新買的拖鞋蘭苗, 應否換盆/植料

作者: tamjenna 發表于 2009-2-11 08:44:55
4042 18

新手在花園街手痕地買了1棵苗, 回家後有以下問題:

1. 苗株是用水苔做植料, 生長到幾大時才換上蘭石和樹皮?
2. 現在的盆是普通盆, 幾時才換高身蘭盆?
3. 我在花園街找不到膠塑高身蘭盆(最好是透明), 請問在那裡可買到?

Thank you 各位高手
小子 發表於 2009-2-11 12:22:55 |顯示全部樓層
這棵不是苗了,是開花株size...待些時間會開花了
暫不用換盆,開完花先啦
回復

praestans 發表於 2009-2-11 13:31:49 |顯示全部樓層

這棵應該是phap. purpuratum
可參考http://www.orchid.url.tw/myflowers/paphiopedilum/purpuratum.htm
回復

tamjenna 發表於 2009-2-11 14:56:43 |顯示全部樓層
3# praestans
我都希望是這種花 - 香港拖鞋蘭 (因為見過以前有花友說,在繽X的店買花苗,會種出另外一種花呢!)
回復

tamjenna 發表於 2009-2-11 15:01:13 |顯示全部樓層
2# 小子
拖鞋蘭可以用水苔種嗎?
我見通常用蘭石和樹皮種
回復

praestans 發表於 2009-2-11 21:38:47 |顯示全部樓層

全水苔都可以的~ 看你點樣管理~
你可以搵d野"郎"高個盆底, 盡量令盆底透氣~
水苔就8成乾先淋水, keep住微濕就好~
淋水就淋到半濕就好, 如全濕除非你既環境係好通風~
因為一全濕, 而環境唔通風, 好耐都唔蒸發D水份就有機會爛根~
如全水苔種就更加要求通風~~ 水份滯留得太耐加上溫度上升就可能發生爛根~~
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-11 21:51:31 |顯示全部樓層
全水苔都可以的~ 看你點樣管理~
你可以搵d野"郎"高個盆底, 盡量令盆底透氣~
水苔就8成乾先淋水, keep住微濕就好~
淋水就淋到半濕就好, 如全濕除非你既環境係好通風~
因為一全濕, 而環境唔通風, 好耐都唔蒸發D水份就 ...
praestans 發表於 2009-2-11 21:38

好詳細....好全面
回復

praestans 發表於 2009-2-11 22:34:49 |顯示全部樓層
好詳細....好全面
bennyccm626 發表於 2009-2-11 21:51

我只是膽粗粗咁教人, 希望唔好害左人啦...
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-11 23:17:07 |顯示全部樓層
我只是膽粗粗咁教人, 希望唔好害左人啦...
praestans 發表於 2009-2-11 22:34

可以咁詳細~咁好心機....我就做唔到啦!
將自己嘅種植心得講出嚟 , 比別人參考...始終都會幫到人
回復

praestans 發表於 2009-2-11 23:51:19 |顯示全部樓層
你過獎啦~ 可以幫到人, 自己都開心~
希望個個人都可以種出靚花~
回復

praestans 發表於 2009-2-12 01:31:55 |顯示全部樓層

你棵拖鞋生長情況都幾好呀~
看母株一葉比一葉大~又帶隻新芽~
應該離開花的時間不遠~
仲有拖鞋不好直曬太陽wo(正午時間)~
但陽光也是開花的重要原素~
*注意夏天天熱時真係要好注意通風, 不好積水係葉芯到, 真係好易中招(由基部慢慢變黑擴散開去)..就成棵腐爛哂~小心~
回復

praestans 發表於 2009-2-12 01:41:38 |顯示全部樓層

半透明花盆係花墟萬X園有售~
你可以自己去睇睇~
但不知是否你所要的高身蘭盆~
全水苔種, 細盆是正確的~
回復

praestans 發表於 2009-2-12 01:48:24 |顯示全部樓層
換完盆, 蘭花亦要時間去恢復元氣~
不如就等開花之後先換啦~ 最好係春or秋季換盆~
不適當時候換盆, 好容易令拖鞋d根唔適應而打柴...小心~
回復

tamjenna 發表於 2009-2-12 07:57:29 |顯示全部樓層
13# praestans

Thank you Praestans
你好詳盡啊呀!
一於等到秋天, 如無花出, 才換盆呢!
花花是種在室內的, 其實不是好通風的, 所以最後都是要換植料比較好
回復

avery 發表於 2009-2-12 08:40:25 |顯示全部樓層
詳盡而唔真確有咩用吖 ?!

"不適當時候換盆, 好容易令拖鞋d根唔適應而打柴" ??!

咪玩啦 .. purpuratum 花期 12 月至第二年初春, 而家先二月, 家陣都冇花生長期又開始, 要換盆而家簡直係 perfect time 啦 ~ 而家唔可以換盆 ?? 乜理論 ??

"淋水就淋到半濕就好, 如全濕除非你既環境係好通風~
因為一全濕, 而環境唔通風, 好耐都唔蒸發D水份就有機會爛根~" ??!

第一次聽D咁既 "淋到半濕" 既理論 ... 有 water gradient 落差至可以促根, "淋到半濕" 上濕下乾只會令D根唔向下生, 响盆面打蛇餅, 一係唔淋, 一係就淋透水, 呢D幾乎係種過蘭花既人都知既基本理論

"看母株一葉比一葉大~又帶隻新芽~
應該離開花的時間不遠~" ??!

隻母株唔係種出黎, 係一落山就有既, 但個心隻花芽消左苞, 所以至生仔, 如果栽培條件唔理想, 今年年尾係開唔到花既

purpuratum 呢類歸入 maudiae type 嘅拖鞋, 性喜中温高濕怕高温悶熱, 對光線要求唔高, 一般 AV 生得好既地方佢地都生得好, 記住, 温度第一, 稍涼就 perfect ~ 所以响 中央空調既 officer 窗邊都開到花
回復

praestans 發表於 2009-2-12 11:24:49 |顯示全部樓層
我以後唔會亂教人啦..
今次麻煩哂~阿行幫我補鑊~
Thanks~
回復

bennyccm626 發表於 2009-2-12 14:04:21 |顯示全部樓層
我以後唔會亂教人啦..
今次麻煩哂~阿行幫我補鑊~
Thanks~
praestans 發表於 2009-2-12 11:24

仲要去教多 d
唔去講...點知自已方法有冇錯
係錯之中學習!!!!

冇人係神.....神至冇錯!!!
回復

wilson 發表於 2009-2-12 22:41:26 |顯示全部樓層
仲要去教多 d
唔去講...點知自已方法有冇錯
係錯之中學習!!!!

冇人係神.....神至冇錯!!!
bennyccm626 發表於 2009-2-12 14:04

套用你的一番話包容自已...包容別人
開心過每一天
........
大家盡心盡力去教導新人吧 !add10icon
回復

tamjenna 發表於 2009-2-13 14:59:55 |顯示全部樓層
多謝各位回復的高手

我都覺得要從錯誤中學習, 人才會成長, 花一樣會成長
回復