返回列表 發新帖

ht333147 請進

作者: 四少 發表于 2009-1-24 00:59:03
8726 53
newbie 發表於 2009-4-18 13:25:51 |顯示全部樓層
x'mas candy
紅 變粉 or 雙色 (白花紅邊)..

http://i178.photobucket.c ...
四少 發表於 2009-2-25 23:26

very nice !! 唔知有無結到種子可以分享呢 ^^

近期我都鐘意海棠 唔知是不是唔夠光, 我的比較淺色.
IMG_0022 (Small).JPG
IMG_0047 (Small).JPG
回復

ht333147 發表於 2009-4-18 14:48:12 |顯示全部樓層
四少應該沒有安排留種.
我的竹節海棠有授粉, 如果成功可以分享給你試試
回復

四少 發表於 2009-4-21 01:05:17 |顯示全部樓層
very nice !! 唔知有無結到種子可以分享呢 ^^

近期我都鐘意海棠 唔知是不是唔夠光, 我的比較淺色.
newbie 發表於 2009-4-18 13:25

剪枝條比你插, 我都係 ht333147 分享給我的
你那白花不錯, 若唔介意可多跟 ht333147 交流

ht333147 i'm so sorry ... 壞消息, 你那在 繽紛 買左多次都失敗那品種, 是我暫時唯一失敗的插葉 .... 去完旅行回來, 相信是天氣悶熱爛了 ....
哎呀 ... 依家 d 海棠 開始抵唔住熱, 印加之火 基葉已經開始熱死 .....
回復

四少 發表於 2009-4-21 01:07:48 |顯示全部樓層
四少, 很久未見你上來.
你葉插繁殖的秋海棠如何了, 近來我天台受到惡茵侵襲, 傷亡慘重,
想拿些備份來補充, 可以嗎?
有預感這兩天的雷雨是給我殺菌的. ...
ht333147 發表於 2009-4-17 00:06

sorry, 剛見字 ... 好呀 ... call 我, 我睇下自己留 d 中意的 ... 其餘的 return 比你 ... 哈哈 ..
卷葉的長得好多好快 ...
回復

ht333147 發表於 2009-4-21 09:59:16 |顯示全部樓層
如無意外, 這幾天我都在香港, 時間6:30, 老地方, 日子你定,
蘇州回來, 有無手信?
黃山我約20年前去過, 當時遍地野草苺, 現在還有沒有?
回復

newbie 發表於 2009-4-22 13:30:31 |顯示全部樓層
剪枝條比你插, 我都係 ht333147 分享給我的
你那白花不錯, 若唔介意可多跟 ht333147 交流

ht333147 i'm so sorry ... 壞消息, 你那在 繽紛 買左多次都失敗那品種, 是我暫時唯一失敗的插葉 .... 去完旅行回來, 相 ...
四少 發表於 2009-4-21 01:05

四少 thanks in advance  
回復

newbie 發表於 2009-4-22 13:33:26 |顯示全部樓層
四少應該沒有安排留種.
我的竹節海棠有授粉, 如果成功可以分享給你試試
ht333147 發表於 2009-4-18 14:48

thanks ht333147 too
回復

ht333147 發表於 2009-4-22 14:58:29 |顯示全部樓層
47# newbie

你是想要 Xmas candy? 如是, 可以在地鐵沿線給你.
這花原來是鮮紅色, 四少給它美白了, 那個牌子有這樣好效果, 請問四少.
竹節海棠授粉看來有兩個成功, 不過還要等它成熟.
回復

四少 發表於 2009-5-16 12:31:02 |顯示全部樓層
高鮮 真係幾勁 ... 加埋 活力素 ...
這盆萌芽時間破了我家最快插葉長芽的記錄 ... 而且芽數多, 隻隻芽都長得很快 & 健康 ...
你給我的兩片卷葉, 因為雙轉, 就給我每葉分為四分的插 ... 出奇的完美 ... 沒爛, 差不多同一時間出芽 ...

回復

ht333147 發表於 2009-5-16 13:05:22 |顯示全部樓層
只貼深色的, 淺色的未貼, 看來你特別喜歡艷麗的品種?
這兩個品都安全, 如覺得可觀, 慢慢欣賞, 不要褻玩就是.
目前你有的品種都是觀葉為主, 要不要多花的?
那個B.'Pinafore Sport' 終年開花不絕, 極艷麗. 合你脾胃.
雖是竹節型, 也不算太大, 只怕多愁善感的看著花開花落會胡思亂想.
回復

四少 發表於 2009-5-16 13:50:25 |顯示全部樓層
只貼深色的, 淺色的未貼, 看來你特別喜歡艷麗的品種?
這兩個品都安全, 如覺得可觀, 慢慢欣賞, 不要褻玩就是.
目前你有的品種都是觀葉為主, 要不要多花的?
那個B.'Pinafore Sport' 終年開花不絕, 極艷麗. 合你脾胃.
...
ht333147 發表於 2009-5-16 13:05

兩個插埋一齊嫁 ...
B.'Pinafore Sport' or others 暫不想種, 因地方有限
我依家 d 海棠 都有開花 ... 只係開左我都唔知 ... 如 印加之火 ...
回復

ht333147 發表於 2009-5-16 19:00:52 |顯示全部樓層
51# 四少
淺色的是這樣, 葉色草黃, 葉邊紋棕紅色
回復

四少 發表於 2009-5-16 20:08:49 |顯示全部樓層
51# 四少
淺色的是這樣, 葉色草黃, 葉邊紋棕紅色

ht333147 發表於 2009-5-16 19:00

將個盆分開一半, 咪兩種囉....
我分開每種一邊 ... 一人一半位 ....
回復

ht333147 發表於 2009-5-16 21:04:40 |顯示全部樓層
53# 四少
被迫同居
回復