請教---櫻桃蘿蔔之種法

作者: 小瘦羊 發表于 2009-1-10 13:17:36
2625 6
大家好!
我想問下櫻桃蘿蔔的一些問題
我和同學想在學校種櫻桃蘿蔔
那裏陽光都唔錯
而泥我地就想買一些普通有一粒粒白色的化學泥
但問題係我地唔知d櫻桃蘿蔔要在幾度時才會發芽
因為最近都好涷下
須帶一提我是澳門人來的,我想澳門的温度同香港應該差不多吧!
我想要關於櫻桃蘿蔔種法的一些詳細資料,如何時種好呀,幾度先會發芽到呀,有咩要注意咁啦!
希望大家幫幫手,thank you very muvh!!
kelvinkou 發表於 2009-1-10 15:47:52 |顯示全部樓層
我都是澳門人:D,櫻桃蘿蔔你可以在屋内培育到種子發芽,會發的。但是一出芽你一要立即定植, 以后不移動它。否則蘿蔔会不大= =“ 另外每一棵分開D 種,定植前早點落足基肥,讓它”牛一牛“。 再定期追追肥,就可以了,不難種的。Good Luck!
回復

Edvlau 發表於 2009-1-10 17:00:24 |顯示全部樓層
祝成功!
回復

亞實 發表於 2009-1-10 17:20:33 |顯示全部樓層
差不多一星期發芽
回復

Freestar 發表於 2009-1-10 21:03:07 |顯示全部樓層
我也是澳門的!
自泡泡會較快出芽!~
非常歡迎你!太好了! 又多一個澳門人
kelvinkou 哈哈! 見到你了
加油! 種植非常有趣!  有不懂可以問!
回復

小瘦羊 發表於 2009-1-11 13:14:16 |顯示全部樓層
現在種會唔會太涷
我下午就同同學去買種子
係呀是不是我在室內用個杯加d水放d種子下去,再等佢發芽就得啦
不過我想一開始就種在泥上有無咩不同呀
和它要很多水嗎?
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-12 19:36:53 |顯示全部樓層
6# 小瘦羊

小瘦羊, 一開始就種在泥土的話, 你就決定唔好再移植佢啦! 當然直接種落泥好D啦, 但係有可能會發芽慢D, 分份問題.
所以用水浸其實這是一個催芽的步驟, 只係想佢快d發芽, 粒種子一脹大到層皮裂開咗你就好放佢入泥, 所以頭幾日要睇到實! (預先"吽"定D泥, 落D 花生麩咁啦~)
用水浸種子唔可以成粒完全浸晒, 水位為半粒種子的高度好D, 原因是佢地都要"透氣", 還有的是, 你要日日換水! 唔係加水! 小心D換, 唔好掉晒D種子出嚟呀~
我之前最快第二日有幾粒己發了芽, 差D趕唔切放落泥到種...
祝你成功~
回復