想學下種草莓

作者: manhk123hk 發表于 2009-2-18 18:08:10
7662 42
ioksw 發表於 2009-2-21 11:01:36 |顯示全部樓層
thx........x 10
回復

manhk123hk 發表於 2009-2-21 22:38:34 |顯示全部樓層
20# R子

有咩泥推介?要幾銀到?
回復

manhk123hk 發表於 2009-2-26 13:16:47 |顯示全部樓層
我用濕紙巾,大約五天就爆開出根,七八天就有子葉。之前直接落泥…等成個月有多才出芽…還以為不發芽了!
alilovebyj 發表於 2009-2-20 21:12

我有一粒爆左根啦,我係咪等多幾日有葉出果時再放落泥到?
如果係,係咪就係放係d泥上面就得??
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-26 14:57:07 |顯示全部樓層
R子,
係圖書館看到台灣出版的一本書講 - 我們食用的一粒草莓"果實", 其實是一個"聚合果", 主要食用部位是花托發育而成, 真正的果實是紅色外表上一粒粒堅硬的東西, 每一小粒是一顆果實, 緊包著一粒種子, 所以一粒草莓"聚合果", 含有許多真正的小果實(種子).
a.一般超市買到gei日本甘王露之水滴
露之水滴比較香甜, 但價錢相當貴, 一百二十幾蚊只得兩小pack, 每pack數埋都係得8-9粒.
照書咁講係咪可以批左"露之水滴"個皮黎種就可以?
回復

R子 發表於 2009-2-26 15:04:12 |顯示全部樓層
20# R子

有咩泥推介?要幾銀到?
manhk123hk 發表於 2009-2-21 22:38

外國或日本進口的培養土,
現今市面價錢:
外國進口的10lbs裝,平均40蚊
日本進口的5lbs裝,平均50蚊

我有一粒爆左根啦,我係咪等多幾日有葉出果時再放落泥到?
如果係,係咪就係放係d泥上面就得??
manhk123hk 發表於 2009-2-26 13:16

濕紙巾上發芽後,小心地將種子,連同紙巾放進泥土裡種。
回復

R子 發表於 2009-2-26 15:08:46 |顯示全部樓層
R子,
係圖書館看到台灣出版的一本書講 - 我們食用的一粒草莓"果實", 其實是一個"聚合果", 主要食用部位是花托發育而成, 真正的果實是紅色外表上一粒粒堅硬的東西, 每一小粒是一顆果實, 緊包著一粒種子, 所以一粒草莓 ...
kwanyeehui 發表於 2009-2-26 14:57

買左盒日本草莓番來後,將草莓切開一小部份,
然後將這一小部份泡在水裡,再將上面一粒粒的種子剝下來,
洗乾淨且風乾後,便可播下泥裡。
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-26 15:17:04 |顯示全部樓層
呵! 唔該哂!
回復

mono 發表於 2009-2-26 15:22:06 |顯示全部樓層
26# R子

咁咪可以去吉吉島買啲日本草莓,食完又可以種! yeah.gif
回復

R子 發表於 2009-2-26 15:42:38 |顯示全部樓層
26# R子

咁咪可以去吉吉島買啲日本草莓,食完又可以種!99377
mono 發表於 2009-2-26 15:22

昨天看見百五蚊一盒仔,唔怕貴可以買來試下
不過通常好難種到佢咁大粒,
因為日本仔通常種蔬果用溫室種植,所以蔬果較靚較大;
當然有d 係基因改造或雜交,而令蔬果變美就另作別論。
回復

manhk123hk 發表於 2009-2-26 16:11:58 |顯示全部樓層
外國或日本進口的培養土,
現今市面價錢:
外國進口的10lbs裝,平均40蚊
日本進口的5lbs裝,平均50蚊

濕紙巾上發芽後,小心地將種子,連同紙巾放進泥土裡種。 ...
R子 發表於 2009-2-26 15:04

我係日本城買左呢隻,十蚊,,唔知得唔得...
我想問,咁我宜家落左種,一日淋一次水夠唔夠?
d種洗唔洗用少少泥放係上面咁?
回復

R子 發表於 2009-2-26 17:06:35 |顯示全部樓層
manhk123hk 發表於 2009-2-26 16:11

我之前用呢d 本地泥,同德國進口泥對草莓小苗進行過一次生長比較,(在相同環境下)
發覺用呢d 本地泥既小苗,生長得較慢且瘦弱,葉色無咁亮麗,
相反用德國泥既小苗就靚d,長得快好多。

隔日淋一次都得。

無覆土會較好。
回復

pbodq 發表於 2009-2-26 18:03:43 |顯示全部樓層
manhk123hk 發表於 2009-2-26 16:11

$10 2L本地科學泥唔抵買ar

花虛都係$10 2L德國培養土 ja ma
果邊d科學泥都係呢個價

我果d都出左根,E+隔左一晚出埋2塊葉。落左泥lu
我先放佢入可口可樂550ml + 培養土
大棵d先換個大盤用科學泥,再撈多少少珍珠粒
回復

manhk123hk 發表於 2009-2-26 18:05:57 |顯示全部樓層
$10 2L本地科學泥唔抵買ar

花虛都係$10 2L德國培養土 ja ma
果邊d科學泥都係呢個價

我果d都出左根,E+隔左一晚出埋2塊葉。落左泥lu
我先放佢入可口可樂550ml + 培養土
大棵d先換個大盤用科學泥,再撈多少 ...
pbodq 發表於 2009-2-26 18:03

d培養土係點既樣嫁?影張相睇下得嗎?
我聽日去買過@@
係咪姐係等d苗大左少少,有葉出就咁放係d泥上面就得?
回復

小寶 發表於 2009-2-26 19:44:40 |顯示全部樓層
我之前用呢d 本地泥,同德國進口泥對草莓小苗進行過一次生長比較,(在相同環境下)

隔日淋一次都得。

無覆土會 ...
R子 發表於 2009-2-26 05:06 PM

R子, 你好專業呀! 請你多多分享經驗~
回復

pbodq 發表於 2009-2-27 20:05:54 |顯示全部樓層
d培養土係點既樣嫁?影張相睇下得嗎?
我聽日去買過@@
係咪姐係等d苗大左少少,有葉出就咁放係d泥上面就得?
manhk123hk 發表於 2009-2-26 18:05

我係bunbun買黃色呢隻,果到仲有隻本地gei,仲鬆軟,但我覺得太輕,好似唔太抵,所以揀雙實d gei外國貨,拆開後要將d硬塊鋤鬆番。
濕左水就變左咁樣。

另外買左d蛭石同珍珠石自己撈科學泥,因為屋企有其他泥剩,所以唔買現成,加上彈性大,可自行調節成份。由於貪平,買左兩包粹到好似粉 ....下次都係去番bunbun買,大細適中

我會用可樂樽種耐d,說明書話8cm高可以移落大盤用科學泥

德國培養土

德國培養土

濕水

濕水

蛭石粉 + 珍珠石

蛭石粉 + 珍珠石

撈埋

撈埋
回復

pbodq 發表於 2009-2-27 21:36:54 |顯示全部樓層

35# pbodq

http://163.32.84.102/homepage93/ ... dyfiles/study06.pps

呢到有一份極有參考價值gei中文發芽觀察報告,我今次試種草莓都印證左唔少
佢係用綠豆做樣本,適合大部植物種子

其中我抽幾個重點講:
1. 晒陽光或燈光(兩者是幾乎等同效果)有好有壞:
初期晒陽光會壓抑發芽,導致發得慢;但後期晒陽光就會令芽發得快,若果唔晒,直頭會死。臨界點gei掌握在於莖葉能否及時進行光合作用。背後原因:
http://zhidao.baidu.com/question/67082561.html
我個人覺得草莓種子的子子葉部份比豆類細,先天gei化學能比豆類少,一見佢爆根就要快快落土晒陽光。

2.棉花vs泥vs紙巾
正如之前所講,保濕能力棉花最好,最能加速發芽,但對根部gei日後發展唔太好。a.紮根不深 b.難解除纖維。有耐性gei,用泥土比較穩陣/風險低

發覺自己最早一粒都係"浸"得太耐,應該浸一陣就要用棉花,如果唔係會無呼吸。同埋係下面加少少熱能都可幫助
回復

manhk123hk 發表於 2009-2-27 22:37:17 |顯示全部樓層
我係bunbun買黃色呢隻,果到仲有隻本地gei,仲鬆軟,但我覺得太輕,好似唔太抵,所以揀雙實d gei外國貨,拆開後要將d硬塊鋤鬆番。
濕左水就變左咁樣。

另外買左d蛭石同珍珠石自己撈科學泥,因為屋企有其他泥剩, ...
pbodq 發表於 2009-2-27 20:05

你呢隻泥要25蚊wo=.=我買左隻本地5蚊既就算....
你點將d苗轉去d泥到整得咁靚???我果個....都唔知會唔會瓜....
回復

pbodq 發表於 2009-3-4 00:20:31 |顯示全部樓層
37# manhk123hk

你果d $5 5L 咁抵?

我先用手小心撕開棉花

再用濕左gei牙櫼,黏過去d泥到(預先篤一個洞)
雖然撥棵苗入去
回復

manhk123hk 發表於 2009-3-5 14:28:33 |顯示全部樓層
37# manhk123hk

你果d $5 5L 咁抵?

我先用手小心撕開棉花

再用濕左gei牙櫼,黏過去d泥到(預先篤一個洞)
雖然撥棵苗入去
pbodq 發表於 2009-3-4 00:20

thx!!!呢排都冇咩陽光咁,完全冇郁過咁......
回復

bearbear 發表於 2009-3-5 18:25:07 |顯示全部樓層

隔日淋一次都得。

無覆土會 ...
R子 發表於 2009-2-26 17:06

我都覺德國依隻幾好用,可能因為佢已經有肥(NPK 14:16:18).
溢X個隻佢就冇寫,但我覺冇乜肥.
回復