請問是否拖鞋蘭?

作者: tamjenna 發表于 2009-1-10 09:39:13
2303 12

昨天行去花墟, 見到d花很靚, 就買了, 回家後才發現忘了問怎麼種, 現請教各位高手幫忙.

1.  這是否拖鞋蘭? 有無花名?
2.  開花週期是否 春,秋 2季?
3.  幾時是身長期, 幾時是休眠期?
4.  落肥是否在花謝了後落, 直到再見到有花芽出就停?
5.  花謝了後是否一定要換盆?
6.種室內,3-4天淋1次水是否太多?

因為以前種了3次蝴蝶蘭都死了,希望今次會成功,所以比較多問題,請原諒我這個問題人士!!!
bennyccm626 發表於 2009-1-10 10:24:10 |顯示全部樓層
你知道蘭科咁多知識 , 仲問呢隻係唔係拖鞋?
有D怪怪地喎
回復

tamjenna 發表於 2009-1-10 10:47:17 |顯示全部樓層
2# bennyccm626

我都有做功課呀!
我用了1晚時間在 Search 資料, 已經有大概種植技巧, 在此只想 double confirm 自己的資料是否對.

我都說了,自己已經種死了3棵蝴蝶蘭,好希望今次能成功.
回復

bennyccm626 發表於 2009-1-10 10:56:05 |顯示全部樓層
http://www.incharmorchids.com/gallery/details.php?image_id=580

去上面睇吓吖 , 好似係呢隻 ...
回復

bennyccm626 發表於 2009-1-10 11:28:50 |顯示全部樓層

我都係新種蘭花 , 希望有其他人答到你D問題

2.  開花週期是否 春,秋 2季?.....我相信你呢隻得季 , 拖鞋好少有兩季...

4.  落肥是否在花謝了後落, 直到再見到有花芽出就停?......花謝了後落 . 有人話種拖鞋唔使落肥 , 而我就落 3000倍嘅水肥 .每星期至10日一次
5.  花謝了後是否一定要換盆?......视乎植料新舊而定 .
6.種室內,3-4天淋1次水是否太多?......視乎是乎通風

小心夏天 , 夏天應放於陰涼通風嘅地方
回復

Exodus 發表於 2009-1-10 12:48:01 |顯示全部樓層
http://www.incharmorchids.com/gallery/details.php?image_id=580

去上面睇吓吖 , 好似係呢隻 ...
bennyccm626 發表於 2009-1-10 10:56

一定唔係
穎川既花都無得俾你咁平買到
回復

Barry 發表於 2009-1-10 13:18:00 |顯示全部樓層
1# tamjenna
很好的花型,這棵是很不錯的個體.
回復

tamjenna 發表於 2009-1-10 14:25:18 |顯示全部樓層
5# bennyccm626

Thank you for your information
There are very useful.
回復

tamjenna 發表於 2009-1-10 18:39:03 |顯示全部樓層
"舊株好似不能再開花,要等新芽生長後才能再開花"

換盆時,舊株是否不要?
回復

拖鞋蘭 發表於 2009-1-10 19:55:07 |顯示全部樓層
拖鞋蘭開花後,舊株好似不能再開花,要等新芽生長後才能再開花.
popopopo 發表於 2009-1-10 16:54

其實我都想知佢開完花之後係咪成棵會停止生長, 舊株唔再出新根&葉?
回復

bennyccm626 發表於 2009-1-10 20:05:47 |顯示全部樓層
舊株唔會再開花
通常係脚生出另一芽...長大後管理得好就開花.....舊株慢慢黃化....
如再種得壯 , 有可能生兩隻新芽...
拖鞋在非專業環境生得好慢 , 千期唔可以急!
回復

小子 發表於 2009-1-11 00:05:30 |顯示全部樓層
"換盆時,舊株是否不要? "

1. 如果沒必要, 就千萬不要換盆.
2. 舊株主要是提供新芽養份,沒必要不要.
popopopo 發表於 10-1-2009 23:30

我同意
回復

gilbert 發表於 2009-1-11 14:38:17 |顯示全部樓層
14# 小子

我同意too
回復