紅蜘蛛@車厘茄...怎麼辦?

作者: tigger 發表于 2008-10-1 13:43:41
2280 13
今日發現車厘茄上有好多紅蜘蛛...好多...好多....可以點做?
bbc123 發表於 2008-10-1 14:34:18 |顯示全部樓層
可用辣椒水
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-10-2 16:29:38 |顯示全部樓層
蕃茄都有紅蜘蛛?
辣椒水有無用呀?因為我之前種既辣椒都俾紅蜘蛛玩謝左。

原帖由 tigger 於 2008-10-1 13:43 發表
今日發現車厘茄上有好多紅蜘蛛...好多...好多....可以點做?
回復

bearbear 發表於 2008-10-2 17:19:29 |顯示全部樓層
可否 post 相睇吓?
聽講蕃茄可治紅蜘蛛!!!
睇花草樹木版,"自製殺蟲劑"係咁話.
回復

angelpui 發表於 2008-10-3 00:32:51 |顯示全部樓層
我睇過下一本書(係書局睇,唔記得叫咩名),辣椒同蕃茄都係茄科植物,所以唔好用返辣椒水來做"自製殺蟲劑",因為辣椒本身係比較容易受病菌感染
回復

farfeifar 發表於 2008-10-3 00:34:10 |顯示全部樓層
用藥law~苦楝油好得的!
回復

tigger 發表於 2008-10-3 22:38:38 |顯示全部樓層
幾棵都有好多. 怕染到其他植物,而又冇其他位可以分隔開佢地...
我忍痛棄左喇....
回復

Freestar 發表於 2008-10-4 08:44:05 |顯示全部樓層
用牛奶吧!
我都在試用中....幾有效!
回復

alilovebyj 發表於 2008-10-4 09:14:20 |顯示全部樓層
  用牛奶可行的話,可能係三聚氰胺有效!等d紅蜘蛛結石,就必死無疑!
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-4 14:30:27 |顯示全部樓層
牛奶... 小心趕走紅蜘蛛... 野黎第種蟲!
我之前d紅蜘蛛俾我搞掂得7788啦...
我係咁做ge:
第一次, 首先用膠紙"癡"晒佢, 都幾噁心ga! 要一粒蟲一條絲都唔剩! 有d白色嘅係幼蟲, 照殺, 好考眼力! 小心唔好整爛d 葉, then 噴水沖下所以葉, 葉背都要
之後日日keep 住check! 每塊葉都check清楚, 一有就"癡"!
數量減少後... 繼續check... 葉有班點就啫係有蟲... 過幾日可能會又有番... 因數量少我塑性用手! 膠紙太煩了! 用手beet爆佢地! 係咪好勇呢!
結果我無拔掉任何葉, 一樣搞掂佢地... 所有受感染過嘅植物生出黎嘅新葉都無點點lu!
回復

llaus 發表於 2008-10-4 15:09:16 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-4 14:30 發表
我係咁做ge:
第一次、首先用膠紙"癡"曬佢、都幾噁心ga! 要一粒蟲一條絲都唔剩! 有d白色嘅係幼蟲、照殺、好考眼力! 小心唔好整爛d 葉、then ...

kelvinkou妳好野
勁!
要比十個叻妳!!
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-10-4 15:36:31 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-4 14:30 發表
我係咁做ge:
第一次, 首先用膠紙"癡"晒佢, 都幾噁心ga! 要一粒蟲一條絲都唔剩! 有d白色嘅係幼蟲, 照殺, 好考眼力! 小心唔好整爛d 葉, then ...

嘩好大工程喎~~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-4 18:51:13 |顯示全部樓層
過獎過獎!
我都驚佢地再出現... 但一出我又會beet爆晒佢地! 所以最緊要keep 住 check 同埋一有即beet就得啦!
回復

惡姨 發表於 2008-10-4 19:35:56 |顯示全部樓層
D紅蜘蛛通常會喺葉底到, 如果要用藥, 就要葉面葉底都要噴, 今日上完堂剛剛先講完病蟲害, 不過, 全部都係講緊用化學農藥嫁, 如果你想用, 我可以比個名你,不防一試, 但用左要三星期後先好收割...
回復