網上賣 POODLE SANDY 大話精勁嬲 !!! 想買 POODLE 既人請睇

作者: carlo 發表于 2009-1-30 03:55:42
9516 47
http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=34193
******** 其中小小內容********
好灰呀 ! 呢個世界係咪真係有 D 咁既人 ?
"從來無對你朋友做過任何一句傷害佢既留言" ----> 天網灰灰呀 SANDY ! 當晚妳打電話比我叫我 DEL 左妳既番言 , 我係同妳講左我係街 , 有証人見過妳既 PM 架 ! 真係好彩 , 有咁多人睇到 - 否則妳又會話我屈妳 !

"買左tunetune番去有狗瘟腸炎,期間我時不時有同你聯絡...你從來都無提起" ----> 係 ! 係我錯 ! 我當妳朋友 , 我見妳要 LAW 政府錢 , 咁賣狗都係當妳比 2 個女既使用都好應該 , 所以我無同人講 TUNE TUNE 有病 , 但係妳個人會反轉 D 野講既 ?

"岩岩掉左隻帶菌既狗" ---> 我唔係妳 ! 我有人性架 ! 我隻狗係係獸醫院醫到佢死架 ! 佢亦都無返過屋企 ! 如果係我屋企傳染到會 24 小時咁快 CHECK 到 ?

"比toy 大d" ---> 妳咁都話係比 TOY 大 D 呀 ? 妳以後唔使賣狗啦 ! 大話精 !

"仲3個星期先兌現 " ---> 我買之前問左賴生 ( 妳叫哥哥果個 )架 ! 唔得我會同第 2 個買 , 做生意既野唔肯味算 LAW ! 當日妳有無比行家價我呀 ? 我當比朋友賺 LAW ! 妳問吓賴生 , 如果 D 狗比我細佬會唔會收 , 同幾錢收 ! 妳自己咩都唔知 , 以為自己賣埋呢 D 大陸仔可以過得骨 - OK ! 唔該妳放長雙眼 !

妳要我再數都有架 !

有 2 個 BLOG 都同佢買過狗 !

http://hk.myblog.yahoo.com/bobod ... ?mid=1318&suc=1

http://hk.myblog.yahoo.com/morylii
irishuen 發表於 2009-1-30 09:48:15 |顯示全部樓層
1# carlo

好可憐呀...我2隻狗仔都係買返黎, 有一隻都係差不多的原因(未杜蟲+年幼+似狗瘟)而死掉(前後只係養左11日),
問佢有冇打針, 佢話有, 頭果幾日就好活潑..之後就....睇左獸醫都醫唔好
我睇過一d 網站, 話係旺角賣d 狗都有狗瘟, 千祺唔好去旺角買, 即使要買狗, 都要去d 有信譽,
有打針, 仲要打電話去check 下係唔係真係有間咁既獸醫先得!(雖然有人話會官商"歐"結),
最緊要check 清楚隻狗隻先好帶佢返屋企, 分格狗仔觀察一排, 先好同佢玩

呢個世界就係有d 咁既人, 真係唔明, 狗都係一條命, 佢都有生命, 難道就因為佢唔識講野去控訴你, 你就可以漠視!!
佢都係我個寶貝, 對於呢d 咁既seller, 社會既寄生蟲, 人渣, 我討厭至極!

carlo, 你都唔好咁嬲啦....照顧好目前的狗仔...同下次小心d...
回復

carlo 發表於 2009-1-30 13:51:59 |顯示全部樓層
1# carlo

好可憐呀...我2隻狗仔都係買返黎, 有一隻都係差不多的原因(未杜蟲+年幼+似狗瘟)而死掉(前後只係養左11日),
問佢有冇打針, 佢話有, 頭果幾日就好活潑..之後就....睇左獸醫都醫唔好
我睇過一d 網站, 話係 ...
irishuen 發表於 2009-1-30 09:48

多謝您 !  我只係唔希望其他人會再比呢 D 人騙 ! 錢 - 錢錢 - 狗狗係生命 , 要 LAW 佢當商品 , 都要好好對待佢地 , 呢係咁樣虐待佢地 !   真係越講越嬲 !
回復

irishuen 發表於 2009-1-30 15:11:55 |顯示全部樓層
3# carlo

唔好咁嬲啦, 公開佢既衰野, 等多d 人知, 唔好俾佢d 咁既人扼!
回復

BANANA 發表於 2009-1-30 19:27:08 |顯示全部樓層
我從不買狗,都係隨緣,第一隻狗松鼠人地比的
而家呢隻都係一孖送黎,再比左隻女比朋友。
賺錢野好多人都會無所不用其極......
回復

四少 發表於 2009-1-30 19:51:23 |顯示全部樓層
前文後理我都無咩心機睇, 呢 d 問題時不時有 ...
唔老實賣家, 只能做生客呃新手 ...
poodle size 有一定標準, 不過 11個月大前係仲未大定 (一般 9~11個月變大得最快), 所以好難講, 因為會就餵多少而改變體型, 如要細身的, 最多就咀形去判斷 or 買月數大 d 細身的.

carlo 如果你想要細身 poodle, 我可問下以前我認識的寵物店還有沒有繁殖細身 poodle.
回復

carlo 發表於 2009-1-31 03:14:58 |顯示全部樓層
3# carlo

唔好咁嬲啦, 公開佢既衰野, 等多d 人知, 唔好俾佢d 咁既人扼!
irishuen 發表於 2009-1-30 15:11

我都係咁諗 !
回復

carlo 發表於 2009-1-31 03:16:43 |顯示全部樓層
我從不買狗,都係隨緣,第一隻狗松鼠人地比的
而家呢隻都係一孖送黎,再比左隻女比朋友。
賺錢野好多人都會無所不用其極......
BANANA 發表於 2009-1-30 19:27

真係唔明 , 賣一隻狗有幾多錢 JE !   搞到咁 !  人格何價 ?
回復

carlo 發表於 2009-1-31 03:22:06 |顯示全部樓層
前文後理我都無咩心機睇, 呢 d 問題時不時有 ...
唔老實賣家, 只能做生客呃新手 ...
poodle size 有一定標準, 不過 11個月大前係仲未大定 (一般 9~11個月變大得最快), 所以好難講, 因為會就餵多少而改變體型, 如要細 ...
四少 發表於 2009-1-30 19:51

多謝 四少 , 我唔係要搵多隻 POODLE ,  而家 TUNE TUNE 係大過 14 吋 , 不過我地一直都好錫佢 ,  唔通佢大隻就唔要佢咩 !   只係 SANDY 講野太過份 , 佢無諗過我會睇到佢既大話 JE !   其實食幾多唔會影響得幾多 , 我見我細佬都係開長兜比狗狗 , 佢都 OK !

THANK YOU!
回復

四少 發表於 2009-1-31 15:24:21 |顯示全部樓層
若無記錯 14 吋 係迷你, 不過佢仲未大定
我以前隻 poodle 就 12 吋 toy size , 7個月大時帶佢返屋企
不過都係我唔好, 去完寵物展, 拎左好多鑵頭, 咪比佢食囉 ...
一個月大左 2/3 , 好明顯果隻, 因為本來跟朋友的 松鼠 仲細小小, 過左一個再見面先知大左咁多, 但都只係 12 吋高.
我對狗的 size / 重量 都幾著重, 不過自己成日忍唔住手怕佢地病餵的營養保健食品太多,
著重 size / 重量, 都係為佢地健康著想, 特別係我以前的 八哥, 點都唔可以過重. 睇過書, 狗係餓得, 幼犬足夠就 ok, 成犬 8成 飽.

今日帶 多多 打針, 本來諗住幾舊水打一年一支的 預防針, 等左半粒鐘, 最後950 落樓, 預防針/心絲虫針/驗心絲虫/刮皮驗寄生虫 加支 消痰滴耳, vet 仲建議我下個月打多支 預防針/洗牙/body check/絕育 add8icon
前前後後花了兩粒鐘, 我唔中意帶狗睇 vet 因為係又貴又等好鬼死耐. 都話左已 絕育, 洗牙又要全身麻醉,最後我去左 petshop 買支 牙gel 打算自己同佢刷睇下情況如何, 又買除 耳毛粉/企水樽/小食/玩具 ...  又唔見 5 舊幾 ...

返到屋企同佢內耳大洗 .. add4icon

養狗花費/心神/時間 都唔少 ... add2icon
回復

hellokitty_971 發表於 2009-1-31 22:25:16 |顯示全部樓層
檢查多d係好,但係有d醫生會叫你驗咩驗咩,其實就無病,但係逐樣收錢都幾金~
回復

四少 發表於 2009-2-1 00:06:37 |顯示全部樓層
檢查多d係好,但係有d醫生會叫你驗咩驗咩,其實就無病,但係逐樣收錢都幾金~
hellokitty_971 發表於 2009-1-31 22:25

驗係最快捷且叫人早安心的方法, 不過有 d vet 係唔係都驗
驗又要講 vet 的經驗, 其實有 d 問題唔驗, 都可就病徵去判定.
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-1 00:57:16 |顯示全部樓層
我以前隻 poodle 就 12 吋 toy size , 7個月大時帶佢返屋企
不過都係我唔好, 去完寵物展, 拎左好多鑵頭, 咪比佢食囉 ...
一個月大左 2/3 , 好明顯果隻, 因為本來跟朋友的 松 ...
四少 發表於 2009-1-31 15:24

四少,心絲虫針唔安全呀,前2-3年美國有報告指出有好多狗因此 c 咗,藥廠有見及此有改良裝==>藥性輕咗,呢隻針出咗5-6年都冇乜進步,我之前都跟LA的同事帶隻雜犬去睇獸醫,我自然發揮女人強項,八得就八,個 VET 都建議食藥比較安全,我返到HK search 吓d web都發現有此問題
回復

四少 發表於 2009-2-1 01:39:39 |顯示全部樓層
四少,心絲虫針唔安全呀,前2-3年美國有報告指出有好多狗因此 c 咗,藥廠有見及此有改良裝==>藥性輕咗,呢隻針出咗5-6年都冇乜進步,我之前都跟LA的同事帶隻雜犬去睇獸醫,我自然發揮女人強項,八得就八,個 VET 都建議食藥 ...
prodorothyhkg 發表於 2009-2-1 00:57

e ... 我以前養狗係用滴頸果 d ...
今日拎前主人比我張針卡, 去到 vet 話只係 心絲虫針, 咁我見都有打開, 諗一年一次都幾方便咪打埋囉 ...
依家打左, 仲要唔要每月食 ? 不過, 心絲虫 在 香港 普及麼 ...
今日仲買左 frontline+ (佢前主人只用雜牌噴劑除蝨), 心絲虫 口服藥又邊仲好, 仲有, 需唔需要食返次杜虫藥以防萬一呢, 多多 無刷 patpat ...
有時都唔想比佢用咁多毒藥 ... 真係怕佢咁細隻唔受得又怕呢 d 化學野會小小咁留係佢體內, 命都短幾年 ...
多多 只有 2 kgs 嫁 ...
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-1 01:56:18 |顯示全部樓層

住市區蚊會少d,如果藥太重會怕牠受唔住,可以出年先比佢食,心虫藥 heartgard 可以啦,呢隻藥 vet 賣左好多年,都算安全,呢隻藥話可以順便殺死9種虫(唔係好記得),但唔包 tapeworm,所以要定時比杜虫藥佢食,尤其是出街狗,通常3-4個月一次,睇下邊種牌子而定
下次買frontlne 唔使 plus啦,如果狗狗有蝨在身上先會生旦,如果定時用藥就唔會有蝨亦唔會有旦,而且沖涼早2日 or 遲2日亦可以控制,少d毒藥真係會好d
回復

carlo 發表於 2009-2-1 15:02:56 |顯示全部樓層
一個月大左 2/3 , 好明顯果隻, 因為本來跟朋友的 松 ...
四少 發表於 2009-1-31 15:24

我 NEPTUNE 一定最少都係 MINI 啦 !    唔關食野事既 , 我隻比熊又係咁養 , 仲細過 NEPTUNE , 其實唔係佢咁寫我  , 又攪到 MORY ( http://hk.myblog.yahoo.com/bobod ... ?mid=1318&suc=1

http://hk.myblog.yahoo.com/morylii

第 3 個痛心既狗主http://hk.myblog.yahoo.com/mummu ... tion=next&suc=1
) 咁我都唔會出聲架 !  一心開開心心買隻狗返屋企 , 原來要睇一輪醫生既 - 好番就話 JE !

您口硬心軟呀四少 , 其實您都好錫佢呢 !
回復

carlo 發表於 2009-2-1 15:09:31 |顯示全部樓層
e ... 我以前養狗係用滴頸果 d ...
今日拎前主人比我張針卡, 去到 vet 話只係 心絲虫針, 咁我見都有打開, 諗一年一次都幾方便咪打埋囉 ...
依家打左, 仲要唔要每月食 ? 不過, 心絲虫 在 香港 普及麼 ...
今日仲買 ...
四少 發表於 2009-2-1 01:39

真係全部都毒黎架 !  我 D 貓狗食 HEAT GUARD ,  不過可能會停 .... 我家小雪中毒 , 唔會咩原因 - 少得一樣得一樣 !
滴Revolution好像安全 D ( 係網睇 ) ,  滴左頸都可以有機會染上牛蜱熱 , 噴埋 FORNLINE 出街先安全少少 .....
回復

四少 發表於 2009-2-1 15:22:48 |顯示全部樓層
carlo
母體傳給下一代 毛囊虫 , 呢個問題係好嚴重
無可能用曾有 毛囊虫 的 母犬 作繁殖犬 (種犬)
沒記錯, 毛囊虫 係不能杜絕.
事能嚴重, carlo 你不如把這訊息在 poopooclub 公開

毛囊虫 有得醫, 不過就好煩, 要定期打好多支針, 而且隻狗隻會好辛苦, 身體帶有臭味勁痕, 脫毛 & 皮膚會腐爛發黑, 狗隻會易爪傷自己因而感染其他問題, 醫好後會在免疫力低的時間再病發, 病發的時候狗跟主人都唔會好受.
回復

四少 發表於 2009-2-1 15:29:39 |顯示全部樓層
住市區蚊會少d,如果藥太重會怕牠受唔住,可以出年先比佢食,心虫藥 heartgard 可以啦,呢隻藥 vet 賣左好多年,都算安全,呢隻藥話可以順便殺死9種虫(唔係好記得),但唔包 tapeworm,所以要定時比杜虫藥佢食,尤其是出街狗, ...
prodorothyhkg 發表於 2009-2-1 01:56

"而且沖涼早2日 or 遲2日亦可以控制" 呢句唔係好明
哎呀 ... 剛幫 DOR DOR (英文好似無咁 "梁" ) 用 frontline+ ... 嘩, 一支勁多, 攪到頸毛濕晒 ...

等我再搜下, 刨下 d 相關資料先, 瘙生命週期 / 腸胃寄生虫 資料再去決定幫唔幫 多多 杜虫 ...
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-2-1 18:42:54 |顯示全部樓層

用frontline 48小時前唔好沖涼,怕不足夠油脂去 spread out d藥,後48小時內不用沖涼,怕洗走藥水, frontline + 話可以24小時前後可涼涼,即藥滲得較快
你隻多多得 2kg唔使用一支咁多, 細狗 frontline + for max 10kg狗,你用半支or 2/3支已經足夠啦(千祈唔好只用 1/5支,用量係計10kg狗的皮膚面積),用剩半支唔要啦,或者問你呀嫂有冇細狗用啦
回復

123下一頁