全日沒陽光直射可以嗎??

作者: nwss54510 發表于 2009-1-20 23:43:24
3043 21
我家每日只有下午2~5點有陽光可以射入我家到, 而我d紫羅蘭又放係d比較高既位置, 基本上果個位係冇陽光直接射得到的,
咁可以種得好嗎??
孖吉 發表於 2009-1-20 23:58:34 |顯示全部樓層
咁樣種到都未必會開花架
你睇吓可唔可以俾佢隔住窗紗晒太陽丫,如果唔係太熱會幾好架
回復

nwss54510 發表於 2009-1-21 10:08:48 |顯示全部樓層
原本重諗住佢地唔可以晒太陽先買個高身架回來
看來要再諗下點樣放佢地好了
回復

evacatcat 發表於 2009-1-21 10:09:05 |顯示全部樓層
我d紫蘿蘭都無太陽照, 不過就放嚮窗台, 向東北, 夏天朝早有陽光 (六點半至十一點), 冬天無陽光...
不過冬天都有花開無問題呀....
回復

Fleur 發表於 2009-1-21 13:24:38 |顯示全部樓層
其實av唔一定要陽光, 一般白光管都可以種花, 有無見過好多時一啲department store都有種av, 而且仲生得好好.
回復

nwss54510 發表於 2009-1-21 13:36:52 |顯示全部樓層
我d紫蘿蘭都無太陽照, 不過就放嚮窗台, 向東北, 夏天朝早有陽光 (六點半至十一點), 冬天無陽光...
evacatcat 發表於 2009-1-21 10:09

我個窗台係向西北的, 對面重要有坐山, 所以我家日照時間真係唔係好長..
襯新年開大假試下一d放係窗邊, 一d放上架, 睇下有冇影響先~
回復

nwss54510 發表於 2009-1-21 13:38:27 |顯示全部樓層
其實av唔一定要陽光, 一般白光管都可以種花, 有無見過好多時一啲department store都有種av, 而且仲生得好好.
Fleur 發表於 2009-1-21 13:24

普遍白光管就可以了?? 我之前睇過d 舊post話要用for植物用的光管才有用的嗎??
如果得既話, 咁我可以好安心咁放佢係地書枱上"照燈"呢
回復

孖吉 發表於 2009-1-21 14:23:42 |顯示全部樓層
普遍白光管就可以了?? 我之前睇過d 舊post話要用for植物用的光管才有用的嗎??
如果得既話, 咁我可以好安心咁放佢係地書枱上"照燈"呢
nwss54510 發表於 2009-1-21 13:38

如果用 22" T5 節能光管,距離葉面 8-9 吋計,光度大約是 1200lux,同陰天放在窗前的光度差不多,記住每日唔好只照佢2~3小時就算,起碼都要照8小時架
回復

evacatcat 發表於 2009-1-21 18:25:50 |顯示全部樓層
我個窗台係向西北的, 對面重要有坐山, 所以我家日照時間真係唔係好長..
襯新年開大假試下一d放係窗邊, 一d放上架, 睇下有冇影響先~
nwss54510 發表於 2009-1-21 13:36

其實向西北係乜野時間有太陽晒呢? 黃昏?
會晒幾耐到呢?
回復

孖吉 發表於 2009-1-21 18:40:36 |顯示全部樓層
其實向西北係乜野時間有太陽晒呢? 黃昏?
會晒幾耐到呢?
evacatcat 發表於 2009-1-21 18:25

西 - 下午/黃昏
北 - 夏天最熱果一兩個月
咁晒多晒少要睇方位有幾正o勒 (呢個問題都係屋主自己最清楚)
回復

nwss54510 發表於 2009-1-21 20:25:35 |顯示全部樓層
其實每日晒到入黎既時間唔係太多, 要晒到入我放av時, 都要下午3點幾了,
大約5點幾到就會日落西山了的丫
回復

markc 發表於 2009-1-21 20:36:17 |顯示全部樓層
有時D野好難講架.如果窗前有面白墻折射D光過黎.好多時都足夠種AV喇.
回復

evacatcat 發表於 2009-1-22 10:41:14 |顯示全部樓層
我淨係覺得夏天有太陽晒下,會生得快d囉
冬天就慢好多...
d插葉出左根好耐,但都仲唔出芽仔...
回復

nwss54510 發表於 2009-1-22 11:14:55 |顯示全部樓層
我淨係覺得夏天有太陽晒下,會生得快d囉
冬天就慢好多...
d插葉出左根好耐,但都仲唔出芽仔...
evacatcat 發表於 2009-1-22 10:41

即係點都要比d陽光佢晒下先會健康d啦~
回復

CarolTse 發表於 2009-1-23 18:31:11 |顯示全部樓層
我想問, 陽光太勁會點呢? 我屋企向東南, 早上開始有陽光, 下午2點幾先冇咁晒.....
我放係窗台, 會有咩問題呢? add3icon
回復

孖吉 發表於 2009-1-23 20:59:56 |顯示全部樓層

會熱死 (夏天), 包盆,短葉柄,中心實晒 .......
av 係唔可以直接晒太陽架,中午光度係佢地受光上限o既幾陪,唔好試呀
要用窗帘隔光,或者用白色的反射光
回復

CarolTse 發表於 2009-1-24 02:58:22 |顯示全部樓層
唔該晒, 咁我知點解我棵AV會生成咁喇! add2icon
回復

Fleur 發表於 2009-1-24 18:30:12 |顯示全部樓層
7# nwss54510

我又唔覺一定要咁professional,我嘅畫老師嘅studio放咗N咁多盆AV, 全部都口喺用白光管, 開得好好呀.
回復

winwin-g 發表於 2009-2-10 23:25:11 |顯示全部樓層
evacatcat 發表於 2009-1-21 10:09

想請教,我的窗台都是向東北,但種黎種去都開唔到花,重有什麼要注意???請指教!!thx!
回復

evacatcat 發表於 2009-2-11 09:44:52 |顯示全部樓層
想請教,我的窗台都是向東北,但種黎種去都開唔到花,重有什麼要注意???請指教!!thx!
winwin-g 發表於 2009-2-10 23:25

why 咁奇怪? 我果d有好多花喎... 而且d花期仲好長, 開左兩個月都仲未謝... 謝晒隔兩個月又再開過...
你有無落肥架? 落乜野肥? 我每個星期都落一次肥架...
我用花寶有日文字果隻(粉紅色樽), 佢寫住話唔駛開稀, 但我會開稀少少先用囉

不過唔知關唔關隻肥事, 我d花好畸型... 單瓣變重瓣, 重瓣既變左單瓣...
真係吹漲...
不過見佢地開得靚, 就由得佢地囉...
回復

12下一頁