紅桑子低脂軟芝士餅

作者: 惡姨 發表于 2009-2-11 14:13:50
1835 16

餅底:
蘋果汁30毫升
小麥胚芽115克
無鹽牛油50克 (煮溶)
新鮮紅桑子300克 (後下)

餡料:
忌廉芝士375克 (切粒)
低脂忌廉300克 (打起)
新鮮紅桑子適量 (略壓爛)
檸檬汁2湯匙
幼砂糖55克
魚膠粉2茶匙
礦泉水100毫升

裝飾:
新鮮紅桑子適量

做法

1.  將餅底材料 (紅桑子除外) 拌勻,壓於餅模上,平均放上紅桑子,壓實並放入冰箱冷卻30分鐘,備用。

2.  魚膠粉慢慢加入礦泉水中拌勻,隔熱水拌勻至完全溶解,備用。

3.  忌廉芝士、幼砂糖及檸檬汁拌勻至幼滑,加入已打起忌廉,再注入魚膠粉溶液及已壓爛紅桑子,拌勻。

4.  將餡料注入餅模中,放入冰箱中冷卻至芝士餅硬身,綴以裝飾即可。
fianfumy 發表於 2009-2-11 14:44:17 |顯示全部樓層
低脂忌廉是否 "總統"牌呀 , 乜打得起咩 ?
我在jusco 超市個sales "總統"牌個promoter 話不是用來做蛋糕 , 而且打唔起喎 ,咁我就冇買來整蛋糕 .  但早兩日買了低脂忌廉來整忌廉湯 ...真係好冇味呀 !
回復

惡姨 發表於 2009-2-11 14:46:57 |顯示全部樓層
低脂忌廉=淡忌廉, 專用來整蛋糕嘅
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 14:48:09 |顯示全部樓層
惡大姐~ 可唔可以提供相關相片? (有分加的~)
回復

maymay靚 發表於 2009-2-11 14:50:34 |顯示全部樓層
惡姨,,, 你放假?  教我地整野食..
回復

惡姨 發表於 2009-2-11 14:52:37 |顯示全部樓層
No, overseas online
回復

惡姨 發表於 2009-2-11 15:04:03 |顯示全部樓層
惡大姐~ 可唔可以提供相關相片? (有分加的~)
jellyfishy 發表於 2009-2-11 14:48

版主大人, 話到明係惡人, 未必完全都有相upload嫁喎, 盡力以為啦
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 15:07:41 |顯示全部樓層
版主大人, 話到明係惡人, 未必完全都有相upload嫁喎, 盡力以為啦
惡姨 發表於 2009-2-11 15:04

咁呀... 哎呀~~ 通常要有圖解才有獎1分威望的~~
你第日補番, 我都會加番俾你的~
回復

惡姨 發表於 2009-2-11 15:09:16 |顯示全部樓層
製成品得唔得呀??? 上堂冇得影相嫁, 之前已經學左嫁喇
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-11 15:09:17 |顯示全部樓層
還有, 圖係自己影自己的製成品啊~~
你那張相咁細, 唔好話我知你.... 貼人地的東西啊~~ 小心版權呀, 唔係自己的圖要授權才用得的~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-11 15:13:05 |顯示全部樓層
惡姨

回復

惡姨 發表於 2009-2-11 16:23:59 |顯示全部樓層
還有, 圖係自己影自己的製成品啊~~
你那張相咁細, 唔好話我知你.... 貼人地的東西啊~~ 小心版權呀, 唔係自己的圖要授權才用得的~
jellyfishy 發表於 2009-2-11 15:09

咁......... 等我返黎香港先啦, 2 weeks later
回復

fianfumy 發表於 2009-2-11 17:07:52 |顯示全部樓層
咁......... 等我返黎香港先啦, 2 weeks later
惡姨 發表於 2009-2-11 16:23

惡姨 : 你去咗邊樹 "返" 呀 ?
另外整蛋糕的淡忌廉 ( 超市賣果種 ) , 是下圖那種嗎 ?
回復

惡姨 發表於 2009-2-11 17:20:01 |顯示全部樓層
我去左 Frankfurt business trip 啊, 呢隻啱喇
回復

fianfumy 發表於 2009-2-11 17:38:45 |顯示全部樓層
我去左 Frankfurt business trip 啊, 呢隻啱喇
惡姨 發表於 2009-2-11 17:20

惡姨 : 這淡忌廉是全動物脂肪架 , 不是低脂架 , 另外有一款淺藍色的淡忌廉就 是低脂 LOW FAT BELOW 30% !
回復

惡姨 發表於 2009-2-11 17:44:54 |顯示全部樓層
惡姨 : 這淡忌廉是全動物脂肪架 , 不是低脂架 , 另外有一款淺藍色的淡忌廉就 是低脂 LOW FAT BELOW 30% !
fianfumy 發表於 2009-2-11 17:38

Fian 唔好意思, 我才疏學淺, 喺到都係純粹分享吓暏, 如果要買低脂忌廉, 我諗要去賣蛋糕材料店先有喇
回復

fianfumy 發表於 2009-2-11 19:12:44 |顯示全部樓層
Fian 唔好意思, 我才疏學淺, 喺到都係純粹分享吓暏, 如果要買低脂忌廉, 我諗要去賣蛋糕材料店先有喇
惡姨 發表於 2009-2-11 17:44

惡姨 : 你唔好咁講 , 多謝你的分享 , 不過想攪清楚你用果隻是全脂  OR 是低脂 ( 因為話低脂 = 淡屁廉 ) , 因為我之前都有想過買低脂忌廉整 蛋糕 , 但上次那PROMOTER 話會打唔起 , 咁就唔敢買 , 但見你POST 話用低脂忌廉可打起整蛋糕 , 當然向你求正啦 , 點知個Promoter 其實是未用就當唔得喎 !
回復