小寶學種花 - 天竺葵

關閉 [複製鏈接]
作者: 小寶 發表于 2009-1-23 20:50:35
7113 75
小寶 發表於 2009-2-12 21:06:25 |顯示全部樓層

yuwaiman 發表於 2009-2-12 09:36 AM

Me 2
回復

Donder 發表於 2009-2-13 16:37:37 |顯示全部樓層
57# yuwaiman
敏敏, 你的天竹竺原來大有來頭啵 ! D葉紋會隨著氣溫而轉變, 涼D, 凍D, 個黑眼圈就深色D, 暖D, 熱D, 個黑眼圈就退色些, 再熱D, 就黃葉, 落葉架啦 !
回復

Donder 發表於 2009-2-13 16:41:18 |顯示全部樓層
你地就好啦, 可以拉大隊去打劫公主個皇宮 !
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-13 17:02:24 |顯示全部樓層
57# yuwaiman
敏敏, 你的天竹竺原來大有來頭啵 ! D葉紋會隨著氣溫而轉變, 涼D, 凍D, 個黑眼圈就深色D, 暖D, 熱D, 個黑眼圈就退色些, 再熱D, 就黃葉, 落葉架啦 !  http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/cwwany/ ...
Donder 發表於 2009-2-13 16:37

咁落咗葉之後係咪要收埋佢渡夏架
回復

Donder 發表於 2009-2-13 17:33:43 |顯示全部樓層
咁落咗葉之後係咪要收埋佢渡夏架
yuwaiman 發表於 13/2/2009 17:02

在HK, 點樣才是正確方法渡夏, 我唔識呀 ! 點過寒冬我就知 !   不過, 我林, 到HK好熱時, 她又黃晒葉, 咁剪去黃葉, 放在通風陰涼處都可以掛 ! N 年前, 我在HK在露台也種過, 夏天時, 都是放在露台角, 夠光的, 不過就晒唔到, 佢都過到夏天架 !
回復

小寶 發表於 2009-2-13 20:27:33 |顯示全部樓層
哎,我呢度好熱架, 要搵個陰涼位俾佢都幾難~
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-13 21:45:25 |顯示全部樓層
哎,我呢度好熱架, 要搵個陰涼位俾佢都幾難~
小寶 發表於 2009-2-13 20:27

me 2 la, my roof is so hot ah
回復

cobie 發表於 2009-2-16 18:50:08 |顯示全部樓層
小寶,多謝你的小苗,會悉心照顧.唔想浪費你的心意.見完你之後去左買泥,見到天竹竺花花,本來想買,但想起今早天台的情況,即打消唸頭,下次先買.
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-16 20:40:08 |顯示全部樓層
剛上完天台, 大風都傻咗
回復

小寶 發表於 2009-2-18 13:52:45 |顯示全部樓層
小寶,多謝你的小苗,會悉心照顧.唔想浪費你的心意.見完你之後去左買泥,見到天竹竺花花,本來想買,但想起今早天台的情況,即打消唸頭,下次先買.
cobie 發表於 2009-2-16 06:50 PM

唔洗客氣呀, 泥係要經常買架喇....hehe...
前幾日大風d, 呢幾日又無咩風喎, 天台真係好當風架, 要諗諗點搞~
昨天影的天竺葵, 真係越開越有, 仲有花菖伸緊出來
回復

Donder 發表於 2009-2-19 04:03:14 |顯示全部樓層
嘩! 小寶, 種得好好好靚呀, 唔講, 唔似第一次種呀 ! D 葉, 越睇越恨死我啦, 我現在冬天種在室內的幾棵, D葉只是青BB, 一D黑眼圈都無呀, 睇到我流晒口水啦, 唯有寄望春天快D黎啦 ! :-)
回復

hshyz 發表於 2009-2-19 10:05:11 |顯示全部樓層
好喜欢天竺葵啊!
可惜我的好多天竺葵,去年都仙去了,可能是我不够尽心.
回復

小寶 發表於 2009-2-19 11:41:59 |顯示全部樓層
嘩! 小寶, 種得好好好靚呀, 唔講, 唔似第一次種呀 ! D 葉, 越睇越恨死我啦, 我現在冬天種在室內的幾棵, D葉只是青BB, 一D黑眼圈都無呀, 睇到我流晒口水啦, 唯有寄望春天快D黎啦 ! :-) ...
Donder 發表於 2009-2-19 04:03 AM

講開又講, 我都覺得葉果d圈圈淺色左~
基本上我都無咩特別野整過, 都係培苗, 然後轉盆加肥, 陽光一日幾個小時~
回復

小寶 發表於 2009-2-19 11:42:35 |顯示全部樓層
好喜欢天竺葵啊!
可惜我的好多天竺葵,去年都仙去了,可能是我不够尽心.
hshyz 發表於 2009-2-19 10:05 AM

唔好傷心, 再種過~
係呢, 唔知佢可唔可以越夏的呢?
回復

hshyz 發表於 2009-2-19 13:52:06 |顯示全部樓層
唔好傷心, 再種過~
係呢, 唔知佢可唔可以越夏的呢?
小寶 發表於 2009-2-19 11:42

是啊,今年打算再种,从种子开始
越夏越冬都不容易哦
回復

小寶 發表於 2009-2-19 20:48:58 |顯示全部樓層
我都要努力幫佢越夏
回復