文哥種植記-馬鞍山村编(西蘭花正式開始)

作者: chayote 發表于 2009-1-31 00:45:13
138696 1209
miku 發表於 2010-5-23 01:27:06 |顯示全部樓層
隻貓果樣, 好似我亞婆之前養隻貓叫波波
不過已經係十年前既事了.
回復

miku 發表於 2010-5-23 01:29:35 |顯示全部樓層
廣叔年年都有種合掌瓜!因為合掌瓜好仲意e度d山水,生得好快,結好多果!
合掌瓜收成時,廣叔賣成6元一個!(不過, ...
chayote 發表於 2010-5-23 01:21

d合掌瓜其實係咪要包袋ka???
我見d村民種係由佢ka?
回復

chayote 發表於 2010-5-23 22:55:24 |顯示全部樓層
Me too!我見廣叔d合掌瓜冇用袋袋,馬鞍山度d果蠅似乎5仲意食合掌瓜,反而仲意d節瓜,冬瓜,苦瓜....
我上次在廣叔即摘即買合掌瓜時,d合掌瓜係裸露甘生長,我就甘摘下來比錢!
不過安全起見,我勸你都係包翻d合掌瓜!
回復

chayote 發表於 2010-5-23 23:21:33 |顯示全部樓層
不過已經係十年前既事了
============================
e d  白毛貓係好得意!
回復

miku 發表於 2010-5-24 01:29:27 |顯示全部樓層
不過已經係十年前既事了
============================
e d  白毛貓 ...
chayote 發表於 2010-5-23 23:21

乖果時真係好得意, 不過都好大脾氣kaadd4icon
不過佢已經唔係度好耐lu, 我亞婆而家無養貓
只係養左一隻唐狗看門口
回復

miku 發表於 2010-5-24 01:31:42 |顯示全部樓層
Me too!我見廣叔d合掌瓜冇用袋袋,馬鞍山度d果蠅似乎5仲 ...
chayote 發表於 2010-5-23 22:55

唔知係咪合掌瓜d皮厚所以唔中意
好似茄子咁, 我從來都唔會笠袋ka, d果繩係唔中意茄子ka.
仲有青椒都唔洗笠袋, 但係其他果d唔笠袋會無得食
回復

chayote 發表於 2010-5-24 12:40:29 |顯示全部樓層
唔知係咪合掌瓜d皮厚所以唔中意
好似茄子咁, 我從來都唔會笠袋ka, d果繩係唔中意茄子ka.
仲有青椒都唔洗笠袋, 但係其他果d唔笠袋會無得食
=====================================
但係花老C d合掌瓜照笠Wo!即是可能有風險!
回復

chayote 發表於 2010-5-24 20:37:15 |顯示全部樓層

今日出左沙田
三位人兄今日放左落沙田地
白瓜(越瓜),勝瓜,廣叔黃毛

勝瓜

白瓜(越瓜)

上次播的黃葉菜心出曬芽,等食

比勝瓜的棚棚+黃葉菜心

再播黑葉白菜,播前番好地+落基肥先!

播黑葉白菜

上次播的圓青莧菜,又係等食

回復

chayote 發表於 2010-5-24 21:11:19 |顯示全部樓層

抗水抗熱的黃菜心真是好品種!又5算難種!
回復

適少少 發表於 2010-5-24 22:02:03 |顯示全部樓層
文哥仔,
白瓜喺咪你至愛呢?...add4icon
掰開白瓜..然後..審少少鹽落白瓜度..就咁生食..好好味架〈童年回憶〉add6icon
回復

kerorozIL 發表於 2010-5-24 22:11:46 |顯示全部樓層
D泥一PAT PAT咁
回復

chayote 發表於 2010-5-24 23:37:01 |顯示全部樓層
回復 450# 適少少
白瓜喺咪你至愛呢?...
掰開白瓜..然後..審少少鹽落白瓜度..就咁生食..好好味架〈童年回憶〉
============================================
我吾係好清楚喺咪我至愛wo!因為我未食過ga!就係因為我想試食(街市/超市冇得賣)
等我種到的話,洗乾淨試你個方法先!
回復

chayote 發表於 2010-5-24 23:40:10 |顯示全部樓層

回復 451# kerorozIL
D泥一PAT PAT咁
=====================================
因為青莧塊田未完全整好就開地,再+落雨,D泥末一PAT PAT lo!
死la!今日仲用e塊地種埋白瓜Tim !
回復

miku 發表於 2010-5-24 23:55:58 |顯示全部樓層
我中意你呢個瓜棚呀, 我都諗住買番一個add6icon
回復

chayote 發表於 2010-5-25 00:09:57 |顯示全部樓層
我見花墟街有得賣(賓紛器才店)
平者好似69元,貴者好似138元一個!
我沙田(學校對面)果度係見到有剩e d 瓜棚,未即刻囉尼用並塞d發左根的瓜米落泥,吾西煩答棚
e d平面式瓜棚好呀!可以節省好多空間,佔泥面的位好小!可以在地面種菜!係馬鞍山上面只用傳統的三角柱瓜棚,甘就小左好多空間,種小好多野!
回復

kerorozIL 發表於 2010-5-25 16:29:02 |顯示全部樓層
茄子=矮瓜
chayote 發表於 2010-5-21 00:19

哦,我入世未深,SORRY
回復

適少少 發表於 2010-5-25 16:46:43 |顯示全部樓層
回復 407# chayote

我個仔都有打War Game...大你一歲..衰大駛 ..冇錢買裝備...周時...打到傷晒.....活該。     
回復

chayote 發表於 2010-5-25 21:43:28 |顯示全部樓層
哦,我入世未深,SORRY
kerorozIL 發表於 2010-5-25 16:29

吾緊要la!好快入世深la !
回復

chayote 發表於 2010-5-25 21:47:26 |顯示全部樓層
回復  chayote

我個仔都有打War Game...大你一歲..衰大駛 ..冇錢買裝備...周時...打到傷晒.....活 ...
適少少 發表於 2010-5-25 16:46

好慘ah!打War Game都算易受傷,我比人打菸頸腳,個FD手流血o
下次著厚褲,厚衫,就冇甘易打傷
回復

chayote 發表於 2010-5-26 00:55:00 |顯示全部樓層
既然d腳瓜走曬,婷日睇下巴西莓!
回復