新手問紅蘿蔔椗, 唔該晒!

作者: bobo7604 發表于 2009-2-9 13:46:44
1180 7
這是新年時煮齋切出來的紅蘿蔔椗, 在封乾傷口五天後放入泥種, 今天發現長出芽仔, 現有以下問題:
(1) 我見有兩個芽仔, 請問是不是要切開佢地?
(2) 長成大芽後是否會下面根部生紅蘿蔔?
(3) 長成大芽後根部不會生紅蘿蔔, 但會開花結種子?

唔該晒
llaus 發表於 2009-2-9 16:23:11 |顯示全部樓層

現所有農業版高手都應好忙
等我扮著"廖化"先啦!:

1. 因插種蘿白頭比起從種籽種起弱d(無根),生存率低一些,最好唔好切開現有兩個芽呀,就算一個唔得,都另一個補上
2. 芽仔長大後是會生出新蘿白來(參附圖)
3. 按理應有花結種籽,但未見過
回復

ioksw 發表於 2009-2-9 16:27:31 |顯示全部樓層
廖化作xx
回復

bobo7604 發表於 2009-2-9 19:20:37 |顯示全部樓層
llaus 唔該晒 而家唔摸佢住, 等大D先搞佢
回復

llaus 發表於 2009-2-9 19:43:38 |顯示全部樓層
bobo7604 呀,
個盆實在太細太淺啦
同時要多淋水(每次少,但密d),保持濕潤,太多水好易浸頡壞佢呀
試過好多個頭才有一個生到蘿白出來
其他都一早上了天堂啦
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 21:15:00 |顯示全部樓層
紅蘿蔔可能要等幾個月至一年先開花wor!!!!
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 21:15:44 |顯示全部樓層
試下浸下生根水吖~~
回復

bobo7604 發表於 2009-2-9 22:13:29 |顯示全部樓層
llaus 唔緊要啦, 還掂都食左過蘿蔔身, 個椗養得大就當獎勵. 最開心的是個過程嘛.

hunhun, 有的是時間啦, 會由佢慢慢生 .
回復