有沒有人有興趣合購加拿大進口泥炭土

作者: R子 發表于 2009-2-28 12:06:58
4516 16
最近跟一個食蟲植物網站的站長聊天,
我問他德國進口的泥炭土是否好用,
他竟推介了我加拿大進口的泥炭土,他說這種比德國進口的更好用,
而且PH值更適合食蟲植物生長,
所以我便去淘x 網逛了一下,
發覺運費挺貴,不知道有沒有人有興趣合購?

參考資料:
加拿大進口泥炭土pH值:3.0-4.0
德國進口泥炭土pH值:5.0-6.0

價格及詳細資料:http://item.taobao.com/auction/i ... 0e3082b128470.jhtml
kwanyeehui 發表於 2009-2-28 17:39:28 |顯示全部樓層
加上郵費不化算, 點解捨近取遠?
回復

R子 發表於 2009-2-28 17:42:49 |顯示全部樓層
精神病 ...
avery 發表於 2009-2-28 17:35

講野小心d

加上郵費不化算, 點解捨近取遠?
kwanyeehui 發表於 2009-2-28 17:39

香港有得賣這種泥炭土嗎?
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-28 18:06:08 |顯示全部樓層
沒有吧! 用其他牌子替代.
回復

hksaiman 發表於 2009-3-4 01:11:27 |顯示全部樓層
最近跟一個食蟲植物網站的站長聊天,
我問他德國進口的泥炭土是否好用,
他竟推介了我加拿大進口的泥炭土,他說這種比德國進口的更好用,
而且PH值更適合食蟲植物生長,
所以我便去淘x 網逛了一下,
發覺運費挺貴, ...
R子 發表於 2009-2-28 12:06

若果唔介意其他牌子
都仲有好多款可以揀
唔一定要呢種架

另外.. 正如其他師兄所講
運費都好貴下
不如睇下其他牌子啦..
回復

argon 發表於 2009-3-4 08:33:01 |顯示全部樓層
溫謦提示:
樓主條link賣果隻係potting mix,齋睇已知唔係pure peat moss,o岩唔o岩洗ga?
回復

argon 發表於 2009-3-4 08:37:42 |顯示全部樓層
ha~
條link拉落D經已話過你知有'料'到.
回復

R子 發表於 2009-3-4 09:14:31 |顯示全部樓層

好心當壞事,我以後唔搞呢d 團購好了。

某d 人話咩識少少扮代表,
我自己覺得一個人識多少都是識,
人地有疑難,自己能夠幫幾多就幫幾多,
唔係你一定係專家或博士先行得出來講;
如果咁怕俾人話,呢世都唔知自己有邊方面不足之處。
回復

Exodus 發表於 2009-3-4 11:21:09 |顯示全部樓層
好心當壞事,我以後唔搞呢d 團購好了。

某d 人話咩識少少扮代表,
我自己覺得一個人識多少都是識,
人地有疑難,自己能夠幫幾多就幫幾多,
唔係你一定係專家或博士先行得出來講;
如果咁怕俾人話,呢世都唔知自己有 ...
R子 發表於 2009-3-4 09:14

唔好咁灰心
果句神經病真係太觸動大家神經
我都覺得太過分la...都唔希望真係俾一個人玩晒

你自己都講左個pH值上有分別
咁點解又唔試下自己調較呢?
個效果係咪真係顯著呢?
回復

R子 發表於 2009-3-4 11:30:16 |顯示全部樓層
唔好咁灰心
果句神經病真係太觸動大家神經
我都覺得太過分la...都唔希望真係俾一個人玩晒

你自己都講左個pH值上有分別
咁點解又唔試下自己調較呢?
個效果係咪真係顯著呢? ...
Exodus 發表於 2009-3-4 11:21

我在塔內聽台灣知深食蟲人csyin說,
泥炭土最好混一些赤玉石 (顆粒土) 和 蛇木屑 會較好用;
前提是要先買了泥炭土才調較。
回復

jellyfishy 發表於 2009-3-4 11:51:02 |顯示全部樓層
argon說你找的加拿大泥炭土有混肥, 似乎不大適合種食蟲了.
尋找'無添加'的泥, 就如在街上找沒有下味精的雲吞麵一樣咁難.
回復

R子 發表於 2009-3-4 11:54:03 |顯示全部樓層
argon說你找的加拿大泥炭土有混肥, 似乎不大適合種食蟲了.
尋找'無添加'的泥, 就如在街上找沒有下味精的雲吞麵一樣咁難.
jellyfishy 發表於 2009-3-4 11:51

那用水苔好了
回復

R子 發表於 2009-3-5 02:03:26 |顯示全部樓層
Exodus好似想叫你自己調pH值.......
argon 發表於 2009-3-4 22:57

都話用水苔
回復

argon 發表於 2009-3-5 12:48:40 |顯示全部樓層
樓主點解你咁得意?開post叫人團購peat moss,之前冇仔細查清楚有冇肥就叫人團購,後來知道有肥料,就話用水苔.如果你係大人的話,我對你開post o既目的存在質疑....
回復

R子 發表於 2009-3-5 13:25:29 |顯示全部樓層
樓主點解你咁得意?開post叫人團購peat moss,之前冇仔細查清楚有冇肥就叫人團購,後來知道有肥料,就話用水苔.如果你係大人的話,我對你開post o既目的存在質疑.... ...
argon 發表於 2009-3-5 12:48

我係食蟲植物新手,剩係知道泥炭土可以用,
剛巧咁見有得買,而運費又貴,咪叫大家團購囉,
個d 咩肥料之類既野,我唔清楚,
多得大家提醒先知道,如有打擾,在此說個抱歉,
仍請不要多想,我絕對是一個好人。
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-5 15:09:29 |顯示全部樓層
如果想買加拿大泥炭土,
香港都有得買,
我e包係屯門陳x記買,好似係$250蚊170L唔係好記得個價喇.
http://www.hkplants.com/viewthre ... 5%E7%82%AD%E5%9C%9F
回復

hksaiman 發表於 2009-3-8 13:29:47 |顯示全部樓層

R子兄
其實我都係開始種無耐
我之前試左兩間鋪o既泥碳土
發現左一d 分別
有興趣知可以pm 我問架
我唔介意人地問我..
我串o既係某d 人唔係串你o既
若果之前有咩誤會講句sorry先
依家我種果d毛大約有十二三種..
有十種種左大約四十日度.. 都幾健康下
仲有幾種係新試o既.. 情況未明..
有興趣可以pm比你睇下
(唔想直接post 出黎.. 費時又比人話無佢果d 咁靚..
咁就打沉左我學種食蟲植物o既興趣啦)
回復