第2年番種的風信子 - 成功開花

作者: tigger 發表于 2009-1-21 18:38:26
3054 15

這是我第2年番種的風信子呀!  好開心再次開到花!

評分

查看全部評分

carmen 發表於 2009-1-21 21:31:46 |顯示全部樓層
不如你講下你點樣係第一年開完花之後處理果球到今年開花丫~
回復

Oskar 發表於 2009-1-22 00:53:46 |顯示全部樓層
carmen 發表於 2009-1-21 21:31

我都好想知~~
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-22 07:25:24 |顯示全部樓層
carmen 發表於 2009-1-21 21:31

係啊, 分享吓你嘅經驗啦, 我都好想知架
回復

tigger 發表於 2009-1-22 10:44:52 |顯示全部樓層
花開完之後,cut左支花柱,盡量保持d葉,繼續種。
到一天d葉都枯晒就不要再給水。我只係放埋一邊,到d泥都乾晒。不過我不時都用手按下個球根,睇下有冇腐爛。到9月尾就放左入雪櫃雪60天。

評分

查看全部評分

回復

pauline 發表於 2009-1-22 10:57:35 |顯示全部樓層
好叻啊, 咁唔使次次都要掉左, 先cut左支花用水插? 等球根再給多些肥料, 種蘭花老師說叫我們開了第1朵就成支花cut出來插水, 那麼第2年再長出更好的花.
回復

tigger 發表於 2009-1-22 12:10:14 |顯示全部樓層
yes, 可以留番多d養份.
不過我又想結種子, 所以我開完花先cut, 我怕一早cut出來會結唔到種子
回復

David 發表於 2009-1-22 13:18:33 |顯示全部樓層
Tiger, so how did your 種子 do last year?  
Did it work?  So ancious to know
回復

tigger 發表於 2009-1-22 14:21:55 |顯示全部樓層
不過上年唔識留起, 但今年都有結, 所以今年試下 
回復

Tiger 發表於 2009-1-22 21:09:48 |顯示全部樓層
結子的樣子是怎樣的.
回復

四少 發表於 2009-1-22 22:57:15 |顯示全部樓層
今年 d 花係咪比上年少左 ?
你住邊區 ...
努力 ... 想知佢 "口係" 香港 可以維持開花幾多年 ....
回復

tigger 發表於 2009-1-23 12:57:17 |顯示全部樓層

3個球,有多左又有少左
說來話長
等我慢慢講你地知
回復

tigger 發表於 2009-1-23 15:13:59 |顯示全部樓層
呢度其實係有3個風信子球根既. 分別係黃紅藍3色.
都係在上年農曆年前買的. 不過嗰時只係揀選大頭,唔記得睇佢d根。
返到屋企先發現得好少根,都唔夠企好個頭. 諗住d根會繼續生…點知上來睇到JenniferC既分享先知要保住d根,因唔會再生架喇….嗰時真係驚連花都出唔到. 好彩佢地d花都生得唔錯,不過d葉就好短好少。
其實我都係本住一試既心態去留球
回復

tigger 發表於 2009-1-23 15:17:53 |顯示全部樓層
黃色的因上年出左3支花柱, 耗得太盡,而葉亦都太短太少,所以球根唔可以好好咁成長。雖然依家係最弱既一棵,不過都好叻仔分左5組葉(係唔係叫”芽”)。
紅色的就只出左少少花,唔係好掂。
藍色的係最靚,上年得1支花柱,今年就有一大一細。
回復

UFO 發表於 2009-1-27 17:26:42 |顯示全部樓層
上年開完花掉了出露台,完全無理,無死到,今年還可開到花!add6icon
回復

laukiki 發表於 2009-2-26 01:22:23 |顯示全部樓層
我D風信子都啱啱開完花,依家得返D葉,仲諗住掉左佢地,依家都係放埋一邊等下年開花先....!
回復