重 .濛

作者: 四少 發表于 2009-2-14 14:03:38
1545 13
花展前的 練習 ...
假的, 只係玩下平日少用的功能技巧
技術有待磨練

評分

查看全部評分

carmen 發表於 2009-2-14 14:27:50 |顯示全部樓層
可唔可以教下我?
回復

四少 發表於 2009-2-14 15:06:31 |顯示全部樓層
可唔可以教下我?
carmen 發表於 2009-2-14 14:27

http://fotologue.jp/kaga0401

上面條 link 位 帥兄 在今期e-zone有個訪問出街...正是講影花的重曝/重疊/wb ...
有興趣可以買本睇下...裡面有講呢類技巧的, 睇完應該會明...個訪問在p.58-62頁

不過, 機身功能設定, 就要睇說明書
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-15 08:11:29 |顯示全部樓層
好似photoshop做出來的效果.
等間見到你, 問下先~
回復

四少 發表於 2009-2-15 19:04:37 |顯示全部樓層
1. 重曝 , 機身做到, corp 左直出無 ps
2. 正常咁影, ps 過, 推過 d 色 & corp 突出主體紅花
3. 重曝 , ps 推光暗
4. 改白平行
5. 失焦 + 重曝
6. 兩張重疊 , 機身可做到

photoshop 可以做好多野, 不過點樣影, 改多改少又唔同 ... 我唔曉 photoshop, 所以只係呢 d ...
另外, photoshop 做到的唔代表唔好, 都要睇技術, 再者構圖 photoshop 唔一定改到, 仲有 細節 ...
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-15 19:30:20 |顯示全部樓層
1. 重曝 , 機身做到, corp 左直出無 ps
2. 正常咁影, ps 過, 推過 d 色 & corp 突出主體紅花
3. 重曝 , ps 推光暗
4. 改白平行
5. 失焦 + 重曝
6. 兩張重疊 , 機身可做到

photoshop 可以做好多野, 不過點樣影, 改 ...
四少 發表於 2009-2-15 19:04

我好鍾意玩呢d~ 要多多練習啊~~ 唔該晒四少~~
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-15 19:33:38 |顯示全部樓層
用ps的話,係咪咁呢?

乜都未執

乜都未執

用ps 執過的濛effect

用ps 執過的濛effect
回復

四少 發表於 2009-2-15 19:39:12 |顯示全部樓層
我好鍾意玩呢d~ 要多多練習啊~~ 唔該晒四少~~
jellyfishy 發表於 2009-2-15 19:30

u're welcome ...
其實呢 d 唔係咩野新事物, 菲林時代要做就複雜得多 ...
依家一般人未必認同, 或會說的是只 ps 而不懂攝影, 但同樣的效果出自有經驗的老手又被稱讚 ... 哈 .. 我問過 師兄(傅), 回應的是, 只要你懂攝影, 影出來的自己喜歡就 ok , 不是撞彩再影唔返這些照片嘛 ...
現在我都係嘗試, 影呢 d 一定要講經驗 .. .. 但我會留意 構圖 / 主體 / 細節 呢 d 囉 ...
回復

走得慢 發表於 2009-2-16 00:25:36 |顯示全部樓層

喜歡這種淡淡的藍調
回復

Exodus 發表於 2009-2-16 17:06:17 |顯示全部樓層
http://fotologue.jp/kaga0401

上面條 link 位 帥兄 在今期e-zone有個訪問出街...正是講影花的重曝/重疊/wb ...
有興趣可以買本睇下...裡面有講呢類技巧的, 睇完應該會明...個訪問在p.58-62頁

不過, 機身功能設 ...
四少 發表於 2009-2-14 15:06

我鍾意佢用反光鏡

仲影大波斯菊...花展咪仲多!!
回復

四少 發表於 2009-2-16 21:10:25 |顯示全部樓層
大波斯菊...
點解又叫 秋英 ?

水母 你 ps 功夫 如何 ? 如何了得, 咁 ... 都係唔用 ps 出來的效果自然 d 無咁假 ...
回復

Exodus 發表於 2009-2-16 21:51:05 |顯示全部樓層
我覺得果張重疊效果
其實轉圖層屬性同透明度就做到
回復

四少 發表於 2009-2-17 00:27:52 |顯示全部樓層
我覺得果張重疊效果
Exodus 發表於 2009-2-16 21:51

其實 .. 我係電腦白痴 ...
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-17 00:49:39 |顯示全部樓層
我覺得果張重疊效果
Exodus 發表於 2009-2-16 21:51

呢家野成日都玩,最鍾意用來做假相.(一張相同一個人出現幾次)
哈哈哈~~
不過自從轉左做management,ps已經好少掂.
回復