茄子成长记

作者: vicky 發表于 2009-2-13 13:49:02
15304 193

刚刚结果的茄子BB,不过可惜有蚜虫
P2130332 (Small).JPG
P2130345 (Small).JPG
P2130346 (Small).JPG
P2180400 (Small).JPG
P2210409 (Small).JPG

好景不常,有落花的现象

好景不常,有落花的现象

2009-2-27明显长了

2009-2-27明显长了

2009-3-2茄子大了, 茄子底部接触泥土了

2009-3-2茄子大了, 茄子底部接触泥土了

2009-3-4窃子深入泥土里,今天喷了辣椒水

2009-3-4窃子深入泥土里,今天喷了辣椒水

去左最底下的老叶

去左最底下的老叶
貓后 發表於 2009-2-13 13:49:50 |顯示全部樓層
咁D虫虫你會點對付丫
回復

vicky 發表於 2009-2-13 13:53:06 |顯示全部樓層
我用了毛笔用清水扫了见到的蚜虫,我真想抓只瓢虫回来对付它呀
回復

小詹 發表於 2009-2-13 14:29:59 |顯示全部樓層
呀~好多蟲蟲呀,蟲害真係好煩~
回復

Minijack 發表於 2009-2-14 01:48:38 |顯示全部樓層
我D 茄子又係勁多虫,係咪茄子特別惹虫呢?
回復

yannes 發表於 2009-2-14 09:42:34 |顯示全部樓層
茄子好惹虫的嗎???是真的???我家的茄子剛出花了...唔知會唔會就開始有虫虫呢??好擔心呀
回復

vicky 發表於 2009-2-14 12:51:45 |顯示全部樓層
要成日望下有无虫先得
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-14 16:25:30 |顯示全部樓層
春天到, 蟲蟲更瘋狂~ 攞命~
你d 蚜蟲已經去到最後一個階段, 你見唔見到d 白色死皮? 佢地變晒成蟲, 生晒翼啦! 當然會惹埋其他植株啦!
你發現咗幾耐? 我都有同樣問題, 我就用洗衣粉加水加生油同佢地拼命! 毒死大部分後, 再用苦楝油加水這種慢性毒藥搞亂佢地d 內分泌系統, 等佢地唔想生仔!!! 唔知可唔可以杜絕! 因為佢地真係好頑強! 正一萬年不死嘅曱甴!
回復

vicky 發表於 2009-2-14 21:42:48 |顯示全部樓層
我系前日发现的,及时清理了一些,但奇怪是只是在一片叶上发现,其他暂时未发现,我怕直接用洗衣粉加水会影响植物,因为我都会吃茄子的,自己吃落肚的我怕有问题呀,有人话用胶纸贴,我未试过,我只知道之前有一棵因为多到密密麻麻,结果要放弃,都是开花了,可惜
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-15 00:00:25 |顯示全部樓層
那一塊葉最好快點搣落嚟掉咗佢~ 費事傳開晒~
洗衣粉加水夠稀的話唔會影響植物, 到你食落肚哥時d 粉衣粉都唔知去晒邊啦~
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-15 00:05:04 |顯示全部樓層
我今日發現, d 蚜蟲終於被我控制回來, 佢地應該中晒毒, 變晒深黑色嘅乾屍! 哈哈哈! 好嘢~ 形勢終於改變了~ kekeke~ 我其實已經放棄咗, 唔諗住食我棵甜椒結嘅果, 但係我唔甘心俾佢地搞成咁, 所以我唔食都要殺清佢地! 同佢地鬥到底!! 等佢結下一輪果我先食囉~ 到時咩毒都分解晒... 苦楝油係有機ge~ 洗衣粉就唔係, 但係花園仔老師都係咁教, 唔知洗衣粉分解得快唔快呢?
回復

vicky 發表於 2009-2-15 17:29:12 |顯示全部樓層
苦楝油都在下环街买到吗,用法如何?今天我又看了下,其他两片叶都有呀,我今天改用贴纸来贴D虫啦
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-15 17:44:29 |顯示全部樓層
苦楝油我喺香港買, 澳門我唔知邊度有得買囉~ 大家打聽一下啦~
回復

vicky 發表於 2009-2-16 10:11:04 |顯示全部樓層

今天竟然发现开多了两朵花,不过可能我的摄影技术不太好,有待改进呀
意外地又气愤地发现......飞蛾的终影

可恶的飞蛾

可恶的飞蛾

花开富贵

花开富贵
P2160375 (Small).JPG
P2160377 (Small).JPG
P2160380 (Small).JPG
P2160382 (Small).JPG
P2160358 (Small).JPG

茄子全貌,好多花,如果挂晒果就开心啦

茄子全貌,好多花,如果挂晒果就开心啦
回復

vicky 發表於 2009-2-16 10:18:24 |顯示全部樓層
还漏了一棵茄子小苗,这两天的叶也大了很多,春天春天到
P2160357 (Small).JPG
回復

yannes 發表於 2009-2-16 12:42:08 |顯示全部樓層
好厲害哦~~有幾個花蕾的茄子有幾高??種左幾耐??
我的現在先發現有第2粒花蕾...咁我的是不是太小花花了???
你的用了什麼肥??
回復

vicky 發表於 2009-2-16 14:11:12 |顯示全部樓層
我无用肥呀,只是餐餐将洗米水塸一晚倒落去,现在有五个花蕾和一个茄子结紧果,种左大约半年挂,
回復

yannes 發表於 2009-2-16 17:14:46 |顯示全部樓層
真的好好成績哦~~~加油!!!我的就....比較失色了.......
回復

vicky 發表於 2009-2-16 17:43:37 |顯示全部樓層
你都试下塸洗米水,几好用的,我家的金银花生得好好
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-16 17:50:28 |顯示全部樓層
聽你咁講~等我都試吓先~
回復