話,呢個唔會係我o既 option

( 我都有用 solid state 燈架,係一個原因,型 <------ at all costs )
回復

drkinder123 發表於 2009-7-23 00:57:34 |顯示全部樓層
self -made  LED array  , run over night
回復

肥do 發表於 2011-1-28 15:37:11 |顯示全部樓層
T5
岩桐 and AV    日照10小時
回復

luckyman 發表於 2011-1-29 11:14:36 |顯示全部樓層
T5 日照10小時.....
回復