香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 Tiramisu

Tiramisu

作者: 惡姨 發表于 2009-2-13 13:51:13
1496 7

材料 :
蛋糕             2 片
意大利芝士  250g (Mascarpone Cheese)
忌廉            250 g
糖                50g
蛋黃            2 隻
蛋白            2 隻
魚膠           4 g
Rum 酒     適量
咖啡            1 杯
咖啡酒         適量
朱古力粉及裝飾品   適量

做法:
1) 蛋糕掃上咖啡及咖啡酒待用, 忌廉打起待用, 魚膠加攪和

2) 意大利芝士攪好後加入蛋黃, 忌廉及Rum酒

3) 加入魚膠拌勻, 再加入打起之蛋白拌勻

4) 把掃上咖啡及咖啡的蛋糕放入模內

5) 倒入芝士漿, 放入雪櫃4小時至凝固後取出模殼

6) 加上朱古力粉及裝飾品便完成

完成照

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2009-2-13 14:17:11 |顯示全部樓層
你什哪种蛋糕?
rum酒係咩牌子?
回復

惡姨 發表於 2009-2-13 14:22:39 |顯示全部樓層
(你什哪种蛋糕 ) 對不起, 不明白你的意思
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-13 14:24:48 |顯示全部樓層
yi? 一杯定係一件件的?
一杯 (因為好濕, 唔可以切開, 要用杯裝)
一件件 (乾身, 可以切得開)
回復

惡姨 發表於 2009-2-13 14:27:00 |顯示全部樓層
係一整個蛋糕完成好的, 6吋蛋糕模分量
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-13 14:30:42 |顯示全部樓層
係一整個蛋糕完成好的, 6吋蛋糕模分量
惡姨 發表於 2009-2-13 14:27

啊~ 我鍾意濕個種, 因為酒味濃好多~
惡大姐呀, 你去到咁遠學煮食, 係咪會回港開食店呀?
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-13 14:32:05 |顯示全部樓層

呀~ 唔記得講添~
我都好鍾意整Tiramisu 架, 不過呢個cake都幾要功夫架. 一層一層咁做. 同埋有時會覺得唔係人人受得生蛋, 所以唔成日整囉~
回復

fianfumy 發表於 2009-2-13 14:55:38 |顯示全部樓層
Taramisu 我鐘意 ... Yummy  
我從我表弟學返來架 , 整過一次囉  , 但係Taramisu好高成本呀 , 而且囡囡唔太愛吃 , 所以我好少整囉 !
回復