小寶學種花 - 天竺葵

關閉 [複製鏈接]
作者: 小寶 發表于 2009-1-23 20:50:35
7115 75
Donder 發表於 2009-2-1 01:43:50 |顯示全部樓層
donder, 你知唔知幾時會開哂呀??

小寶, 如果HK的天氣未熱的話, 她的花長開長有, 照一般的花咁落肥比佢就得架啦, 開到夏天, 到天氣熱到佢頂唔順時, 佢就玩完啦 ! 或小心幫佢渡夏啦!
回復

Donder 發表於 2009-2-1 01:47:01 |顯示全部樓層
D 葉, 越睇越靚 ! 新的一年, 你真是花開富貴, 來個好兆頭, 今年你一定大豐收啦 !  :-)
回復

小寶 發表於 2009-2-1 01:54:39 |顯示全部樓層
donder, 你知唔知幾時會開哂呀??

小寶, 如果HK的天氣未熱的話, 她的花長開長有, 照一般的花咁落肥比佢就得架啦, 開到夏天, 到天氣熱到佢頂唔順時, 佢就玩完啦 ! 或小心幫佢渡夏啦! ...
Donder 發表於 2009-2-1 01:43 AM

其實我未種過花,其實係點俾肥呢?
回復

小寶 發表於 2009-2-1 01:56:25 |顯示全部樓層
D 葉, 越睇越靚 ! 新的一年, 你真是花開富貴, 來個好兆頭, 今年你一定大豐收啦 !  :-)
Donder 發表於 2009-2-1 01:47 AM

多謝祝福!donder你都要花開富貴喔!  
下層有d葉變左色,可能前排好凍,凍傷左,上面果d都ok啦,記得話我知點落肥呀!
回復

Donder 發表於 2009-2-1 02:24:31 |顯示全部樓層
其實我未種過花,其實係點俾肥呢?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(15).gif
小寶 發表於 1/2/2009 01:54

吓 ! 種左咁靚靚的花花, 未比過肥佢 ! ! 買的花肥有液體狀, (開水, 臨落泥到, 開幾多水, 睇說明書, 我通常, 兩星期落一次肥水) 有一支支小棒狀的肥, 可直接插入泥, 等他自己慢慢溶, 又是睇包裝說明啦, 又有小粒粒狀, 可直接舖放落泥面, 臨水時, 佢自己會慢慢分解. OK ! ?
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-1 11:36:11 |顯示全部樓層
好開心啊, 我發現有一棵出咗棵了
回復

小寶 發表於 2009-2-1 12:55:23 |顯示全部樓層
吓 ! 種左咁靚靚的花花, 未比過肥佢 ! ! 買的花肥有液體狀, (開水, 臨落泥到, 開幾多水, 睇說明書, 我通常, 兩星期落一次肥水) 有一支支小棒狀的肥, 可直接插入泥, 等他自己慢慢溶, 又是睇包裝說明啦, 又有小粒粒狀 ...
Donder 發表於 2009-2-1 02:24 AM

我只係話第一第種花, 但係我都有俾過肥佢, 我俾骨粉同花生夫水囉, 種菜用加嘛  
唔該哂呀, 以後仲有好多野要請教你呢~
回復

小寶 發表於 2009-2-1 12:57:23 |顯示全部樓層
好開心啊, 我發現有一棵出咗棵了

yuwaiman 發表於 2009-2-1 11:36 AM

敏敏你果棵的花花係咪黃色架?!花花,你快d開花啦add6icon      
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-1 13:01:08 |顯示全部樓層
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-1 13:06:31 |顯示全部樓層
敏敏你果棵的花花係咪黃色架?!花花,你快d開花啦add6icon      
小寶 發表於 2009-2-1 12:57

佢好似係白色架
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-1 13:07:47 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(111).gif快http://a5556.myweb.hinet.net/msn/e_word/ew%20(92).gif開http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(111).gif快http:// ...
BanbieChan 發表於 2009-2-1 13:01

公主, 我仲心急啊, 好佢開花啊
回復

Donder 發表於 2009-2-2 06:51:21 |顯示全部樓層
佢好似係白色架
yuwaiman 發表於 1/2/2009 13:06

我估唔係白色, 也不是黃色, 敏敏, 開花記得post上來啊, 等睇你朵花花啊 !
回復

Donder 發表於 2009-2-2 06:56:13 |顯示全部樓層
我只係話第一第種花, 但係我都有俾過肥佢, 我俾骨粉同花生夫水囉, 種菜用加嘛  
唔該哂呀, 以後仲有好多野要請教你呢~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif ...
小寶 發表於 1/2/2009 12:55

哈.....哈.....原來我會錯意, 如天氣適合, 佢都好粗生, 比咩肥,  骨粉, 花生夫, .....都係唔係咁緊要, 都是肥遮 ! (個人意見)  
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-2 08:03:21 |顯示全部樓層
我估唔係白色, 也不是黃色, 敏敏, 開花記得post上來啊, 等睇你朵花花啊 !
Donder 發表於 2009-2-2 06:51

咁你估係咩色啊
回復

Donder 發表於 2009-2-3 01:50:15 |顯示全部樓層
咁你估係咩色啊
yuwaiman 發表於 2/2/2009 08:03

唔.....唔.......唔係單色, 我估是粉紅混淺粉紅, 我估下架咋 ! 係呢, 你播種時, 唔知既咩 ! ?
回復

nuage 發表於 2009-2-3 01:57:14 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2009-2-1 12:57

有花啦﹗恭喜哂﹗
回復

小寶 發表於 2009-2-5 00:28:16 |顯示全部樓層
花花開到第四朶了

仲發現有另一個球長大中
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-5 10:19:26 |顯示全部樓層
今朝上去睇仲未開花噃, 點解咁耐都未開架, 人地好心急架
回復

Donder 發表於 2009-2-5 15:10:03 |顯示全部樓層
37# 小寶
長開長有呢 !  D花花好靚,    D 葉紋越睇越靚, 恨死人啦 !
回復

小寶 發表於 2009-2-6 00:51:21 |顯示全部樓層
係咩, 原來長開長有架! D葉紋好似用噴筆噴左D色上去咁, 好得意
我估去你度種D色仲靚呀!
回復