芒果益力多芝士凍餅

作者: jellyfishy 發表于 2009-1-18 21:04:49
19748 19

mango yukalt cheesecake cover.JPG
芒果益力多芝士凍餅
Mango+Yakult cheesecake !

早前試過跟網上食譜造益力多芝士凍餅, 可惜效果好像很…. 薄, 不夠鮮。所以今次改良一下, 以芒果為主體, 益力多為配菜, 然後做法上再作微調。希望各位歡喜啦。^^~

材料
a)餅底
消化餅        4塊 (或在蛋糕材料店買現成的餅碎)
牛油        30g
(我一向主張餅底應有少少咸味, 才可以帶出甜的感覺, 這樣也可少下點糖, 所以我會用有鹽牛油, 大家不妨一試)

b)凍餅
忌廉芝士 (Creamcheese)        250g
淡忌廉 (whip cream)        200g
益力多 (yakult)                1/1/2支 (1+支1半)
芒果  (今日找不到好味的芒果, 唯有去蛋糕材料店買芒果粒果醬250g)
魚膠粉        15g
水        15g
糖        50g

c)餅面
益力多 (yakult)                        1支
罐頭蜜桃原個適量
魚膠粉        5g多少少
水                15g

a)餅底做法
1.浴牛油, 加入餅碎拌勻;
2.倒餅料入模內, 平均壓實, 放入雪櫃備用.

b)凍餅
1.淡忌廉要凍凍的打至企身 (有說打至6成, 但朋友們都不大喜歡個餅硬身, 所以個cream都係企身d好, 咁個餅會鬆一點), 放入雪櫃備用.
2.忌廉芝士室溫放軟, 加糖打至滑身, 再加入益力多和淡忌廉拌勻
3.魚膠粉加熱水(15g好喇!) 坐熱拌勻, 加入忌廉芝士拌勻, 然後快快加入芒果粒果醬略略拌勻, 最後倒入餅模內, 摸平, 雪1小時.

c)餅面
1.魚膠粉加熱水(15g好喇!) 坐熱拌勻, 加益力多拌勻
2.倒入餅面, 然後立刻加蜜桃或任何鮮果裝飾. 要快, 因為個魚膠粉受凍好快凝固.
3.雪4小時, 完成~ yeah~~  ^^~~

材料一覽

材料一覽

懶人用買回來的餅碎拌勻牛油

懶人用買回來的餅碎拌勻牛油

忌廉芝士切粒易d打

忌廉芝士切粒易d打

打忌廉芝士, 最用時間

打忌廉芝士, 最用時間

淡忌廉打至企身(呢個只得六成)

淡忌廉打至企身(呢個只得六成)

混忌廉芝士和淡忌廉和益力多

混忌廉芝士和淡忌廉和益力多

加埋魚膠和芒果粒果醬後, 倒模, 放一半先, 壓走空氣, 或用力dun個模, 去走多餘空間, 再加糕, 摸平. ... .. ...

加埋魚膠和芒果粒果醬後, 倒模, 放一半先, 壓走空氣, 或用力dun個模, 去走多餘空間, 再加糕, 摸平.  ... .. ...

成品

成品

真係食得架!!

真係食得架!!

評分

查看全部評分

candyafr 發表於 2009-1-18 21:22:10 |顯示全部樓層
好味又好靚
回復

無比仔 發表於 2009-1-18 21:30:44 |顯示全部樓層
頭先先飲完芒果奶昔, 但妳d芒果益力多芝士凍餅吸引好多...
唔知我有無得食呢?
回復

KUNO 發表於 2009-1-18 23:43:39 |顯示全部樓層
好正呀!
應該超級好食!
哎呀!流到一地口水添,要拖地啦!
回復

新仔 發表於 2009-1-19 10:00:48 |顯示全部樓層
無得食....睇吓都開心呀!
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-19 10:32:06 |顯示全部樓層
天氣凍食凍餅未必咁開胃. 或者夏天再整, 應該醒胃好多.
呀~ 大家有無試過打淡忌廉的經驗? 六成企身係咪會令個餅實d架?
回復

KUNO 發表於 2009-1-19 14:30:51 |顯示全部樓層
係呀!
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-19 14:33:40 |顯示全部樓層
咁你覺得實d好定係鬆d好?
平日出面食就鍾意鬆d, 對自己個餅可能有偏見, 加上我次次都無乜機會食, 都唔知鬆好定實好.
還有, 覺唔覺得cream cheese 唔易打得滑. 除左放軟佢打會易d之外, 仲有無方法可以滑d.
回復

KUNO 發表於 2009-1-19 21:44:06 |顯示全部樓層
其實我比較鍾意食硬身啲嘅,如果只係自己整尼食就唔會打得太企身.
打Cream cheese第一當然就係要放軟咗先啦,跟住就用橡膠杓慢慢扲散Cream cheese再加砂糖混合,之後就好容易將Cream cheese打至滑身咖喇!
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-19 21:47:24 |顯示全部樓層
芒果益力多芝士凍餅
Mango+Yakult cheesecake !

早前試過跟網上食譜造益力多芝士凍餅, 可惜效果好像很…. 薄, 不夠鮮。所以今次改良一下, 以芒果為主體, 益力多為配菜, 然後做法上再作微調。希望各位歡喜啦。 ...
jellyfishy 發表於 2009-1-18 21:04

好想食呀
回復

freddywongdy 發表於 2009-1-19 22:52:10 |顯示全部樓層
 加埋張靚相仲更加吸引呢! 正!
回復

nuage 發表於 2009-1-19 23:24:26 |顯示全部樓層
好想食呀﹗
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-20 08:50:33 |顯示全部樓層
橡膠杓? 點既樣架?
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-20 08:59:18 |顯示全部樓層
我發現通常鍾意去農版或球版的花友, 同時都鍾意食鍾意整野食~
回復

亞實 發表於 2009-1-20 10:10:27 |顯示全部樓層
我係農版, 鍾意食鍾意整野食~
報到
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-20 11:01:34 |顯示全部樓層
我係農版, 鍾意食鍾意整野食~
報到
sifenamok 發表於 2009-1-20 10:10

你係講飲講食常客,點會唔認得你朵向日葵喎~
回復

KUNO 發表於 2009-1-21 01:02:00 |顯示全部樓層
橡膠杓? 點既樣架?
jellyfishy 發表於 20/1/2009 08:50

嘻嘻.....
唔好意思呀,打錯字添!
係橡皮杓.

回復

jellyfishy 發表於 2009-1-22 08:51:33 |顯示全部樓層
yi~ 橡皮杓, 啊~ 呢個要買喇.
回復

jo_jo 發表於 2009-2-1 18:46:00 |顯示全部樓層
好想食呀................
回復

fianfumy 發表於 2009-2-1 23:22:53 |顯示全部樓層
嘩 .... 資料詳盡 , 仲要個cake 是非常特別及吸引 , 真係要跟你好好學習 .
回復