士多啤利開始要落肥?

作者: manhk123hk 發表于 2009-6-12 19:03:09
1948 9
近日發現一個問題
D士多啤利種到某個位好似完全唔識大咁...
係咪開始要落肥???定係點?咩肥最好?

hyda 發表於 2009-6-12 21:12:06 |顯示全部樓層
我同你一樣, 慢慢等la........
回復

manhk123hk 發表於 2009-6-12 22:43:15 |顯示全部樓層
有冇人可以講下落肥既野...新手一個一D都唔識/.\
回復

akko 發表於 2009-6-13 16:21:02 |顯示全部樓層
d泥再高少少會好d,因為要俾多d空間d根生長呀,而幼苗都可以唔落肥住既^^
回復

笑蝦蝦 發表於 2009-6-14 18:09:03 |顯示全部樓層
大多小小先落肥
回復

惜花君 發表於 2009-6-16 16:41:13 |顯示全部樓層
一開始就可以下肥, 實驗結果

底部 : 3 合 1 有機肥 ( 魚骨, 牛骨, 花生芙 ) 與培植泥混和

中間 : 薄薄加上鐵觀音茶葉渣滓

最上面 : 薄薄加上培植泥

用鐵觀音茶灌溉 ( 飲淨唔好浪費 )

結果 : 最快開芽 2 日, 放7 粒種子, 發左5 粒

備註欄 : 唔食就咪用有機肥, 極臭
回復

惜花君 發表於 2009-6-16 16:41:20 |顯示全部樓層

" 咁大左要落咩肥呢??
我見到斑比果D種得好靚.....好羨慕呀!"

3 合 1 有機肥 ( 魚骨, 牛骨, 花生芙 ) $7 一斤, 元朗陳xx 賣

好臭, 尤其係佢既肥水, 唔食咪用

另外係陳xx 見到隻濃縮液, 都係賣 $25, 可以考慮, 樽面介紹好似乜階段都用得咁
回復

惜花君 發表於 2009-6-16 19:19:44 |顯示全部樓層
濃縮液要用大量水開"希" 計落抵好多
回復

惜花君 發表於 2009-6-16 19:32:23 |顯示全部樓層
小心處理, 肥傷就麻煩, 尤其係種子 / 小苗階段, 好易燒傷
回復

惜花君 發表於 2009-6-18 19:35:53 |顯示全部樓層
基本上, 我可以由得佢地自生自長, 唔洗點理, 因為

1. 土壤已經有肥料, 肥料會慢慢分解腐化
2. 虫害, 應該相對地比較底機會野到, 但有亦唔出奇, 少既理得佢, 多既先再想處理方法
3. 水份, 基本上我種植既理念係減少水份流失, 從而減少埋肥料流失同減少灌溉需要, 所以唔洗點淋水, 當然光合作用一定要水
回復