種子可以在那裏買到或者得到(澳門)

作者: 小瘦羊 發表于 2009-2-6 12:59:42
7512 31
我想問下澳門邊到有種子買呀
又或者有咩方法可以取得種子咖
farfeifar 發表於 2009-2-6 15:16:56 |顯示全部樓層
問下kelvinkou 啦hehe~
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 00:44:05 |顯示全部樓層

Yo!

Kelvin 來也~
澳門園藝熱點我都唔係好識, 可能根本就少之又少! 就算有都係又貴又少款選擇, 可以入拱北買, 但d 質素, 我就唔滿意啦! 但係你問到有咩方法可以取得種子, 我好肯定咁話你知, 在短短半年內, 我現在擁有過百種的種子都係由此網相識的花友所送贈, 所以要在此衷心多謝所有花友, 愛死你地! >3<"
你去分享版睇多啲啦~ 如果去香港就買d 香港郵票作回郵啦! 如果你急住想種嘢, 可以問我, 睇吓有d咩種子可以俾你! 有其他澳門花友都有好多種子ga!!! 找佢地傾吓~
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 00:58:16 |顯示全部樓層
我3月頭去澳門比賽, 駛唔駛幫你地買拎過去比你地??
回復

otismavis 發表於 2009-2-7 05:03:59 |顯示全部樓層
不如你o係度直接講你想種乜啦!
話唔定會快過你自己去買
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 14:00:10 |顯示全部樓層
我3月頭去澳門比賽, 駛唔駛幫你地買拎過去比你地??
JOKEVIN 發表於 2009-2-7 12:58 AM

你好~ 你3月頭會去比賽? 比咩賽呀? 八掛吓先~^^
我真係幾需要鉀肥呀T_T 我仲有少少鉀肥可以頂住...
之後就唔知點算好, 又去唔到香港, 缺鉀真係種得唔好... 可以幫我嗎? 謝謝你!
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 14:01:06 |顯示全部樓層
5# otismavis

因為我會睇吓有無種子可以俾佢? 仲快過佢去搵邊度有得買~
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 14:08:30 |顯示全部樓層
拉丁舞國際賽... O係威尼斯人度.....
我3月6日夜晚到3月8日至走, 可以幫你帶過去, 但係你要話比我聽係邊隻喎, 你知我係新人, 驚買錯...
題外話: 澳門有咩平靚正野食呀??( 星期六比賽星期日玩一日至走, 反正有船票酒店贊助)
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 14:17:16 |顯示全部樓層
我3月6日夜晚到3月8日至走, 可以幫你帶過去, 但係你要話比我聽係邊隻喎, 你知我係新人, 驚買錯...
題外話: 澳門有咩平靚正野食呀??( 星期六比賽星期日玩一日至走, 反正有船票酒 ...
JOKEVIN 發表於 2009-2-7 02:08 PM

唔該晒你呀! 真係麻煩晒你啦!!!
我都諗緊想唔用之前喺花墟買嘅高鉀肥, 一粒粒白色石仔咁, 好似好化學...
你用邊隻ga?
其他花友係咪主要用草木灰補充"鉀"? 但係我又唔熟花墟, 講唔到俾你知那一間有得買添! 我試吓問吓其他香港花友, 等佢地俾d 意見我先! 盡快話你知吖! 謝謝!!
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 14:18:28 |顯示全部樓層
題外話: 澳門有咩平靚正野食呀??( 星期六比賽星期日玩一日至走, 反正有船票酒 ...
JOKEVIN 發表於 2009-2-7 02:08 PM

還有,
咁勁ge!! 跳舞比賽!! 加油呀! 我都想去同你打氣添~ 哈哈!

好嘢食... 學馬仔話齋, "Kelvin唔洗食嘢ga!" 我驚我介紹咗D你唔滿意嘅地方, 我會做咗衰人~
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 14:24:07 |顯示全部樓層
唔該晒你呀! 真係麻煩晒你啦!!!
我都諗緊想唔用之前喺花墟買嘅高鉀肥, 一粒粒白色石仔咁, 好似好化學...
你用邊隻ga?
其他花友係咪主要用草木灰補充"鉀"? 但係我又唔熟花墟, 講唔到俾你知那一間有得買添! 我試吓問 ...
kelvinkou 發表於 2009-2-7 14:17

我早兩日至第一次學人播種咋... 所以咩肥打咩肥都未知....
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 14:31:22 |顯示全部樓層
好啦, 咁我問吓人先, 如果你知道鉀肥用邊種最好, 話埋俾我知吖!^^ 我加你好友先~
有無睇花園仔老師d posts? 有排睇, 但係你睇完就基本上識點種嘢ga啦! 學到好多嘢~
回復

R子 發表於 2009-2-7 17:36:42 |顯示全部樓層
一般培養土已好夠種子發芽至成長所用,
加肥料隨時會肥傷植株;
尤其是坊間賣的液體肥料
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-7 18:53:21 |顯示全部樓層
一般培養土已好夠種子發芽至成長所用,
加肥料隨時會肥傷植株;
尤其是坊間賣的液體肥料
R子 發表於 2009-2-7 05:36 PM

不同意, 一般培養土只可以提供足夠養份給植物"吊命", 雖然可能唔會死, 但亦不見得會種得好好
肥傷有可能係因為肥料落得太多, 或沒有稀釋夠, 就直接用落植株或太近根部的地方
但不用肥料係種唔好的, 唔好話結果添! 我自己一開始種嘢有版你睇, 我無落肥料, 只用靚土, 同埋淋水, 種嘅嘢好un囉~ 唔會大!
回復

vicky 發表於 2009-2-11 17:52:25 |顯示全部樓層
3# kelvinkou
请问你现在有什么种子呀?我都在澳门呀
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-11 18:55:56 |顯示全部樓層
15# vicky

不如你講你想種咩啦! 我睇吓有無, 因為要打晒d 名出嚟, 有排打!!!
回復

vicky 發表於 2009-2-11 19:00:14 |顯示全部樓層
16# kelvinkou
甘又系WOO,睇来真系几多下,我想种香草类的,最好容易种,半日照的,你可以介绍给我吗,我未种过香草的.....
我刚刚种了韭菜,不过未出芽,现在有茄子,刚刚开花,其他就没有了
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-11 19:12:00 |顯示全部樓層
哈哈~ 不過我也是未種過香草類呢! 要問吓其他有種香草嘅花友了!~ 我係完全唔識!
韭菜我都無種過, 你播咗幾多日?
回復

inthesky 發表於 2009-2-11 21:19:36 |顯示全部樓層
Kelivinkou, 你好, 自己申請左好耐, 不過就好少講野, 哈...
其實如果只係買鉀肥, 出面市面真係唔多有架, 如果係既, 都係一~二種,
你講的白色石仔, 係其中一隻, 佢的濃度都係最高既...佢講係可以用係有
機用途, 不過好多地方都唔係好比用, 或者就自製用蕉葉
海帶, 海藻做肥lu...不過要out成至少3個月先用得

之前上過大陸, 佢地有一隻有機的鉀肥, 好方便一包細細地, 開成支大可樂
樽, 而且都係8元人仔咋....見時得個2包, 見到立即買左番來啦...^^

希望幫到你啦~
回復

vicky 發表於 2009-2-12 12:57:14 |顯示全部樓層

18# kelvinkou
我种落六七日啦,但都未见芽,今日又种落生菜同番茄,
回復

12下一頁