用邊種香草最夾朱古力呢? 係整情人節朱古力

作者: bobo7604 發表于 2009-2-10 13:38:15
1942 10
用邊種香草最夾朱古力呢? 係整情人節朱古力

我唸住中間盒內有自己種的士多啤梨, 士多啤梨身上塗上朱古力.
圍著盒邊是香草做的軟心朱古力, 計劃將香草磨粉.
因為未試過, 想問下意見
ioksw 發表於 2009-2-10 13:41:24 |顯示全部樓層
嘩!真溫馨, 我地d老鬼就無囉
回復

Minijack 發表於 2009-2-10 13:42:16 |顯示全部樓層
你估薄荷得唔得?
回復

sandylam 發表於 2009-2-10 13:44:31 |顯示全部樓層
我都覺得薄荷夾朱古力唔錯
回復

Mrs.Lee 發表於 2009-2-10 13:51:45 |顯示全部樓層
您的idea非常好, 好有心思, 聽到都 feel 到好 sweet, 品嚐的人一定鍾意, 我都想種定d 士多碑梨, 出年來做情人節禮物.
薄荷 + 朱古力是perfect match.add10icon
回復

hunhun 發表於 2009-2-10 14:01:37 |顯示全部樓層
辣椒都ok wor!!
熱情如火ar!!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-10 15:33:00 |顯示全部樓層

香草係諗住自己種定買現成?
如果買現成,選擇會多好多,例如cinnamon,不過唔係個個都鍾意呢隻味~
除o左香草,都可以用檸檬皮刨到好幼細,混入個軟心朱古力漿入面~

忽然諗到,可以用雲呢拿條,將籽挑出來,連同外瞉& cream一齊煮,攤到溫度適中時倒入朱古力碎塊,攪勻就得~
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-10 16:35:54 |顯示全部樓層
香草係諗住自己種定買現成?
如果買現成,選擇會多好多,例如cinnamon,不過唔係個個都鍾意呢隻味~
除o左香草,都可以用檸檬皮刨到好幼細,混入個軟心朱古力漿入面~

忽然諗到,可以用雲呢拿條,將籽挑出來,連同外瞉& cream一齊煮,攤到溫度適中時倒入朱古力碎塊,攪勻就得~
ChrisTsui 發表於 2009-2-10 15:33

我原全想像唔到係點整呀
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-10 17:05:43 |顯示全部樓層
8# BanbieChan
斑比~
你係唔係想像唔到點整軟心朱古力呀?
我估bobo係整truffle,即係買d truffle shell (好似粒波子咁,但空心o既,頂頭有個細窿),自己唧d朱古力漿入去,然後封頂,外層再碌咕粉~
咁咬開外瞉時,裡面朱古力漿會流出來~
個軟心朱古力漿要用朱古力塊+cream來整,如果想有唔同味道,要o係朱古力漿裡面做手腳,例如加d碎果仁,碎乾果,烈酒...~
有一d材料唔適宜直接加入,例如茶葉,雲呢拿條,咁就要先連同cream煮一陣,令佢出o左味後至加入朱古力塊(朱古力塊唔可以受高溫,會出油)~
我表達得唔好,唔知你明唔明呢?
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-10 17:27:30 |顯示全部樓層
8# BanbieChan
斑比~
你係唔係想像唔到點整軟心朱古力呀?
我估bobo係整truffle,即係買d truffle shell (好似粒波子咁,但空心o既,頂頭有個細窿),自己唧d朱古力漿入去,然後封頂,外層再碌咕粉~
咁咬開外瞉時,裡面朱古力漿會流出來~
個軟心朱古力漿要用朱古力塊+cream來整,如果想有唔同味道,要o係朱古力漿裡面做手腳,例如加d碎果仁,碎乾果,烈酒...~
有一d材料唔適宜直接加入,例如茶葉,雲呢拿條,咁就要先連同cream煮一陣,令佢出o左味後至加入朱古力塊(朱古力塊唔可以受高溫,會出油)~
我表達得唔好,唔知你明唔明呢?
ChrisTsui 發表於 2009-2-10 17:05

唔係你表達得唔好~

係我零煮食常識咋~

不過依家明晒嚕
回復

bobo7604 發表於 2009-2-10 17:29:34 |顯示全部樓層
  其實原本我是想整朱古力糯米滋, 但昨天元宵節食左湯圓慶祝, 所以要改做圓形truffle慶祝情人節.
樣子似牌子Melty , 但是要搓成圓形, 個心軟軟地, 有層唂咕粉在面.
士多啤梨朱古力則上面用另一顏色朱古力唧花, 呵呵
因為男仔都唔鐘意太甜, 所以用水果及香草整淡些...
回復