網上賣 POODLE SANDY 大話精勁嬲 !!! 想買 POODLE 既人請睇

作者: carlo 發表于 2009-1-30 03:55:42
9539 47
prodorothyhkg 發表於 2009-2-1 19:01:11 |顯示全部樓層

順便一提, heartgard細狗 for  max 10kg狗用,而且藥劑不平均分配於肉粒上,所以不能只服半粒,美國好似見過有其他牌子比 5kg以下小狗用,你可以 search 下 HK有冇得賣
好似叫 MILBEMYCIN A (唔係記得好清楚)
回復

claudiatang 發表於 2009-2-1 21:13:14 |顯示全部樓層
細狗若少放在地上行走的話,惹上牛蜱熱的機會不大,而且市區也不及郊區這麼多蚊蟲,所以不用餵太多藥,始終有副作用。我都覺得心絲蟲每月服好過一年打一針。不可能有這麼長時間的效用。
回復

四少 發表於 2009-2-1 22:07:01 |顯示全部樓層
用frontline 48小時前唔好沖涼,怕不足夠油脂去 spread out d藥,後48小時內不用沖涼,怕洗走藥水, frontline + 話可以24小時前後可涼涼,即藥滲得較快
你隻多多得 2kg唔使用一支咁多, 細狗 frontline + for max 10kg狗, ...
prodorothyhkg 發表於 2009-2-1 18:42

o.. 用錯晒 tim .. 剛用濕紙巾幫佢抺頸毛, 真係唔知用前唔可沖涼 又唔知原來可以唔洗成支用 ...
下個月我曉嫁喇, 無其他小狗, 呀嫂子住得唔近 & her 小狗真唔小, 大多多1/2, 一支應唔夠兩小狗用, 一支用唔晒都幾浪費 ...
回復

martini 發表於 2009-2-1 23:02:32 |顯示全部樓層
支持踢爆個無良狗販 d 衰野...
亦支持領養, 我家自 Piva & Martini 以後都是領養回來的...
買狗亦冇錯, 只要誠諾照顧到佢一世, 愛錫佢....
...
回復

martini 發表於 2009-2-1 23:09:07 |顯示全部樓層

一些 資料...
係之前我在其他網頁 post 過的.....
關於 Frontline....
用左 frontline, 上左狗身既牛蜱係會死既! 就算隻牛蜱無吸到血, 狗既皮膚都有葯力,
最長48小時內, 隻牛b一定死; 但如果隻牛蜱帶有牛蜱熱, 最少24小時, 先會將牛蜱熱傳給狗狗;
但第24-48小時係個 time gap........ 如果碰巧就係滴 frontline 既前後兩日, 咁就好易中招....
Vet 再次提到 HONG KONG 地方唔可以同外國比, 外國可能真係 4 week 一次係OK既 但香港可能就唔得.... 咁呢邊診所話 2 星期一次....咁.... 我諗要視乎天氣氣候而決定喇.....
我住西貢, 早晚放狗, 逢 weekend 佢地會行山, 所以佢地係 3 weeks 滴一次,
另外佢地個身我 spray  Marigold instead of frontline spray, Marigold係天然放虫劑,
屋企同車, 我用 Biokill

Revolution 唔防牛蜱........
我再問過 Vet.......用 Revolution 防蚤, 防心絲虫, 疥癬虫, 但就唔防牛蜱.........
回復

martini 發表於 2009-2-1 23:13:32 |顯示全部樓層
仲有 dorothy 講得岩架, 如果佢地身上冇虱就吾使用 plus,
vet. 都話 plus 係殺埋d 虱蛋,
如果一向打理得乾淨, frontline spot 就 OK 架喇
回復

四少 發表於 2009-2-2 00:44:16 |顯示全部樓層
其實 frontline 滴劑我都係第一次用, 以前用 Revolution +
frontline 噴劑 (平時 workdog 唔用, 真係出街去 多狗/行山/草地/沙灘等 地方 先用)

Biokill 我用來噴花, 勁好用
回復

四少 發表於 2009-2-2 00:48:00 |顯示全部樓層
我諗, 下年轉返用 revolution + 噴劑 (出街用)
反正 多多 都未認真係街上行過跑過, 睇佢腳底就知 ...
一粒粒軟林林 ...
佢係切頭切尾的住家狗, 出到大街唔曉行 ...
回復

hellokitty_971 發表於 2009-2-2 10:14:00 |顯示全部樓層
驗係最快捷且叫人早安心的方法, 不過有 d vet 係唔係都驗
驗又要講 vet 的經驗, 其實有 d 問題唔驗, 都可就病徵去判定.
四少 發表於 2009-2-1 00:06

無錯,講得岩~
回復

carlo 發表於 2009-2-2 16:40:18 |顯示全部樓層
carlo
母體傳給下一代 毛囊虫 , 呢個問題係好嚴重
無可能用曾有 毛囊虫 的 母犬 作繁殖犬 (種犬)
沒記錯, 毛囊虫 係不能杜絕.
事能嚴重, carlo 你不如把這訊息在 poopooclub 公開

毛囊虫 有得醫, 不過就好煩, 要定 ...
四少 發表於 2009-2-1 15:22

mory 唔係我架 , 係 BLOGER 架 , 我都知會好難攪 , 因為我以前隻沙皮有 , 真係一生一世咁 "CHI" 到實 !   我只係睇唔過眼 , 咁既人 就係 自己 BLOG  POST 左出黎 !   跟住佢又係佢自己個 BLOG POST 反野話我同 TUNE TUNE ,  我見佢咁做 , 我就開左個 POST :   http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=34193  網上賣 POODLE SANDY 大話精 - 加左 3 條 HKPET 既 LINK 交代成件事 ,   已經係 POOPOOCLUB 開左 TOPIC , 希望好 D 人睇到啦 !  THX
回復

carlo 發表於 2009-2-2 16:47:14 |顯示全部樓層
"而且沖涼早2日 or 遲2日亦可以控制" 呢句唔係好明
哎呀 ... 剛幫 DOR DOR (英文好似無咁 "梁" ) 用 frontline+ ... 嘩, 一支勁多, 攪到頸毛濕晒 ...

等我再搜下, 刨下 d 相關資料先, 瘙生命週期 / 腸胃寄生虫  ...
四少 發表於 2009-2-1 15:29 [/quote]

我都有呢個問題 , 真係好濕 , 又驚佢地互相 "食" 到 , 所以我會用細風風筒吹乾 , 原來用 Revolution revolution.jpg 係唔使再杜蟲 ,  我唔知 , 仲餵左添 執便器.jpg ......
回復

carlo 發表於 2009-2-2 16:55:43 |顯示全部樓層
o.. 用錯晒 tim .. 剛用濕紙巾幫佢抺頸毛, 真係唔知用前唔可沖涼 又唔知原來可以唔洗成支用 ...
下個月我曉嫁喇, 無其他小狗, 呀嫂子住得唔近 & her 小狗真唔小, 大多多1/2, 一支應唔夠兩小狗用, ...
四少 發表於 2009-2-1 22:07

但係獸醫叫我用晒一支比 MYMY - 佢 1.3 KG
我又係餵半粒 Heartgard Plus - CHECK 左原來唔可以咁餵 ....... 但係我想停 Heartgard Plus ,  我唔想狗狗  ( 好娘添 HEHE ) 吸收咁多毒 ...... 但係又怕佢地出事  !
回復

carlo 發表於 2009-2-2 16:57:32 |顯示全部樓層
支持踢爆個無良狗販 d 衰野...
亦支持領養, 我家自 Piva & Martini 以後都是領養回來的...
買狗亦冇錯, 只要誠諾照顧到佢一世, 愛錫佢....
...
martini 發表於 2009-2-1 23:02

您講得好岩 !  好似四少咁味幾好
回復

carlo 發表於 2009-2-2 16:58:26 |顯示全部樓層
順便一提, heartgard細狗 for  max 10kg狗用,而且藥劑不平均分配於肉粒上,所以不能只服半粒,美國好似見過有其他牌子比 5kg以下小狗用,你可以 search 下 HK有冇得賣
好似叫 MILBEMYCIN A (唔係記得好清楚) ...
prodorothyhkg 發表於 2009-2-1 19:01

THANK YOU !
回復

carlo 發表於 2009-2-2 17:01:53 |顯示全部樓層
細狗若少放在地上行走的話,惹上牛蜱熱的機會不大,而且市區也不及郊區這麼多蚊蟲,所以不用餵太多藥,始終有副作用。我都覺得心絲蟲每月服好過一年打一針。不可能有這麼長時間的效用。 ...
claudiatang 發表於 2009-2-1 21:13

我家 2 隻狗狗都好少出街 ,  2 隻食既用既一樣 , 有滴頸 , 噴有機防蚤 - 行完東涌都染上牛蜱熱 !
http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=28789
回復

carlo 發表於 2009-2-2 17:23:19 |顯示全部樓層
一些 資料...
係之前我在其他網頁 post 過的.....
關於 Frontline....
用左 frontline, 上左狗身既牛蜱係會死既! 就算隻牛蜱無吸到血, 狗既皮膚都有葯力,
最長48小時內, 隻牛b一定死; 但如果隻牛蜱帶有牛蜱熱, 最 ...
martini 發表於 2009-2-1 23:09

http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=28789 真係好易中 !  仲要醫好耐添 !   大家都要小心 !
回復

carlo 發表於 2009-2-2 17:25:12 |顯示全部樓層
我諗, 下年轉返用 revolution + 噴劑 (出街用)
反正 多多 都未認真係街上行過跑過, 睇佢腳底就知 ...
一粒粒軟林林 ...
佢係切頭切尾的住家狗, 出到大街唔曉行 ... ...
四少 發表於 2009-2-2 00:48

"revolution + 噴劑 (出街用) " ----- > ME TOO 呀 !

咁大少姐係咁架啦 ! HEHE ~
回復

carlo 發表於 2009-2-2 17:26:06 |顯示全部樓層
無錯,講得岩~
hellokitty_971 發表於 2009-2-2 10:14

讚成 !
回復

四少 發表於 2009-2-2 19:51:31 |顯示全部樓層
您講得好岩 !  好似四少咁味幾好
carlo 發表於 2009-2-2 16:57

no, 我好現實, 如果環境唔許何, 真係唔養得
我又唔會怪人唔要 狗狗, 只要佢有幫小狗善後找個好住家, 唔好扔佢出街
真係好現實但有 d d 良心, 總之隻狗係我, 病左我一定俾 $$ 醫, 唔得會同 vet 商議
在我個人而言, 無話一生一世, 如果自覺比唔到隻狗基本需要 (陪佢), 放棄幫佢找個好主人亦唔係一件壞事, 除非心底係貪心為 $$ 賣狗 ...
點都好, 狗隻最重要係有人陪, 其他都變得唔重要 ... 身為 香港 人, 地方細生活節拍快且緊張, 要是養狗是一件不快樂的事就不應強為承諾而養佢 ... 要知道主人唔開心, 狗仔知道嫁, 佢知佢會給你壓力 or 負慮而作出不同程度的回應, 最終都唔係 happy ending ...
要養佢, 就要得宜, 唔係疼錫佢有 $$ 醫佢就由佢痴肥, 呢 d 自以為是狗痴四處去罵人因環境而棄狗的人, 比棄狗的人更為討厭, 我會更欣賞地盆佬 & 短期看更狗的關係, 總比那些把人的角度看作狗兒的需要, 將個人的感受當成理所當然的去養狗, 人與狗的關係來得自然 ...

在 咸田灣 的狗, 可說是有人養, 亦可說是流浪狗, 什麼可吃的也吃, 病了自己去找草吃, 傷了死了也沒人去理會, 但我認為佢地比那些痴肥狗更為幸福, 只少可自由自在, 偶爾也有人陪 ...   

carol 你有無去 www.dchome.net 呢個討論區, 將呢個 seller 用帶有 毛囊虫 的 母犬 作為 種犬 公開啦, 就係呢 d 人, 只為 $$ 令 毛囊虫 散播開去 ... 真係可惡 ...
回復

carlo 發表於 2009-2-3 18:17:36 |顯示全部樓層
no, 我好現實, 如果環境唔許何, 真係唔養得
我又唔會怪人唔要 狗狗, 只要佢有幫小狗善後找個好住家, 唔好扔佢出街
真係好現實但有 d d 良心, 總之隻狗係我, 病左我一定俾 $$ 醫, 唔得會同 vet 商議
在我個人而言,  ...
四少 發表於 2009-2-2 19:51

四少 , 您都講得好岩 ,  無人知將來會發生咩事 , 但係有好多放棄狗狗 /貓貓既人都只係因為佢教得唔好 , 令狗狗 / 貓貓行為上令人討厭 , 就咁就放棄左 !  當日我都係咁係 BLOG 接收左 DIDI http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=2602) , 點知一轉頭 , 人地就去領養過隻 BB 貓 !  當時我真無心裡一沉  - 吓 ...... 唔乖就唔要佢 ? 不過呢 D 當然係個人攪選擇啦 ! 隻貓 DIDI 周圍大小便左年幾 , 次次我心灰時時候 , 貓義工都有叫我放棄佢 - 其實大家都唔想既 !  不過我成日都同我老公講睇多個月先 .....睇多個月先 ......... 而家都年幾啦 !  佢雖然仲係好驚人 ,  不過都好過初初啦 !  

我都唔希望 D 人只係貪得意咁玩玩吓 ..... 佢地都有感覺架 .....
回復