地獄草臺 - 病至得閒拍照...

作者: Pinkcat 發表于 2009-1-25 15:43:57
3337 19

想學吓整香草食品,所以順手學埋種花。 種咗一個星期又到過年喇...都幾好玩吖
Pinkcat 發表於 2009-2-3 10:38:54 |顯示全部樓層
不過都未有計點樣post d 相出嚟, 好煩呀~~
回復

軒軒 發表於 2009-2-3 10:50:44 |顯示全部樓層
用小畫家更改呀!
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-3 11:28:01 |顯示全部樓層
我剩係試到响"個人空間"改咋, 今晚再試吓你既建議先 (coz 相safe 咗响屋企部機度...) 祝我好運吧~
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-3 11:40:58 |顯示全部樓層

呢個係 linking, 我再試吓啦~
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-3 11:43:41 |顯示全部樓層

咦, 乜 post linking 又得既........ 雖然是年初一拍的, 都已全開花了~ Yeah!

刀媽的年花 - 海棠與水仙

花墟的年花 - 風信子與三色堇
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-3 12:54:15 |顯示全部樓層

嘻嘻 . . . .

歡迎你加入種毒樂園呀

加油呀
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-4 01:28:59 |顯示全部樓層
唏,中毒事件陸續有來~

這是目標一號 - Rosemary。 待月中就用來沖茶及浸油

目標二號 - Mint 。 留來做香草朱古力,尚待革命成功!
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-8 00:47:44 |顯示全部樓層

加相 - 種籽的... 真的中毒了~

風信子完成任務,入土重種

(左起) 甜粟米、荷蘭豆 from 老公做了WWF捐款人收到的 、指天椒 from 太公 、 車厘茄 from Carmen_mama 、 檸檬羅勒 from sudathip2002 謝謝各位善長花友~
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-8 00:53:43 |顯示全部樓層
唉... 我都同你一樣====>中左毒冇得救...
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-8 13:30:51 |顯示全部樓層
我以為個窗臺容量有限,幾棵已夠玩,誰知... 而家棵三色堇仲有埋種籽添....日後好忙矣~
回復

任志剛 發表於 2009-2-8 14:57:26 |顯示全部樓層
請問Rosemary如何沖茶及浸油?
回復

R子 發表於 2009-2-8 15:03:16 |顯示全部樓層
我種左毒好多年下,大大話話都6、7年
都唔知點算好
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-9 09:55:21 |顯示全部樓層
請問Rosemary如何沖茶及浸油?
任志剛 發表於 2009-2-8 14:57

我睇書同雜誌講: 將Rosemary 搞下來, 洗淨風乾, 就是沖花茶的材料。有明神醒腦功用(讀夜書人良品); 一小支折下來洗淨風乾, 就可以放進橄欖油瓶upgrade 做香草橄欖油...

因為是Bun X 買苗仔種大, 修剪過一次, 諗下個星期再大棵d就收成換泥試吓囉~ (查實買時有成6吋幾, 我唔明點解會話係苗仔...)
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-9 10:00:01 |顯示全部樓層
唉... 我都同你一樣====>中左毒冇得救...
JOKEVIN 發表於 2009-2-8 00:53

R子 & JOKEVIN : 初初我同事講,我都唔信咁outgoing既人都可以失驚無神中毒, 坐定定換泥施肥...算吧啦, 我們還是努力為我們的花花草草謀幸福好了...
回復

Pinkcat 發表於 2009-3-6 13:47:50 |顯示全部樓層
立春的種籽不經不覺成長了~

荷蘭豆 - 仍鵟立雞群帶出, 要用花架支撐了! 亦要拖肥了
辣椒 (分享from 太公)  - 哇哇哇!有蚜蟲呀!!! 努力捉蟲中.... 同時拖肥
車厘茄 (分享 from Carmen_mama) & 檸檬羅勒 (分享 from sudathip 2002) 小苗初長成, 力追中 . 而則茄茄帶出半個葉位!
貓草 (分享 from erica) - 一盆發了三數條, 已上繳貓鬚伴糧佐食. 雖然看似不合口味, 但亦一口食盡..... 咦, 那我咪要買來種???

好想快點 post 相, 希望今日部 notebook 生性行得到吧......
回復

breadtree 發表於 2009-3-6 23:23:14 |顯示全部樓層
16# Pinkcat

等睇靚相
回復

Pinkcat 發表於 2009-5-10 21:55:47 |顯示全部樓層

初初以為傻貓偷草食, 剛好這兩日病了在家, 傻貓整天寸步不離, 窗外的草草都可以攪成咁.....

唔通真係要吊CD, 或者擺"實Q"??
回復

pinocchio 發表於 2009-5-11 08:17:46 |顯示全部樓層
咦 ~ pinkcat ~ 街坊wor ~ 你住文昌文英文蔚文苑文耀文景文華定文輝 ??? 我舊時住文耀 ~ 你放響窗臺驚唔驚吹跌落街 ?? 雖然果度一向都鍾意高空擲物 ~ ~  
p.s.有冇去過神燈食飯 ???
回復

Pinkcat 發表於 2009-6-25 10:05:38 |顯示全部樓層
19# pinocchio

Really? 原來呢個 web 真係好多街坊噃! 早排至有街坊花友响Blog 度相認. 我家陣住文英.

神燈少食, 我們食和記同豐昌多d~
回復